Pasta jajeczna
Pasta z jajek - chyba wszyscy ją znają i prawie wszyscy lubią. Mnie mocno kojarzy się z dzieciństwem bo Mama często ją robiła. Można ją zrobić bez dodatków - ja jednak lubię dosypać zieleniny dla koloru i smaczku. Pasta jajeczna dobrze smakuje chyba ze wszystkimi rodzajami pieczywa, wedle gustu.
składniki:
sposób przygotowania: jajka włożyłam do rondelka, zalałam zimną wodą i postawiłam na kuchence dodając łyżeczkę soli. Gdy woda się zagotowała wyłączyłam kuchenkę, przykryłam naczynie pokrywką i zostawiłam jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie odlałam gorącą wodę a jajka przełożyłam do zimnej i zostawiłam w niej aż wystygły zupełnie. Obrane ze skorupek starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach.
Zieleninę oczyściłam, opłukałam i osuszyłam, posiekałam drobno, dodałam do jajek. Dodałam także majonez i musztardę - użyłam chrzanowej, ale może być taka jaką lubicie. Pastę dobrze wymieszałam i doprawiłam do smaku. Podałam do świeżych bułeczek.
składniki:
- 6 świeżych jajek
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
- 4 łodyżki grubego szczypiorku z cebulkami
- 1 łyżka posiekanego koperku
- do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: jajka włożyłam do rondelka, zalałam zimną wodą i postawiłam na kuchence dodając łyżeczkę soli. Gdy woda się zagotowała wyłączyłam kuchenkę, przykryłam naczynie pokrywką i zostawiłam jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie odlałam gorącą wodę a jajka przełożyłam do zimnej i zostawiłam w niej aż wystygły zupełnie. Obrane ze skorupek starłam na tarce jarzynowej o średnich oczkach.
Zieleninę oczyściłam, opłukałam i osuszyłam, posiekałam drobno, dodałam do jajek. Dodałam także majonez i musztardę - użyłam chrzanowej, ale może być taka jaką lubicie. Pastę dobrze wymieszałam i doprawiłam do smaku. Podałam do świeżych bułeczek.
Lubię bardzo i często robię. I podobnie jak Ty nie żałuję zieleniny. A robię jeszcze wersję z twarogiem, też jest pyszna. No i lubię dodać trochę chrzanu.
OdpowiedzUsuńOstatnio zajadam się waflami ryżowymi z pastą jajeczną - w życiu nie sądziłam, że to połączenie jest takie fajne.
przyznam, że z twarogiem nie próbowałam - do nadrobienia :) a u mnie też nutka chrzanu bo musztarda chrzanowa :)
UsuńUwielbiam!!! Koperku nigdy nie dodawałam, jedynie szczypiorek, ale nadrobię zaległości :)
OdpowiedzUsuńja koperek to mogłabym chyba do wszystkiego dodawać i jeść go pęczkami :)))
UsuńTeż uwielbiam pasty do kanapek. Ostatnio zrobiłam jajeczną z dodatkie fety :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paste jajeczna. Ostatnio dodalam curry i rowniez smakowalo pysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo czesto robie tez z rzodkiewka (+ wyzej wymienione skladniki).
Brzmi apetycznie, zdecydowanie muszę spróbować zrobić ją z koperkiem ale zamiast świeżych bułek wolę chyba tosty ;)
OdpowiedzUsuńJakie ładne zdjęcia na blogu! Aż ślinka leci :) A taką pastę robię sobie na śniadanie- tylko zamiast majonezu, dodaję 2-3 łyżki masła. Pozdrawiam! Kasia
OdpowiedzUsuńWitaj, Kasiu :) można dodać masła - majonez od razu nieco doprawia pastę no i jest bardziej smarowna :)
Usuńpo co sol do wody gdy jajka w skorupce?:/
OdpowiedzUsuńponoć sól powoduje, że skorupki nie pękają podczas gotowania. Tak robiła moja Babcia i tak robię chyba już odruchowo... :)
UsuńKochana Pyzo,co zamiast majonezu albo masla do past?(restrykcje medyczne)pomocy!
OdpowiedzUsuńmożna z niego zrezygnować a dodać trochę samej oliwy. Można dodać gęstego jogurtu z odrobiną musztardy czy nawet bez niej. Często mieszam jogurt z odrobiną majonezu dla smaku - taka sałatka smakuje i wygląda jakby była z majonezem a ma go odrobinę albo wcale
Usuńjeszcze drobno pokrojona cebulka i starty żółty ser.pycha
OdpowiedzUsuńz cebulą i serem żółtym to już zupełnie inna pasta
Usuń