wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 26 października 2013

Zapiekanka dla Pyzy - konkurs !

Zapiekanka dla Pyzy - taki temat wymyśliłam sobie planując nowy konkurs. Czas jesienny, chłodny, sprzyja wieloskładnikowym daniom z piekarnika więc pokażcie co i jak można zrobić w tym temacie. Chciałabym zobaczyć Wasze potrawy, które są lub były zapiekane jako jedno całe danie, w jednym naczyniu. Skład takiego dania dowolny - mogą być zapiekanki makaronowe, z ryżem, z mięsem, z ziemniakami, z chlebem, z samych warzyw, na słodko albo wytrawne, w cieście lub bez niego - wykluczamy jednak ciasta i desery typu owoce zapiekane pod kruszonką oraz zapiekanki w formie ciepłych kanapek.

Przypominam, że danie powinno być przygotowane tylko przy wykorzystaniu piekarnika - bez wcześniejszego gotowania czy smażenia poszczególnych składników ! 

Nie ukrywam, że Wasze przepisy mogą mi się bardzo przydać bo czeka mnie wymiana instalacji gazowej w domu i przez 3 tygodnie będę mogła korzystać właśnie tylko z piekarnika.

Co można wygrać ? Do wygrania jest 1 zestaw bardzo przydatnych w kuchni narzędzi firmy Fiskars ufundowanych przez sklep redcoon.pl . W skład zestawy wchodzą: szpatuła z silikonową krawędzią, trzepaczka z silikonowymi zakończeniami, nóż dekoracyjny do krojenia ciasta, obieraczka do warzyw z obrotowym ostrzem, pędzelek silikonowy z ruchomą głowicą. Wartość zestawu to ponad 100 zł. Są to rzeczy doskonałej jakości - wiem bo sama takich używam i sprawdzają się doskonale. Są bardzo estetycznie wykonane, trwałe i praktyczne.



REGULAMIN :
1) Konkurs organizuję ja czyli Pyza - zaczyna się 26 października a trwać będzie do 16 listopada.
2) Zwycięzcę wybiorę sama, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Nagrodę funduje sklep redcoon.pl - po wybraniu zwycięzcy i otrzymaniu jego danych teleadresowych przekażę je sklepowi a ten wyśle nagrodę na podany adres - tylko w granicach Polski.
3) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane wcześniej.
4) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się przepis na zapiekankę. Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane ! Może ew. zawierać link do źródła inspiracji, ale lepiej po prostu napisać nazwę strony czy bloga z którego się korzystało.
5) Komentarze ze zgłoszeniami konkursowymi jednej osoby nie mogą następować bezpośrednio po sobie.
6) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis, które możecie przysyłać na mail - izakulinska@o2.pl a ja zamieszczę je w specjalnym albumie na facebookowym profilu bloga i podlinkuję.
7) Przepis nie musi być autorski, ale musi być opisany własnymi słowami a nie przekopiowany i jeśli nie jest Waszego autorstwa to proszę o podanie skąd go zaczerpnęliście. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.   
8) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu.
9) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki -  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.
10) Organizator zastrzega sobie prawo do przedłużenia czasu trwania konkursu i korekt regulaminu.

    Zapraszam serdecznie - i niech Wam się ładnie zapiecze ! 

94 komentarze:

  1. Z przyjemnością dodam przepis pierwsza :) a zdjęcia zaraz wyślę na maila:)

    Autor Madija
    Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
    1 kg ziemniaków
    30 dkg pieczarek
    25 dkg żółtego sera
    1 duża papryka
    1 ogórek zielony
    0,5 szklanki kukurydzy
    20 dkg chudego boczku wedzonego
    20 dkg kiełbasy
    2 średnie cebule
    Sos:
    2 łyżki masla
    2 łyzki maki
    1,5 szklanki mleka
    Sól
    Pieprz
    Gałka muszkatołowa

    Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nastepnie podgotowujemy ok. 15 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę kiełbasa i boczkiem. Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy. Papryke i ogórka kroimy na małe kawałki wg uznania. Ser scieramy na tarce o grubych oczkach.
    Sos:
    Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając żeby nie powstała „kluska” wlewamy po troche mleka. Pod koniec doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podgrzewamy i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej smietany.
    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki. Na nie dajemy wędlinę, nastepnie paprykę, ogórka i kukurydzę, na to wysypujemy pieczarki i polewamy sosem. Na samym koncu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach ok. pół godziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię takie zapiekanki :) zdjęcia w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663297603703170&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  2. Na początek dodam zapiekanę z kaszy gryczanej. Akurat tak się składa, że wczoraj ją robiłam, to postaram się wysłać dzisiaj fotkę, choć już pół nie ma ;)

    1/2 kg kaszy gryczanej
    1 kostka bulionowa grzybowa
    30 dag pieczarek
    2 cebule
    olej
    30 dag białego sera
    2 jaja
    sól, mielony czarny pieprz
    ziarna czerwonego pieprzu
    świeży i suszony tymianek

    Kaszę gryczaną opłucz na sicie. Przełóż do garnka, zalej 4 szklankami wody. Dodaj kostkę bulionową. Gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn.
    W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Dwie pieczarki pokrój w plasterki, resztę w kostkę.
    Cebule obierz, poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż przez 5 minut.
    Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodaj usmażone pieczarki z cebulą. Biały ser pokrój w kostkę lub pokrusz. Dodaj do kaszy, wymieszaj.
    Wbij dwa całe jajka. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz mielonego czarnego pieprzu. Dopraw suszonym tymiankiem, starannie wymieszaj składniki.
    Spód i boki naczynia do zapiekania wysmaruj olejem (ja tego nie robię). Nałóż kaszę z dodatkami, wyrównaj starannie wierzch. Obłóż go pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Naczynie wstaw do piekarnika. Zapiekaj całość ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dodać. PRzepis nie jest autorski - znalazłam go w załączniku do Świat Kobiet.

      Usuń
    2. znowu gotowanie i pieczenie przed zapiekaniem.... zdjęcie w galerii https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663304200369177&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  3. Konkurs mi się bardzo podoba !

    Propozycja nr 1


    Lasagne z indykiem i kabaczkiem.
    Trochę inna lasagne...


    Składniki: ( 3 porcje )
    blaszka 22x17x5 cm - niezbyt duża
    * 350g mięsa z indyka,
    * 2 średniej wielkości kabaczki,
    * 2 cebule,
    * 2 - 3 ząbki czosnku,
    * pomidory w puszce (400g),
    * sól, pieprz, bazylia,
    * oliwa do smażenia,
    * makaron do lasagne ( mi wystarczyły 3 duże płaty) ,
    * ser żółty,


    Składniki na expresowy sos beszamelowy :


    * 2 łyżki masła,
    * 2 łyżki mąki,
    * 1 szklanka mleka,
    * sól, pieprz,
    * gałka muszkatołowa ( ja jej nie dodaje),


    Przygotowanie:


    Mięso przyprawić solą, pieprzem i bazylią ( ja użyłam mięsa z piersi indyka, które pokroiłam w drobne kawałki, ale jak najbardziej wskazane jest mięso zmielone) podsmażyć na patelni dodając pomidory. Przełożyć do miski.
    Jednego kabaczka obrać, wyjąć nasiona i pokroić w niezbyt duże kawałki ( mój ważył po pokrojeniu 150 g). Podsmażyć na patelni razem z posiekaną cebulą i czosnkiem.
    Dołożyć do indyka i pomidorów, dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
    Drugiego kabaczka obrać i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, wrzucić do wrzącej wody i obgotować przez 5 minut.
    Ja użyłam świeżego, gotowego makaronu i przygotowałam go zgodnie ze wskazaniami producenta.
    Blaszkę wykładamy folią aluminiową ( aby łatwiej było wyjąć lasagne, nie jest to konieczne), następnie kładziemy warstwę makaronu, smarujemy sosem beszamelowym, dokładamy warstwę mięsa z warzywami i znowu makaron. Powtarzamy w tej samej kolejności trzy razy z tym że na trzecią warstwę mięsa kładziemy obgotowanego kabaczka.
    Całość zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
    Po tym czasie wyciągamy lasagne, odkrywamy, posypujemy serem żółtym i wstawiamy z powrotem na około 5 minut ( do czasu aż ser się rozpuści).


