Krupnik z kalafiorem

Jesienny, ponury dzień. Za oknem szaro i mokro a w domu jakoś tak chłodno. Talerz gęstej, pożywnej zupy będzie w sam raz. 


składniki:
  • 1/2 kalafiora romanesco
  • 1 marchewka
  • po kawałku korzenia pietruszki, selera oraz pora
  • 6 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
  • do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, sól, biały pieprz
  • 2 łyżki masła
  • świeży koperek

sposób przygotowania: Warzywa oczyściłam i opłukałam. Kwiat kalafiora podzieliłam na różyczki a łodygę pokroiłam w kostkę. Pora i resztę warzyw posiekałam. Kaszę wypłukałam, zalałam ok. 4 szkl. lekkiego buliony z cieleciny i gotowałam kilka minut razem z małym listkiem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gdy kasza zmiękła dorzuciłam łodygi kalafiora. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam na nim resztę warzyw, dodałam do zupy i gotowałam razem jeszcze 5 minut. Doprawiłam solą i białym pieprzem, dosypałam świeży, posiekany koperek. Zupa wyszła bardzo smaczna.

4 komentarze:

  1. Pyszności! Ostatnio widziałam tego kalafiora w sklepie i mnie zaintrygował! W krupniku na pewno smakuje znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krupnik z kalafiorem ? jak żyję nie jadłam .
    Wygląda bardzo smakowicie więc może się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  3. smakuje jak zwykły kalafior, ale wygląda fajnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię zupę z tego przepisu już kolejny raz bo podbiła serca naszej kaszolubnej rodziny :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger