wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 8 listopada 2012

Pasta jajeczna

Pasta z jajek - chyba wszyscy ją znają i prawie wszyscy lubią. Mnie mocno kojarzy się z dzieciństwem bo Mama często ją robiła. Można ją zrobić bez dodatków - ja jednak lubię dosypać zieleniny dla koloru i smaczku. Pasta jajeczna dobrze smakuje chyba ze wszystkimi rodzajami pieczywa, wedle gustu. 



składniki: 
  • 6 świeżych jajek 
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 
  • 4 łodyżki grubego szczypiorku z cebulkami
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • do smaku - sól, pieprz mielony

sposób przygotowania: jajka włożyłam do rondelka, zalałam zimną wodą i postawiłam na kuchence dodając łyżeczkę soli. Gdy woda się zagotowała wyłączyłam kuchenkę, przykryłam naczynie pokrywką i zostawiłam jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie odlałam gorącą wodę a jajka przełożyłam do zimnej i zostawiłam w niej aż wystygły zupełnie. Obrane ze skorupek starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach.

Zieleninę oczyściłam, opłukałam  i osuszyłam, posiekałam drobno, dodałam do jajek. Dodałam także majonez i musztardę - użyłam chrzanowej, ale może być taka jaką lubicie. Pastę dobrze wymieszałam i doprawiłam do smaku. Podałam do świeżych bułeczek.




13 komentarzy:

  1. Lubię bardzo i często robię. I podobnie jak Ty nie żałuję zieleniny. A robię jeszcze wersję z twarogiem, też jest pyszna. No i lubię dodać trochę chrzanu.
    Ostatnio zajadam się waflami ryżowymi z pastą jajeczną - w życiu nie sądziłam, że to połączenie jest takie fajne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam, że z twarogiem nie próbowałam - do nadrobienia :) a u mnie też nutka chrzanu bo musztarda chrzanowa :)

      Usuń
  2. Uwielbiam!!! Koperku nigdy nie dodawałam, jedynie szczypiorek, ale nadrobię zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja koperek to mogłabym chyba do wszystkiego dodawać i jeść go pęczkami :)))

      Usuń
  3. Też uwielbiam pasty do kanapek. Ostatnio zrobiłam jajeczną z dodatkie fety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam paste jajeczna. Ostatnio dodalam curry i rowniez smakowalo pysznie.
    Bardzo czesto robie tez z rzodkiewka (+ wyzej wymienione skladniki).

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi apetycznie, zdecydowanie muszę spróbować zrobić ją z koperkiem ale zamiast świeżych bułek wolę chyba tosty ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie ładne zdjęcia na blogu! Aż ślinka leci :) A taką pastę robię sobie na śniadanie- tylko zamiast majonezu, dodaję 2-3 łyżki masła. Pozdrawiam! Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, Kasiu :) można dodać masła - majonez od razu nieco doprawia pastę no i jest bardziej smarowna :)

      Usuń
  7. po co sol do wody gdy jajka w skorupce?:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponoć sól powoduje, że skorupki nie pękają podczas gotowania. Tak robiła moja Babcia i tak robię chyba już odruchowo... :)

      Usuń
  8. Kochana Pyzo,co zamiast majonezu albo masla do past?(restrykcje medyczne)pomocy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można z niego zrezygnować a dodać trochę samej oliwy. Można dodać gęstego jogurtu z odrobiną musztardy czy nawet bez niej. Często mieszam jogurt z odrobiną majonezu dla smaku - taka sałatka smakuje i wygląda jakby była z majonezem a ma go odrobinę albo wcale

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...