    * Można także dołożyć sera między warstwy lasagne ( przed makaronem).

    Pozdrawiam Jusia
    ( zdjęcie prześlę na maila ) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przesmażyć, ugotować.... a ja mam tylko piekarnik ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663299160369681&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  4. Nagrody bardzo fajne szkoda tylko że jedna sztuka bo pewnie bedzie duzo chętnych:)

    Moja propozycja to:
    Tortilla ziemniaczana z warzywami:

    600 g młodych ziemniaków
    2 jajka
    50 g kwaśnej śmietany 18%
    50 g sera gouda
    garść fasolki szparagowej żółtej
    2 pomidory
    20 g suszonych mieszanych grzybów
    1/2 pęczka cebuli ze szczypiorem
    1 kulka mozarelli
    2 łyżki zielonych oliwek drylowanych
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziół włoskich
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    sól morska do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Przygotowanie:
    Rozgrzewamy piekarnik do 200*C

    Młode ziemniaczki obedrzeć z delikatnej skórki umyć zetrzeć na tarcej jarzynowej o grubych okach,wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem wbić jajka wycisnąć 2 ząbki czosnku doprawić przyprawą do ziemniaków solą oraz szczyptą mielonego pieprzu i wymieszać.

    Masę ziemniaczaną przełożyc do formy na tartę lub do naczynia żaroodpornego natłuszczonego wcześniej masłem lub oliwą i zapiekać około 20 minut.



    Grzyby opłukać i pogotować 5 minut po czym wystudzić odcisnąć i pokroić na drobno.Fasolkę oczyścić i lekko zblanszować w osolonej wodzie 2 minuty,odcedzić pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w krążki a pomidory w grubą kostkę. Ser mozarella osaczyć z zalewy i pokroić w plastry.


    Warzywa z grzybami ułożyć na podpieczony placek ułożyć zielone oliwki i ser na wierzchu posypać włoskimi ziołami i wstawić do piekarnika zmniejszyć temp do 180* i zapiekać wszsytko razem jeszcze 40 minut.

    Przed podaniem posypać szczypiorem z cebulki. Pycha!
    Zdjęcie posłalam na maila..
    Pozdrawiam serdecznie i trzmam kciuki za wszystkich i siebie też;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe czy dałoby się grzyby i warzywa z farszu dodać surowe ? zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663319887034275&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
    2. suszone grzyby raczej nie:( szkoda:(

      Usuń
    3. aaaa, faktycznie - ja jeszcze myślę o świeżych póki są :) zresztą, chyba właśnie mogłabym podmienić, jak myślisz ?

      Usuń
    4. wiesz.. te lesne to zawsze obgotowuję lub przesmażam i dopiero daję jeśli były by to pieczarki to można dac surowe.

      Usuń
  5. Oto moj przepis na zapiekanke : Penne zapiekane z brokulami i seremSkladniki na 4 porcje :
    200g makaronu penne,
    400g brokulowych rozyczek,
    2 jajka,
    250ml smietany,
    80ml mleka,
    35g bulki tartej,
    80g startego parmezanu,
    80g zoltego sera startego na grubych oczkach,
    2 rozgniecione zabki czosnku,
    1 lyzka startej skorki z cytryny (uprzednio pozadnie wyszorowanej w cieplej wodzie),
    2 lyzki posiekanej natki pietruszki,
    sol, pieprz, maslo do natluszczenia naczynia

    Makaron ugotowac al dente wedlug przepisu na opakowaniu.
    Brokuly podgotowac przez 5 minut w goracej, osolonej wodzie. Nastepnie przelac zimna woda i pozostawic w sitku, az ostygna.
    W salaterce wymieszac makaron, brokuly, jajka, mleko, smietane i zolty ser. Doprawic sola i pieprzem.
    W osobnej miseczce wymieszac bulke tarta, parmezan, czosnek, skorke z cytryny i pietruszke.
    Makaronowa mieszanke przekladamy do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego i posypujemy wczesniej przygotowana "panierka".
    Zapiekamy przez 40 min w 220°C. Po wyjeciu z piekarnika, odczekac 10min przed podaniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tutaj tez gotowanie... zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663317870367810&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  6. Czy zależy Ci na przepisach w których całość dania przygotowana jest w piekarniku czy przepisy z obsmażeniem czegoś też wchodzą w grę??

    Bo bez kuchenki gazowej to etapu obsmażania itp nie będziesz mogła wykonać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam małą kucheneczkę elektryczną więc jakiś składnik może być ew. obsmażony, ale nie ukrywam, że najbardziej będę zwracać uwagę na danie robione tylko w piekarniku :)

      Usuń
  7. Zapiekanka, na którą za moment podam przepis powstała pod wpływem chwili... W zasadzie to na dzisiaj planowaliśmy z rodzinką wyjazd do wujostwa na Ich Złote Gody... Miała być Msza Św. i rodzinny obiad, i biesiada do późnych godzin wieczornych... Los jednak chciał, żebyśmy przed wyjazdem odwiedzili budowę naszego domu... Okazało się, że przez noc okradzionego :( Policja, oględziny, godziny czekania... Nie było czasu na zakupy, a w lodówce niewiele.
    Były maślaki, które dostałam podsmażone na klarowanym maśle i zamknięte w słoiki od Przyjaciółki Taty, były resztki serów Łomnickich... Był makaron... Ale tylko od lasagne ;) Od razu pomyślałam - sos beszamelowy... Ale nie było mleka ;) Była za to maślanka - więc raz kozie śmierć ;) Wyszło przepyszne!

    ZAPIEKANKA Z MAŚLAKAMI I KOZIMI SERAMI
    Składniki:
    - 2 duże cebule
    - 400-450 g maślaków (ja miałam już podsmażone na klarowanym maśle)
    - 2 ząbki czosnku
    - makaron typu płaty lasagne
    - sery kozie (u mnie Sery Łomnickie- długodojrzewający oraz z zielonym pieprzem)
    - 50 g masła
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki maślanki
    - sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa

    Cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
    W rondelku rozpuścić 50 g masła, dodać mąkę, chwilę ją podsmażyć, dodać maślankę i szybko wymieszać. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Na dnie naczynia żaroodpornego położyć warstwę sosu, na to ułożyć makaron lasagne (ja każdy płat moczę około 3 minuty we wrzątku). Makaron posmarować znowu sosem, potem położyć warstwę grzybów i startego na drobnych oczkach tarki sera koziego. Warstwy powtarzać aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, na nim sos, a na sosie starty ser.
    Naczynie żaroodporne wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-35 min. do zarumienienia wierzchu zapiekanki.
    Zapiekankę można podać ozdobioną listkami tymianku, którego niestety u mnie dzisiaj zabrakło.

