wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 12 listopada 2011

Udka na kapuście

Kurczak z kapustą - hmmmm, już kiedyś próbowałam takiego połączenie i bardzo nam pasowało więc dlaczego nie powtórzyć? Zmieniłam nieco dodatki i piekłam dłużej żeby skórka mocno się zrumieniła, nawet chyba trochę za mocno, ale nikt nie narzekał bo lubimy takie.


składniki:

  • 4 duże udka/ćwiartki z kurczaka
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnegp
  • 2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 garści podgrzybków suszonych, krajanki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

sposób przygotowania:
Grzyby zalałam 1 szkl. wody i gotowałam na małym ogniu ok. 15 min.. Gdy przestygły pokroiłam je w paseczki. 4 duże udka umyłam i osuszyłam. Skropiłam je sosem sojowym jasnym, sosem sojowym grzybowym i sosem chili a następnie posypałam jeszcze papryką słodką i odstawiłam do lodówki na ok. godzinę. Kapustę przesiekałam aby było potem łatwiej jeść. Dużą cebulę obrałam i pokroiłam w kostką. Marchewkę i duże jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam cebulę. Gdy się zeszkliła dodałam marchew z jabłkiem i smażyłam chwilę razem, doprawiłam pieprzem ziołowym a następnie dodałam tę mieszankę do kapusty oraz grzyby razem z wodą, w której się gotowały i wymieszałam.


W naczyniu żaroodpornym ułożyłam na dnie kapustę z dodatkami a na niej zamarynowane wcześniej udka. Wlałam też resztę pozostałej w misce marynaty. Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piekłam 20 min.. W tym czasie udka z wierzchu zrumieniły się więc zmniejszyłam temp. do 180 st. C, naczynie przykryłam arkuszem folii aluminiowej i piekłam całość dalej przez ok. 60 min.. Podałam z ziemniakami posypane natką pietruszki.

Jak widać na zdjęciach moje udka były bardzo spieczone, ale takie właśnie lubimy :-)

5 komentarzy:

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...