Chowder z halibutem
Lubicie zupy rybne? Wiele osób ich nie gotuje bojąc się nieprzyjemnego zapachu albo uważają, że trudno je przygotować. Ale świeża ryba wcale nie ma, i nie powinna mieć, intensywnego zapachu, a ja dzisiaj podam Wam przepis na pyszną i szybką zupę z halibutem, którą na pewno pokochacie. Jest pyszna i zrobicie ją w niecałe pół godziny.
Chowder to zupa rybna. Ugotowałam ją z halibutem. |
Co to jest chowder?
Chowder to danie rodem z kuchni anglosaskiej, ale jest popularne również na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, w Australii czy Nowej Zelandii, Rozsławili ją marynarze, bo często gotowano ją na żaglowcach. To prosta, pożywna i gęsta zupa rybna, na którą nie ma jednego, słusznego przepisu. Ma wiele odmian i składniki zmieniają się w zależności od tego co mamy pod ręką. Zawsze jednak powinna mieć w swoim składzie ryby i/lub owoce morza.
Białe ryby morskie są u nas bardzo popularne. A ponieważ są zdrowe to warto je kupować i jeść, ale trzeba zwracać uwagę czy mają certyfikat MSC |
Mój dzisiejszy chowder jest z halibutem, ale możecie użyć innej, białej ryby. Halibut jest rybą morską o białym, kruchym i soczystym mięsie. Niektórzy uważają, że to najsmaczniejsza ryba dostępna na rynku i jestem skłonna się z tym zgodzić. To największy przedstawiciel ryb flądrowatych, może osiągać nawet 300 kg. Żyje w Pacyfiku i północno-wschodnim Atlantyku, nawet na głębokości 1600m. Jest drapieżnikiem i mimo spłaszczonego ciała doskonale radzi sobie podczas polowania. Halibut niebieski, którego wykorzystałam do przygotowania swojej zupy, jest poławiany u wybrzeży Grenlandii i jego połów objęty jest w 100% certyfikatem MSC.
Halibut to duża ryba morska o białym, bardzo smacznym mięsie |
Czy wiesz, że...
Białe ryby morskie są w Polsce bardzo popularne. Oprócz halibuta do tej grupy zaliczają się m.in. dorsz, mintaj, morszczuk czy miruna. Mają delikatne i stosunkowo chude mięso. To źródło dobrze przyswajalnego białka, bogatego w mikro i makro elementy, zawierającego np. witaminy A, D, witaminy z grupy B, selen, wapń, fosfor, kwasy omega-6 i omega-3. Powinniśmy jeść ryby często, przynajmniej 1 a nawet 2 razy w tygodniu. Białe ryby polecane są szczególnie osobom na dietach niskokalorycznych, z chorobami krążenia i prowadzącymi sportowy tryb życia. Kupując je należy zwracać uwagę czy posiadają niebieski znak MSC (Marine Stewardship Council) dzięki któremu mamy pewność, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów. Takie połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystemy morskie i pozwalają zachować stada ryb na stabilnym poziomie.
Zapamiętaj - to znak certyfikatu MSC |
Chowder z halibutem - pożywna zupa rybna
czas przygotowania: 30 minut
składniki na 4 porcje:
- 400g filetów z białej ryby morskiej - użyłam halibuta
- 100g boczku wędzonego
- 100g cebuli
- 100g marchewki
- 100g selera korzeniowego lub naciowego
- 400g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 szkl. wody lub bulionu jarzynowego (może być też bulion rybny jeśli macie)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 3 łyżki śmietany 18%
- do smaku: sól, pieprz biały mielony
- dodatkowo: posiekana natka pietruszki, posiekany koperek
Składniki na chowder z halibutem czyli zupę rybą |
Jak zrobić chowder z halibutem?
Warzywa obrałam i opłukałam. Ziemniaki i cebulę pokroiłam w średniej wielkości kostkę, selera w małą kostkę, marchewkę w grubsze półplasterki, czosnek w cienkie plasterki. Boczek wędzony też pokroiłam w niedużą kostkę, a filety rybne na kawałki mniej więcej 3x3 cm.
- Zobacz przepis na Zupę rybną z pstrągiem -
Do garnka wsypałam boczek i postawiłam naczynie na ogniu. Podgrzewałam powoli żeby wytopić z boczku tłuszcz. Kiedy kawałki się zrumienią można część z nich wyjąć na talerzyk - do końcowej dekoracji. Na wytopiony tłuszcz wrzuciłam cebulę i smażyłam kilka chwil. Dodałam ziemniaki, selera, marchewkę i czosnek. Smażyłam kilka minut aż zaczęły się lekko rumienić. Wlałam bulion, przykryłam garnek i gotowałam zupę ok. 10-15 minut aż warzywa zmiękły. Dołożyłam kawałki ryby i gotowałam zupę jeszcze jakieś 3-5 minut. Mleko i śmietanę roztrzepałam z mąką, w kubeczku, zahartowałam wlewając do mieszanki kilka łyżek gorącej zupy, i wlałam do garnka. Mieszałam już bardzo delikatnie żeby ryba się nie rozpadła. Doprawiłam solą i mielonym białym pieprzem. Podałam posypując posiekaną zieleniną.
Lubię kiedy warzywa i kawałki ryby są w zupie widoczne i dobrze wyczuwalne |
Co to jest MSC?
MSC - Marine Stewarship Council - to niezależna, międzynarodowa organizacja
pozarządowa. Razem z naukowcami, rybakami i organizacjami ekologicznymi
opracowuje standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa
aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i
partnerów na całym świecie. Niebieski znaczek z rybką - certyfikat MSC - znajdujący się na
produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych
połowów, gwarantuje, że pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych
łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się
zarówno my jak i przyszłe pokolenia. W program MSC zaangażowanych jest
już ok. 400 rybołówstw i liczba ta ciągle rośnie. W polskich sklepach,
zarówno w dużych sieciach handlowych jak i sklepikach osiedlowych, można
już znaleźć ponad 400 produktów z tym certyfikatem.
Smaczna Pyza radzi: jeśli nie chcecie używać boczku to pomińcie go zastępując najlepiej masłem. Możecie użyć jednego lub kilku rodzajów białych ryb - świeżych lub mrożonych. Kawałki ryby można wrzucić do zupy surowe albo obsmażone wcześniej a niewielkiej ilości tłuszczu.
Jeśli lubicie bardzo zawiesiste zupy to po ugotowaniu warzyw możecie część z nich rozgnieść lub zmiksować i dodać z powrotem, ale zróbcie to przed dodaniem ryby. |
Uwielbiam halibuta i w ogóle ryby, stąd dość często pojawiają się na moim stole w różnych odsłonach, jednak ciekawe, że najrzadziej w zupach :) Moja ulubiona, to lohikeitto. Ta wygląda również przepysznie, zatem zapisuję przepis i niebawem ją zrobię !
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, a zupa bardzo smaczna. Chyba zagoszczę tu na dłużej! :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło.
Usuń