    SMACZNEGO :) PS Zdjęcia przesyłam e-mailem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapowiada się smakowicie :) zdjęcia w galerii https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663297413703189&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  8. Kocham zapiekanki! Przygotowuję je na codzienne obiady, na spotkania ze znajomymi. Często są to tzw śmietniki ale zdarzają się też takie bardziej wykwintne :)

    Rustykalna zapiekanka z boczkiem i szpinakiem
    1 kg szpinaku,
    300 g boczku,
    350 makaronu penne,
    duża cebula,
    3 ząbki czosnku,
    garstka łuskanego słonecznika,
    80 g masła,
    3-4 łyżki mąki,
    0,4 l mleka,
    100 ml śmietanki 30%,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
    dwie garści tartego żółtego sera.
    Przygotowanie:
    Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Boczek Pokrój w paski i przesmaż na złoto. Najsmaczniejszy jest taki dobrze chrupiący.
    Na patelni trzeba zeszklić drobno posiekaną cebulę. Do cebulki dodaj szpinak. Ja użyłam świeżego szpinaku, który wcześniej sparzyłam we wrzątku i pokroiłam. Szpinak przesmaż na patelni i dodaj do niego czosnek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na drugiej patelni trzeba uprażyć ziarna słonecznika które później dodaj do szpinaku.
    Przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Można zmienić proporcje w zależności od ilości sosu jaką chce się wykorzystać i jak bardzo gęsty się lubi. Do przesmażonej mąki dodaj mleko i śmietankę. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płyn zagotuj aż zgęstnieje.
    Makaron wymieszaj ze szpinakiem i boczkiem. Przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać. Zalej wszystko sosem beszamelowy. Wierz posyp tartym żółtym serem.
    Zapiekankę piecz w 200*C przez 25-30 min.
    Nic mi nie wiadomo czy to jakaś stara receptura. Zapiekankę zrobiłam z produktów dostępnych w lodówce, więc ciężko mówić o inspiracjach ;)
    Mi i chłopakowi posmakowała, wiec chętnie podzielę się przepisem :)
    Zdjęcia prześle na email :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem fanką szpinaku, ale w takiej zapiekance zjadłabym :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663297660369831&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  9. Autor : ichigo, blog : ichigo shortcake

    Zapiekany makaron z chorizo i pieczarkami

    Składniki :

    1 łyżka oliwy
    250 g makaronu penne
    1 puszka pomidorów
    2 gałązki oregano lub tymianku
    2 ząbki czosnku
    1/2 cebuli
    100 ml czerwonego wina
    160 g chorizo
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    200 g pieczarek
    garść startego sera cheddar lub innego
    sól, pieprz
    Oliwę rozgrzewamy w rondlu. Cebulę tniemy drobno i podsmażamy na oliwie aż będzie rumiana. Dodajemy poszatkowany drobno czosnek i chorizo pocięte w około 0,5 cm plastry. Smażymy całość 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki,oregano, wino, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy przez 20 minut do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Na koniec próbujemy sos czy smak nam odpowiada, bo pomidory nie raz bywają cierpkie i należy je dodatkowo przyprawić a najlepiej dosypać odrobinę cukru.

    Makaron gotujemy al`dente.

    Do rondla z sosem przekładamy odcedzony makaron, dodajemy garść sera i mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, wierzch posypujemy kolejną garścią sera.

    Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i zapiekamy przez 10 minut.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Kuchenne Fascynacje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę dużo smażenia i gotowania przed zapiekaniem.... zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663301407036123&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  10. Dynia Carbonarra!

    400g dyni oczyszczonej
    1 łyżka masła
    150g boczku
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    200g śmietany 12%
    100g serka topionego śmietankowego
    ok 100 ml mleka
    60g ser żółty starty


    Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Gdy będą rumiane dodać posiekany lub sprasowany czosnek, śmietanę (u mnie kwaśna + łyżeczka cukru) oraz serek. Podgrzewać intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem (można także dosmaczyć czosnkiem granulowanym). Jeśli sos będzie bardzo gęsty należy rozrzedzić go mlekiem (ok. 100 ml, robiłam w sumie 'na oko').

    Dynię skroić w dość cienkie plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu śmietankowego, na to poukładać plasterki dyni i przykryć kolejną warstwą sosu. Czynność powtórzyć kilkakrotnie - ostatnią warstwą powinien być sos, który posypujemy startym serem. Wierzch obsypać szczypta oregano.

    Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.

    Pozdrawiam i mam nadzieję, że kiedyś skorzystasz z przepisu, bo naprawdę warto :)

    aleks.bell@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, że nie da się bez wcześniejszego gotowania sosu.... dzięki za przepis :)

      Usuń
  11. Przepis zaczerpnięty lata temu albo z nieistniejącego już czasopisma "Jestem" albo z "Filipinki":
    ryż ugotowany na półtwardo-jeśli gotuje się ryż:woda na proporcji 1:1,5, to tym razem 1:1.
    Umówmy się więc na szklankę ryżu.
    Puszka dobrego groszku konserwowego. Zalewa musi smakować.
    Małe pętko przyzwoitej cienkiej kiełbasy (używam jałowcowej, myśliwskiej itp.), Spora cebula. Kilka ziaren ziela angielskiego, ze 2-3 małe liście laurowe. Mały ząbek czosnku. Całkiem dużo majeranku.(wedle smaku). Masło klarowane lub masło i trochę oleju.
    Na tłuszczu podsmażam kiełbasę, potem dorzucam skrojoną cebulę, przyprawy. Po podsmażeniu podlewam zalewą "groszkową" z puszki. Wyjmuję listki i kuleczki ziela. Zasypuję majerankiem. Mielę pieprz czarny. Próbuję. Jeśli smak na to pozwala, mielę sól morską. Jeśli jest na tyle słone, pomijam dosalanie. Dorzucam groszek.
    Ryż już pewnie dojrzał-przekładam do naczynia żaroodpornego. Teraz pora na dodanie części kiełbasianej ;) i wymieszanie.
    Do piekarnika na ok. 30 minut (termoobieg), w trakcie warto wysunąć półkę z formą i przemieszać towarzystwo ;)

    Do tego "Jestem" albo "Filipinka" zalecały surówkę: opłukana, jeśli bardzo kwaśna, przesiekana kapusta kiszona ze startą na średnio marchewką, drobno posiekaną cebulką (w razie potrzeby sparzoną), solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym, drobno zmielonym kminkiem.

    Prosto i na temat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ryż najpierw ugotować, kiełbasę najpierw usmażyć.... a ja mam tylko piekarnik do dyspozycji....

      Usuń
    2. No to dałam ciała... oops
      Ale zapiekanka przednia. Tyle, że ten piekarnik tylko dyspozycyjny ;)

      Usuń
    3. Paola, może jeszcze coś wymyślisz ?

      Usuń
  12. Zapiekanka cannelloni

    1 paczka cannelloni
    500 g wieprzowej łopatki
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżka maggi
    300 ml przecieru pomidorowego płynnego
    200 ml wody
    2 łyżki sosu sojowo grzybowego
    1 łyżeczka ziół włoskich
    150 g żółtego sera
    Mięso zmielić, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
    Do mięsa dodać cebulę, czosnek, zieleninę, kukurydzę i fasolę oraz przyprawy i wyrobić masę.
    Tak przygotowaną masę napełnić rurki cannelloni.
    Nadziany makaron ułożyć jeden obok drugiego na wysmarowaną olejem blaszkę.
    Przecier połączyć z wodą, ziołami i sosem sojowo grzybowym oraz maggi.
    Sos wylać na makaron.
    Wszystko przykryć folią aluminiową.
    Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
    Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut bez przykrycia.
    Po wyłożeniu cannelloni na talerz posypać startym żółtym serem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żarłoczkowe klimaty :D zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663389920360605&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  13. Pyzo jeśli wszystko ma być z piekarnika to może ta trafi w Twój gust,szybko i smacznie głodna nie będziesz:)

    Bagietka zapiekana z warzywami i serem:
    2 bagietki pszenne
    3 dag masła
    10 dag żółtego sera podlaskiego
    1 młoda cukinia
    2 pomidory
    2 czerwone cebulki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    5 listków sałaty
    2 łyżki soku z cytryny
    sól morska z młynka do smaku
    pieprz czarny do smaku
    1/2 łyżeczki czubrycy zielonej

    Cukinię sałatę pomidory i natkę pietruszki umyć pod bieżącą wodą ,zostawić na ręczniku kuchennym do obcieknięcia. Następnie pokroić cukinię i pomidora w plasterki średniej grubości tak samo ser żółty.



