Mocno popieprzony filet z kurczaka z salsą truskawkową
Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Dla niektórych osób to pewnie dziwne, ale mnie pasuje i już. Owoce dodają słodyczy, soczystością podkreślają konsystencję mięsa. Oczywiście całość powinna być dobrze doprawiona. Delikatna pierś z kurczaka i truskawki na ostro?! może być ciekawie!
składniki:
Podałam z ziemniaczkami salsą z truskawek.
Salsa truskawkowa
składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżeczki kruszonego pieprzu czerwonego
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- do smaku: sól
Podałam z ziemniaczkami salsą z truskawek.
Salsa truskawkowa
- składniki: 30 - 50 dkg świeżych truskawek, najlepiej niedużych
- 2 - 3 łyżki oleju np. z pestek winogron - oliwa w/g mnie jest zbyt intensywna
- 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 - 1,5 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu
Jakoś do tej pory nie robiłam nic z mięsa i owoców, ale jak czytam i oglądam te wspaniałe przepisy dochodzę do wniosku , ze w końcu muszę spróbować..
OdpowiedzUsuńkoniecznie! może odkryjesz jakieś swoje nowe ulubione smaki?
OdpowiedzUsuńZaciekawiła mnie ta salsa:)fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń