Krupnik z kalafiorem
Jesienny, ponury dzień. Za oknem szaro i mokro a w domu jakoś tak chłodno. Talerz gęstej, pożywnej zupy będzie w sam raz.
składniki:
sposób przygotowania: Warzywa oczyściłam i opłukałam. Kwiat kalafiora podzieliłam na różyczki a łodygę pokroiłam w kostkę. Pora i resztę warzyw posiekałam. Kaszę wypłukałam, zalałam ok. 4 szkl. lekkiego buliony z cieleciny i gotowałam kilka minut razem z małym listkiem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gdy kasza zmiękła dorzuciłam łodygi kalafiora. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam na nim resztę warzyw, dodałam do zupy i gotowałam razem jeszcze 5 minut. Doprawiłam solą i białym pieprzem, dosypałam świeży, posiekany koperek. Zupa wyszła bardzo smaczna.
składniki:
- 1/2 kalafiora romanesco
- 1 marchewka
- po kawałku korzenia pietruszki, selera oraz pora
- 6 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
- do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, sól, biały pieprz
- 2 łyżki masła
- świeży koperek
sposób przygotowania: Warzywa oczyściłam i opłukałam. Kwiat kalafiora podzieliłam na różyczki a łodygę pokroiłam w kostkę. Pora i resztę warzyw posiekałam. Kaszę wypłukałam, zalałam ok. 4 szkl. lekkiego buliony z cieleciny i gotowałam kilka minut razem z małym listkiem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gdy kasza zmiękła dorzuciłam łodygi kalafiora. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam na nim resztę warzyw, dodałam do zupy i gotowałam razem jeszcze 5 minut. Doprawiłam solą i białym pieprzem, dosypałam świeży, posiekany koperek. Zupa wyszła bardzo smaczna.
Pyszności! Ostatnio widziałam tego kalafiora w sklepie i mnie zaintrygował! W krupniku na pewno smakuje znakomicie!
OdpowiedzUsuńKrupnik z kalafiorem ? jak żyję nie jadłam .
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie więc może się skuszę
smakuje jak zwykły kalafior, ale wygląda fajnie!
OdpowiedzUsuńRobię zupę z tego przepisu już kolejny raz bo podbiła serca naszej kaszolubnej rodziny :-)
OdpowiedzUsuń