    Bagietkę przekroić wzdłuż ,każdą posmarować masełkiem .Na bułeczkach rozłożyć ser cukinię i pomidory,posypać solą do smaku pieprzem i szczyptą czubrycy zielonej . Ułożyć w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 7 min w temp 200*



    Cebulki czerwone obrać posiekać drobniutko , dodać sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszać wszystko razem,doprawiając solą i pieprzem czarnym do smaku.

    Tak przygotowaną pastę rozłożyć na ciepłych bagietkach. Udekorować sałatą na talerzu i jeść.Do tego kubek gorącej herbaty z cytryną ... Smacznego życzę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chociaż lubimy takie zapiekane bułki to tym razem w konkursie proszę i konkretne dania obiadowe :) ale zdjęcie do galerii dodałam bo ładne :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663390560360541&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
    2. Może jeszcze coś wymyślę.. to dałam gdyby jakiś głodomorek się trafił bo dobre:)

      Usuń
    3. Aga, dlatego też nie kasowałam a fotkę wstawiłam do galerii - na pewno pomysł komuś się przyda :)

      Usuń
  14. Pieczonka

    1 kg skrzydełek
    1,5 kg ziemniaków
    2 duże cebule
    2 duże marchewki
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka przyprawy do ziemniaków
    sól
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
    natka selera
    natka pietruszki
    oliwa do skropienia
    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na pół. Marchew, cebule i czosnek obrać i pokroić na grubsze części. Skrzydełka umyć, pokroić w zgięciach a najcieńsze elementy odłożyć i wykorzystać np. do zupy. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać pozostałe przyprawy i wszystko wymieszać. Wyłożyć na blachę i odczekać około 15 minut. Piec w piekarniku nastawionym na 150 stopni 60-70 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajna propozycja, będzie pyszny obiad :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663392593693671&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  15. Witaj Pyzo!
    To i ja w takim razie dzisiejszy obiadek przedstawię:

    Babka ziemniaczana.

    2kg ziemniaków
    2 średnie cebule
    30 dkg kiełbaski
    20 dkg boczku wędzonego
    ew. kilka łyżek mąki do zagęszczenia masy
    1 ząbek czosnku
    pieprz
    przyprawa do ziemniaków
    płatki suszonej papryki grys słodkiej
    sól
    majeranek
    - do smaku-

    Oczywiście ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce razem z cebulą i czosnkiem. Można dodać do masy startą marchewkę. ;)
    Kiełbaskę pokroić w drobną kostkę, dodać do masy ziemniaczanej, doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać mąkę.
    Masę wlać do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem na wierzchu ułożyć plasterki wędzonego boczku. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach C około 1,5 godziny. Oczywiście każda z nas zna swój piekarnik i czas może się wahać + -
    Wierzch babki musi mieć złotobrązowy kolor.
    Smacznego.

    P.S. Zdjęcia prześlę jak tylko babkę wyjmę z piekarnika i obfotografuję. ;)

    Basia Popko


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. babkę ziemniaczaną bardzo lubimy :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663393750360222&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  16. Skrzydełka na ryżowo-warzywnym dywaniku

    * 1 kg skrzydełek
    * 3 szklanki ryżu
    * 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej np. Przysmaki kuchcika
    * 2 łyżeczki soli
    * 1/2 łyżeczki pieprzu
    * 2 łyżeczki ziołowych ziarenek smaku
    * 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    * natka pietruszki
    * 1 łyżeczka maggi
    * woda
    * oliwa
    * mąka
    Skrzydełka umyć i odciąć najcieńszą część. Obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z jednej strony. Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypać ryż, mieszankę chińską i pozostałe przyprawy oprócz maggi, wymieszać w wszystko wyłożyć do tortownicy. Na to wszystko ułożyć podsmażone skrzydełka tak aby podsmażona część była u góry. Zalać wodą aby wystawała 1 cm ponad skrzydełka, skropić kilkoma kroplami magii. Piec w piekarniku 60 minut w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba nawet można pominąć to obsmażanie - zrumienią się, najwyżej nieco mniej :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663392023693728&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
    2. Zdecydowanie można. Teraz jak robię to danie to nigdy nie obsmażam. Zapomniałam o tym wspomnieć :)

      Usuń
  17. Zapiekana kapusta z kiełbasą

    Autor : Nigella Lawson "Nigella ekspresowo"

    Składniki :

    ok 1 kg kiszonej kapusty, przepłukanej zimną woda i odsączonej
    2 łyżeczki jagód jałowca
    3 suszone liście laurowe
    8 wędzonych kiełbasek
    750 ml białego wytrawnego wina
    1 łyżeczka ziaren białego pieprzu

    Włączamy piekarnik aby nagrzał się do 200°C.

    W tym czasie kapustę przekładamy do rondelka ( albo do średniej szerokiej formy do pieczenia takiej którą można wstawić na gaz i do piekarnika ). Dokładamy wszystkie przyprawy i pokrojone na mniejsze kawałki kiełbaski. Zalewamy wszystko winem.

    Zagotowujemy na kuchence, chwilę gotujemy aż alkohol z wina odparuje (około 10 minut ). Następnie przekładamy do formy, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
    Smacznego :)

    Kuchenne Fascynacje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakowicie :) tylko oczywiście nie będę płukać kapusty bo dla mnie to zbrodnia :D zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663392740360323&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  18. Kurczak z warzywami

    1 kurczak ( 1,5 kg )
    Marynata do kurczaka:
    5 łyżek oleju ryżowego
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki marynaty do kurczaka
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
    Warzywa:
    1,5 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    1 średni brokuł
    250 g pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 łyżeczka piri piri
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    3 łyżki sosu sojowego jasnego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżeczka soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    4 łyżki oleju ryżowego


    Kurczaka umyć i osuszyć.
    Składniki na marynatę wymieszać i natrzeć nią kurczaka.
    Odstawić go na około 3 godziny.
    Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, opłukać i wrzucić do większej miski.
    Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
    Pieczarki pokroić na pół, jeśli są spore to pokroić na więcej części.
    Cebulę obrać i posiekać na kawałki.
    Z brokuła oddzielić różyczki.
    Wszystko wrzucić do ziemniaków.
    Dodać przyprawy i olej, wymieszać i ułożyć warstwę na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną.
    Na środku położyć kurczaka i obłożyć go resztą mieszanki warzywnej.
    Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika.
    Nastawić temperaturę na 200 stopni i zegar na 60 minut.
    Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15-20 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, i cały obiad w jednym naczyniu ! dzięki :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663451390354458&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  19. Zapiekane spaghetti z cukinią i mozzarellą

    Przepis ze strony : http://www.fitnessmagazine.com/recipes/quick-recipes/dinner/fun-healthy-recipes-for-kids/?page=2

    Składniki :

    225 g makaronu spaghetti
    1 szklanka sosu pomidorowego ( może być ostry ,pikantny )
    1 łyżka oliwy extra virgin
    2 ząbki czosnku, posiekane
    1 duża cukinia ( 340 g ), obrana i starta na dużych oczkach ( powinno być 2 szklanki )
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    sól, pieprz
    1 szklanka startego sera mozzarella
    28 g tureckiej pepperoni - około 10 plasterków, pociętych( można zastąpić inną wędliną - np chorizo )
    4 duże jaja
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki startego parmezanu
    Makaron gotujemy al`dente. Odcedzamy, mieszamy z sosem pomidorowym. Odstawiamy.

    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy czosnek, smażymy aż się zrumieni. Dodajemy cukinię i bazylię. Podsmażamy do momentu aż cukinia zmięknie ( około 8 minut ). Doprawiamy solą i pieprzem.

    Kiełbasę tniemy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cukinii, dokładamy również mozzarellę. Całość wymieszać z makaronem.

    Formę żaroodporną na zapiekankę natłuszczamy oliwą. Przekładamy makaron z dodatkami. W misce mieszamy jaja z mlekiem. Jaja dobrze powinny być rozbełtane. Zalewamy zapiekankę z wierzchu. Łyżką, widelcem lub ręką lekko wzruszyć makaron żeby mieszanina jaj i mleka wsiąkła w niższe warstwy. Całość posypujemy parmezanem.

    Pieczemy w 190°C przez 25-30 minut.

    Smacznego :)
    Kuchenne Fascynacje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotowanie i smażenie - nie da się bez tego ? zdjęcie galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663808350318762&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
    2. poszukam coś tylko do piekarnika :)

      Usuń
  20. Moja propozycja, to zapiekane warzywa - jako dodatek do drugiego dania. Ja najczęściej robię je właśnie na jesień i zimę. Wówczas mamy ochotę bardziej na takie dania niż w lecie.
    - liście kapusty
    - plastry buraków
    - plasterki marchewki
    - plastry selera
    - krążki cebuli
    - ząbki czosnku
    - ewentualnie plastry ziemniaków
    - plastry słoniny
    - sól
    - pieprz
    - dowolne zioła
    - olej lub oliwa
    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy cienko pokrojone plastry słoniny. Na słoninę i boki naczynia układamy liście kapusty. A teraz warstwowo poszczególne warzywa. Na samo dno plastry buraków, plasterki marchewki, selera i cebuli. Warstwy solimy,pieprzymy, wrzucamy kilka ząbków czosnku i dowolne zioła. Wlewamy 3-4 łyżki oleju lub oliwy i 2-3 łyżki wody ( więcej nie potrzebujemy, warzywa i tak puszczą swój sok-wodę). Wierzch przykrywamy ponownie liśćmi kapusty. Wstawiamy do piekarnika w 180 C na około 35-45 minut. Tak przygotowane warzywa mają niesamowity, powiedziałabym "naturalny" smak i aromat. Są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Jedną warstwę mogą stanowić też ziemniaki i wówczas obiad jest prawie w całości gotowy.

    Ewa Smaczniutkie.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadłam coś takiego pieczone w kociołku na ognisku - fajnie, że w piekarniku też można podobnie zrobić :)

      Usuń
  21. Masz małą kuchenkę a będzie potrzebny tylko jeden palnik to dodaję też przepis na moją babkę ziemniaczaną.

    Babka ziemniaczana

    1,2 kg ziemniaków
    3 jajka
    2 łyżki kaszy manny
    300 g wędzonego boczku
    3 kabanosy
    2 cebule
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    sól i pieprz do smaku

    Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
    Boczek, kabanosy i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
    Do ziemniaków dodać żółtka, czosnek przestudzony boczek z kabanosem i cebulą oraz kaszę.
    Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Z białek ubić pianę i dodać do masy.
    Delikatnie wymieszać.
    Do większej formy keksowej przełożyć masę, wyrównać powierzchnię.
    Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 80 minut.
    Podawać na gorąco lub na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakoś dam radę :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663807986985465&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  22. Zapiekanka jesienna a'la leczo z kasza lub ryzem do wyboru.

    Skladniki:
    -Dynia mala
    -Cukinia x2
    -Baklazan
    -Papryka
    -Cebula x2
    -Puszka pomidorow krojonych
    -Czosnek(wedlug uznania)
    -Przyprawy(wedlug uznania:sol,pieprz,oregano,bazylia,chili,curry)
    -szklanka ryzu/kaszy jaglanej/kukurydzianej do wyboru
    -dla miesozercow mozna dodac kilka skrzydelek kurczaka

    Przygotowanie:
    -dynie, cukinie obieramy,baklazana myjemy i kroimy w kostke ok.2cm,papryke w paski,a cebule w piora lub drobniej.czosnek obieramy i zostawiamy w zabkach
    -w duzej misce mieszamy wszystkie warzywa i przyprawy,
    -Dosypujemy ryz/kasze,
    -dolewamy ok 1-1,5szklanki wody(warzywa tez puszcza sos wiec trzeba uwazac z woda)
    -ew.dodajemy mieso i wszystko delikatnie mieszamy
    -przekladamy do naczynia zaroodpornego,przykrywamy i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 150ºc i pieczemy ok.30-45min.(sprawdzamy czy ryz lub kasza sa juz miekkie)

    Ryz/kasza ugotowana w takim sosie z warzywami bedzie aromatyczna i delikatna,a calosc dzieki temu bedzie zwiezla i oddawala smaki jesieni.

    W trakcie pieczenia sprawdzamy ilosc sosu,zeby ryz/kasza mialy sie w czym ugotowac,i ew dolewamy jeszcze odrobine wody.

    Smacznego!
    Renata Kurowska-Trykacz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo warzyw, kasza no i u nas z mięsem pewnie - podoba mi się ! dziękuję za pomysł :)

      Usuń
  23. I jeszcze jedna moja propozycja zaczerpnięta z Galerii Potraw, a robiona już wielokrotnie, ale niestety należy obsmażyć mięso :) Ale skoro jeden palnik masz do dyspozycji,to może przepis ten zainteresuję Cię.Danie wychodzi bardzo pyszne.
    1 kg schabu
    0,5 kg kiszonej kapusty
    2 cebule
    śmietana 30%
    mąka
    świeży tymianek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz
    sól
    olej
    Mięso podzielone na kotlety rozbijamy, nacieramy solą,pieprzem i tymiankiem.Obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Odkładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę kiszoną siekamy, dodajemy do cebuli, mieszamy,doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym,pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy warstwami mięso i kapustę. Na wierzchu układamy świeży tymianek moczony w oleju. Całość zalewamy słodką śmietanką. Pieczemy w piekarniku w 180 C około godziny. Przepis bardzo prosty, a jedzenie pyszne. Schab niemalże rozpływa się w ustach. Mam nadzieję, że nie wystraszyłam Cię obsmażaniem :)

    Ewa Smaczniutkie.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie odstraszyłaś mnie :) może się uda :)

      Usuń
  24. Baklazan pieczony z miesem mielonym:

    Skladniki:
    -Baklazan
    -Mieso mielone 500g (ja uzywam indyczego,ale mieso dowolnie)
    -smietana duza gesta
    -czosnek
    -cebula
    -zolty ser np.gounda,morski ok.200g
    -koncentrat

    Przygotowanie:
    -ze smietany i czosnku robimy sos czosnkowy i odstawiamy do "przegryzienia"
    -do miesa dodajemy:starty ser,cebule w kostke,koncentrat.
    -baklazana przecinamy na pol i delikatnie wydrazamy pestki,tak aby zostal twardy miasz w srodku.
    -baklazana solimy,wkladamy do niego mieso(tak aby caly na wierzchu byl on pokryty miesem)
    -wkladamy do zaroodpornego naczynia,zalewamy sosem i zapiekamy ok 1h w temp.150ºc

    Dzieki temu ze skladniki sa surowe powstaje aromatyczny sos.

    Do smietany mozna dodac pokrojone w kostke maslaki(ja daje surowe.bo i tak w sosie sie zagotuja ;)
    Dzieki temu sos jest jeszcze smaczniejszy

    Smacznego :)
    Renata Kurowska-Trykacz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajna propozycja - Renatko, powiedz mi jeszcze czy śmietana musi być bardzo gęsta ? i ile procent używasz ?

      Usuń
    2. Ja uzywam 18% taka nie za tlusta i gesta.
      W podobny sposob zapiekam papryke,tez wychodzi pycha :)

      Do miesa mozna dodac jeszcze ugotowany ryz,ale to juz niestety kuchenka potrzebna.

      Usuń
    3. ryż można wsypać suchy i dolać wody - napęcznieje podczas pieczenia :)

      Usuń
  25. Sobotnie casserole Lazy

    Przepis z tej strony : http://www.kayotic.nl/blog/lazy-sunday-casserole

    Składniki :

    4 kiełbaski ( wołowe lub wieprzowe )
    około 455 g ziemniaków
    około 230 g marchewki
    1/2 papryki
    1 duża cebula
    1 bulwa kopru
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    świeżo mielony czarny pieprz
    sól gruboziarnista ( może być miałka )
    1 i 1/2 łyżeczki ziół włoskich ( prowansalskich )
    1/2 szklanki bulionu z kurczaka
    4 łyżki octu balsamicznego

    Ziemniaki obieramy, małe tniemy na połówki, większe na ćwiartki. Marchew również obieramy tniemy na mniejsze kawałki około 7 cm długości. Grube końcówki poprzecinałam jeszcze na pół. Paprykę tniemy w paski, cebulę w ósemki tak samo bulwę kopru. Wszystkie warzywa umieszczamy w brytfance.

    Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem i bulionem. Dosypujemy zioła. Mieszamy. Polewamy warzywa po wierzchu. Całość posypujemy pieprzem i solą. Wierzch brytfanki szczelnie zakrywamy folią aluminiową.

    Pieczemy w temp. 225°C przez 35-45 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie jeśli nie są zakryjcie ponownie folią i pieczcie parę minut dłużej.
    Dokładamy kiełbaski przecięte na pól lub w mniejsze cząstki.

    Autorka przepisu użyła surowych kiełbasek. Jeśli nie chcesz ich wcześniej podsmażać użyj gotowych. Na wierzchu warzyw układamy kiełbaski. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ( już bez folii ) 15 minut. Po tym czasie kiełbaski obracamy na drugą stronę, całość polewamy octem balsamicznym, dodatkowo można podlać warzywa sokiem z pod nich jaki się wytworzył i zapiekamy kolejne 15 minut.

    Smacznego :)
    Kuchenne Fascynacje
    Zdjęcie wyślę wieczorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe danie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=664010653631865&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=1&theater

      Usuń
  26. Na szybki obiad proponuję zwyczajne zapiekane ziemniaczki :) naczynie do zapiekania posmarować masełkiem i posypać posiekanymi 2 ząbkami czosnku
    4 duże ziemniaki pokrojone w cienkie plastry ułozyć w naczyniu i nasolić. W miseczce wymieszać 2 duże jajka z1,5 szklanki mleka, solą pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Zalać tym ziemniaki i posypać startym serem (ok pół szklanki) posypać posiekanymi ulublionymi świeżymi ziołami (albo suszonymi ) piec ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)

    Iza Buryło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, prosto i smacznie - do tego jakaś surówka i smaczny obiad gotowy ! dzięki :)

      Usuń
  27. Zapiekanka ziemniaczana z serem

    Zapiekanka ziemniaczana i podwójnie serowa – bo z serem białym w środku i żółtym na wierzchu. Proste i bardzo sycące danie, dobre na chłodne jesienne dni. Najlepiej smakuje na ciepło.



    1 kg ziemniaków
    masa serowa:
    50 dag twarogu, fety lub bryndzy
    (ja dałam pół na pół fetę i twaróg)
    100 g masła
    2 ząbki czosnku
    świeży tymianek
    sól, pieprz
    masa jogurtowa:
    2 jaja
    250 g gęstego jogurtu naturalnego
    100 g sera żółtego
    pieprz

    1. Zmiksować ser, dodać roztopione i przestudzone masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, część tymianku, doprawić pieprzem i ew. solą. Miksować, aż składniki się połączą.
    2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w jak najcieńsze plasterki (polecam szatkownicę lub łopatkę do krojenia sera).
    3. Żaroodporne wysokie naczynie (o śr. ok. 30 cm) natłuścić. 1/3 ziemniaków ułożyć na dnie formy, przykryć 1/3 masy serowej i tak dalej. Zakończyć warstwą masy serowej.
    4. Formę przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec niecałą godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.
    5. Zmiksować jajka z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i odrobina tymianku. Żółty ser zetrzeć na tarce.
    6. Ostrożnie wierzch zapiekanki posmarować masą jogurtową, posypać serem i piec bez przykrycia ok. 15 min.

    Kasia z bloga smakujmy.pl

    zdj prześlę na maila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podoba mi się takie danie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=664622803570650&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  28. Oj szkoda, że mój przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami nie podchodzi pod kategorie zapiekanki, bo też przygotowuje się go bez wcześniejszego gotowania czy smażenia (a to dla Pani piorytet czy braku kuchenki :))

    Iza Buryło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, jeśli wszystko jest pieczone w piekarniku , w jednym naczyniu czyli mięso i warzywa razem to dawaj go !

      Usuń
  29. Zapiekana cukinia faszerowana mięsem
    1 średnia cukinia
    250 g mięsa mielonego
    1 por
    50 g pieczarek
    1 ząbek czosnku
    przyprawa do mięs
    papryka słodka
    sól,pieprz
    olej
    2 plasterki sera

    Przygotowanie :
    Cukinię przeciąć wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Cukinię posypać papryką,solą i pieprzem.
    Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
    Por pokroić w paski.
    Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Mięso przyprawić solą,pieprzem i przyprawą do mięs.Wymieszać z pieczarkami,porem miąższem z cukinii i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć farsz,aż powstała woda odparuje. Wystudzić.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię faszerować mięsnym farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Zapiekać
    aż cukinia zmięknie (ok.30 minut) 5 minut przed wyciągnięciem ułożyć ser i zapiekać jeszcze chwilę.


    Klaudia z bloga : koperekwkuchni.blogspot.com
    Zdjęcie już wysyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za przepis :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=664918486874415&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  30. Wedle życzenia kurczak z ziemniakami:)
    Przepis na takiego kurczaka jest u mnie w rodzinie od jakiś 20 lat albo i dłużej.
    Potrzebne będą:
    Rondel do zapiekania, albo naczynie żaroodporne z pokrywką
    Kurczak cały (taki żeby zmieścił sie do naczynia)
    wątróbka drobiowa z kurczaka plus jakieś 3-4 dokupione żeby farszu było więcej
    ziemniaki (3-4 albo więcej zależy od apetytu domowników)
    jedna mała cebulka
    natka pietruszki posiekana 2 łyżki
    jajko
    bułka tarta
    2 ząbki czosnku
    pieprz, sól
    majeranek
    całe ziemniaki w łupinach umyć, pokroić na ćwiartki, natrzeć posiekanym czosnkiem roztartym z solą i odłożyć na talerz. Kurczaka umyć, oczyścić. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Wątróbke rozgnieść widelcem, dodać natkę, drobno poszatkowaną cebulkę, lekko posolić, wbić jajko i wymieszać. Dodawać bułke tarta (do uzyskania konsystencji mniej wiecej sera ze śmietaną) zwykle ok 2-3 łyżek. Farsz włożyć do środka kurczaka i przełożyć całego do nasmarowanego rondla (ale tylko odrobine nasmarować 1 łyżeczka oleju wystarczy) poukładać ćwiartki ziemniaków i przykryć pokrywką. Piec w temperaturze 180 stopni ok 50 minut. Kurczak wytop nam nieco tłuszczu i dzięki temu ziemniaczki będą się piec i nie wyschną. Gorącego kurczaka pokroić nożycami i do każdego kawałka podać farsz i ziemniaczki. Polecam sosik czosnkowy na jogurcie greckim do tego i ulubioną surówkę. Smacznego :)

    Iza Buryło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ to musi pachnieć ... dziękuję, Iza :)

      Usuń
  31. Zapiekanka wiejska

    5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    20 dag pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    2 kiszone ogórki
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki majonezu
    15 dag kiełbasy wiejskiej
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz, rozmaryn

    Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych , umyć, pokroić w paski. Ogórki i kiełbasę pokroić w plastry. Jajka obrać, pokroić w grubszą kostkę.
    Rozdrobnione składniki delikatnie połączyć z majonezem wymieszanym z olejem i przyprawami. Całość przełożyć do formy. Zapiekać ok. 30 min w temp. 180 stopni.

    zdj wyślę na maila
    Kasia z bloga smakujmy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, a może dałoby radę zrobić taką zapiekankę z surowych, pokrojonych ziemniaków ? zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665074583525472&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  32. Proste danie jednogarnkowe wymagające wyłącznie piekarnika ;)

    Składniki na trzy porcje:

    Udka z kurczaka - trzy małe sztuki
    Ryż naturalny - 100 g (woreczek)
    Mieszanka warzyw mrożonych - ok. 500g
    Bulion warzywny (doprawiony do smaku) - szklanka
    Przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw (bez glutaminianu sodu)


    Sposób przygotowania:

    - Na spód naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż, następnie mrożone warzywa.
    - Zalewamy to szklanką bulionu.
    - Na górę układamy udka (zamarynowane wcześniej w ulubionych przyprawach - u mnie sól, pieprz, papryka, zioła).
    - Naczynie zamykamy - całość pieczemy w temp. 190˚ przez ok. 1,5 godziny.

    Paulina Styś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podoba mi się - mięso, warzywa, ryż - zapowiada się smakowicie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665129300186667&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  33. Zapiekanka makaronowa

    Składniki:

    200 g makaronu dowolnego
    2 kiełbasy śląskie lub dowolne szynki ,parówki
    100 g pieczarek
    1 mały pomidor
    1 cebula
    100 g sera
    5 łyżek ketchupu
    1 łyżka oleju

    Przygotowanie :
    Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
    Kiełbasę pokroić w kostkę,podsmażyć. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.Podsmażyć na tłuszczu po kiełbasie.Cebulę obrać pokroić w drobno kostkę i zeszklić na patelni. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
    Ser zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany makaron,podsmażoną kiełbasę, podsmażone pieczarki, zeszkloną cebulę i pomidora. Wymieszać. Dodać ketchup i ser i znowu wymieszać.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

    Klaudia z bloga : koperekwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ugotowaniem makaronu może być mały problem... zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=665406030158994&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  34. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CUKINIĄ

    3 duże ziemniaki
    1 zielona cukinia
    4 duże pomidory
    pół czerwonej cebuli
    1 kulka mozzarelli
    przyprawy: sól, pieprz, tymianek, vegeta(ja mam własnej "roboty")

    sos beszamelowy: łyżka masła, łyżka mąki, ok 1,5 - 2 szklanki mleka, gałka muszkatołowa

    Ziemniaki pokroić na cienkie plastry( żeby się za długo nie musiały piec), pomidory i cukinie również pokroić w plastry, połówkę cebuli w cienkie piórka. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, warzywa układać naprzemiennie :ziemniak, pomidor, cukinia (ja układałam w kółko w okrągłym naczyniu, coś jak jabłka w tarcie), ułożyłam 2 warstwy. Można ułożyć na wysmarowanej dużej blaszce jedna warstwę, wtedy szybciej zapiekanka się upiecze. Posypać przyprawami i ziołami, oraz cebulą,polać sosem beszamelowym na końcu pokruszyć ser mozzarella. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę (ja sprawdzałam czy ziemniaki już są upieczone).
    Jeśli jest problem ze zrobieniem sosu beszamelowego, można go zastąpić rozbełtanym jajkiem z kwaśną śmietaną odrobiną soli i pieprzu i gałki muszkatołowej.

    ps. postaram się dzisiaj wysłać zdjęcie, lecz niestety nie wyszło za dobre i nie oddaje uroku tej zapiekanki, bo wygląda bardzo dobrze i równie dobrze smakuje :)

    pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, najważniejsze żeby danie było smaczne :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=667710686595195&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  35. Pieczone pałki z kurczaka w marynacie cytrynowo-czosnkowej z ziołowymi ziemniakami

    Składniki:

    5 pałek z kurczaka
    4 ziemniaki

    marynata do kurczaka:

    pieprz ziołowy Prymat
    pieprz cytrynowy Prymat
    curry
    przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat
    majeranek
    przyprawa do mięs Delicat
    sól ziołowa Prymat
    papryka słodka i ostra
    2 ząbki czosnku
    2 łyzeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka oleju

    do ziemniaków:

    majeranek
    sól ziołowa Prymat
    2 łyżeczka oleju

    Przygotowanie:
    Pałki z kurczaka umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym.
    W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę do kurczaka.
    Marynatą natrzeć pałki kurczaka. Odstawić do lodówki na godzinę.

    Ziemniaki obrać i pokroić w cząstki. Obgotować w niesolonej wodzie ok.6 minut.
    Odcedzić. Wystudzić . Posypać solą ziołową,majerankiem i dodać olej. Wymieszać.
    Do naczynia żaroodpornego włożyć pałki i ziemniaki.
    Piec w piekarniku przez ok.45 minut w 200 stopniach.

    Klaudia Koperska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, a czym mam przyprawić jak nie mam tych wszystkich prymatów i delicatów ? :D zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=667710766595187&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  36. Cannelloni z mięsem i pieczarkami
    Składniki
    Proporcje na 4-6 osób
    1 op.cannelloni (250g),
    50 dag mielonego mięsa - najlepiej mieszanego (wołowo-wieprzowego),
    30 dag pieczarek,
    1 mała cebulka,
    2 ząbki czosnku, mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
    100 ml słodkiej śmietany,
    2 puszki pomidorów w kawałkach,
    zioła prowansalskie, sól, pieprz, nieco oleju,
    dowolna ilość żółtego sera- ja dałam ze 20-25 dag.
    Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, dusić na dużym ogniu ze 2 min., dodać mielone mięso. Całość przesmażyć z 15 min. Dodać do smaku sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich, pół słoiczka koncentratu. Wszystko wymieszać, Poddusić jeszcze chwilę. Wyłączyć i przestudzić. Nadziać suchy makaron.

    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć zawartość 1 puszki pomidorów. Na to ułożyć połowę nadzianych rurek cannelloni.
    Śmietanę wymieszać z drugą częścią koncentratu pomidorowego + 50 ml wody, dodać sól, łyżeczkę ziół prowansalskich. Połowę wylać na makaron. Nałożyć warstwę sera - albo starty albo w plastrach.
    Ułożyć następną warstwę makaronu, polać resztą śmietany, oraz wyłożyć zawartość drugiej puszki pomidorów. Na wierzch wyłożyć ser. Kto lubi może posypać go ziołami prowansalskimi.

    Zapiekać pod przykryciem 35 min. w temp. 180 st.C. Odkryć i zapiekać jeszcze kilka minut, żeby wierzch się zarumienił.
    PYCHOTKA:)

    jersej@vp.pl
    Pozdrawiam Barbara

    OdpowiedzUsuń
  37. Zapiekankę tę zrobiłam gdy nie miałam w domu wody, ani gazu, a musiałam coś upichcić dzieciom na obiad. Brawo dla tego kto wymyślił elektryczne piecyki i wodę butelkową.
    Ziemniaczana zapiekanka z białą kiełbasą:
    Składniki
    1,5 dużej czosnkowej cebuli
    5 średnich ziemniaków
    2 białe kiełbaski
    4 jajka
    330ml kwaśnej śmietany 18%
    sól i pieprz
    świeży koperek do posypania
    naczynie do zapiekania, ja użyłam ceramicznego o wymiarSposób przygotowania
    1.
    Ziemniaki obierz i umyj , pokrój w cienkie plastry ok 2-3 mm Z kiełbasy zdejmij flaczek, pokrój w plasterki podobnej grubości. Cebule obierz i pokrój w piórka.
    2.
    Cebulę ułóż na dnie naczynia, na niej warstwę ziemniaków, oprósz delikatnie solą. Ułóż drugą warstwę ziemniaków, a na wierzch kiełbasę.
    3.
    Wstaw do zimnego piekarnika i nastaw go na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje piecz 40 minut.
    4.
    Jaja roztrzep widelcem, dodaj śmietanę i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Polej zapiekankę i piecz jeszcze 10-15minut. Posyp świeżym koperkiem. Smacznego.

    nowmagd@poczta.onet.pl Zdjęcie ślę na maila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma o wymiarach 18x24 cm, skasowało mi się niechcący ;/

      Usuń
    2. zapowiada się bardzo dobrze a wygląda wspaniale ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=672537556112508&set=a.663297360369861.1073741844.272642222768712&type=3&theater

      Usuń
  38. Pieczone gołąbki z ziemniaków

    4 kg surowych ziemniaków
    2 duże cebule
    2 jajka
    ½ szklanki mąki
    1,5 łyżki soli
    Pieprz do smaku
    ¼ kostki margaryny

    Sparzone liście kapusty, będzie potrzebne ok. 35 sztuk liści wielkości dużego talerza na gołąbki, plus kilka-kilkanaście sztuk do wyłożenia rondla do pieczenia.

    Kilka dni wcześniej liście kapusty sparzamy, studzimy i mrozimy. Pewnie się zastanawiacie po co mrozić. Po pierwsze, po mrożeniu liście kapusty są bardziej miękkie, zwłaszcza gdy trafimy na twarde włókniste liście. A po drugie jak wcześniej przygotujemy liście to w dniu przygotowywania potrawy mamy mniej roboty, bo wystarczy tylko rozmrozić liście i przelać wrzątkiem. Ziemniaki i cebulę ścieramy w robocie (jak ktoś nie ma to może na tartce) na najmniejsze wiórki, dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę i dokładnie mieszamy. Wszystko ma mieć konsystencję jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Przygotowujemy rondel do pieczenia, na dno wkładamy ok. łyżki margaryny, wyścielamy dno kapustą (żeby gołąbki się nie przypaliły). Na każdy liść kładziemy „farsz” z ziemniaków i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. „farsz” jest dość rzadki ale taki ma być, bo będzie się wypiekał i nic nie będzie surowe. Kiedy cały „farsz” będzie wykorzystany układamy na gołąbkach w kilku miejscach połową pozostałej margaryny i przykrywamy pozostałymi liściami. Na górę rozkładamy resztę margaryny. Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok. 35-40 minutach gdy w rondlu zacznie bulgotać zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze 2-2,5 godziny w zależności od wielkości rondla. Gdy kapusta zmięknie i zrobi się lekko brązowa na wierzchu a gołąbki przy bokach naczynia lekko się przypieką to znak że gołąbki upieczone. Podajemy jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną. Długo się pieką, ale można spokojnie zrobić hurtową ilość (tak jak ja) i przechowywać ok. 4 dni w lodówce, albo zamrozić.

    Dziś piekłam, jak zrobie zdjęcie to podeśle na poczte. :)

    Iza Buryło.

    OdpowiedzUsuń
  39. Piętrowiec

    Przepis dla 2 bardzo głodnych osób lub 4-6 mniej głodnych
    Czas przygotowania - około 1,5-2h

    Składniki:
    8 średniej wielkości ziemniaków
    1 czerwona papryka
    3 duże czerwone marchewki
    1 brokuł
    2 młode niewielkie cukinie
    25 dkg boczku gotowanego
    15 dkg żółtego sera
    6 jajek
    przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka

    potrzebne akcesoria: forma do pieczenia, papier do pieczenia, deska do krojenia, nóż, tarka, kubek na jajka i widelec

    Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w plastry. Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne pokroić w kostkę. Boczek pokroić w plasterki. Brokuł umyć, obrać z liści, odkroić jak najwięcej łodygi, porozdzielać drobno pączki kwiatowe. Ser żółty zetrzeć na tarce (grube oczka). Jajka rozbić i roztrzepać w kubku widelcem, posolić i popieprzyć do smaku.
    Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułożyć warstwę plastrów ziemniaków, posolić je i posypać curry (sporo). Na ziemniakach ułożyć warstwę plastrów marchewki, posolić i posypać curry. Na marchewce ułożyć warstwę plastrów cukinii, posolić (dużo) i popieprzyć. Na cukinii ułożyć warstwę boczku. Boczek posypać równomiernie czerwoną papryką. Na papryce poukładać warstwę z brokułów, posolić. Równomiernie zalać całość roztrzepanymi jajkami. Brokuły posypać równomiernie tartym żółtym serem i posypać słodką papryką.
    Całość włożyć do piekarnika i zapiekać około 1h-1,5h w temp. 160°C, aż zapiekanka zacznie pachnieć całym domu, a żółty ser się lekko przyrumieni.

    Podawać można samą lub z keczupem. Smacznego!

    Agata Piestrzyńska-Kajtoch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość formy 22 x 32 cm.
      Zdjęcia podeślę dziś lub jutro. :)

      Usuń
    2. no proszę - jak widać można zrobić świetne danie tylko w piekarniku ! całość bardzo dokładnie opisana , tak jak lubię i skład też mi się podoba :) zdjęcia w galerii - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=674285535937710&set=pb.272642222768712.-2207520000.1384605263.&type=3&theater

      Usuń
    3. Można robić tą zapiekankę w wersji z podgotowanymi ziemniakami i marchewką. Wtedy krócej siedzi w piekarniku (ok. 45min-1h) i jest bardziej "zwarta". :)
      Zalecam też "nie żałowanie" przypraw, bo surowy ziemniak sam w sobie, tak jak i cukinia, są dość płone. :)
      Podstawowy przepis piętrowca wzbogacam często o smażoną cebulkę i/lub grzyby. :)

      Usuń
  40. Zapiekanka mięsno-warzywna
    Inspirowana zapiekanką gruzińską

    2 kg łopatki wieprzowej
    1 kg małych ziemniaczków
    2 duże pomidory lub przecier pomidorowy domowej roboty ok. 200 ml
    1 czerwona papryka
    3 marchewki średniej wielkości
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżka natki pietruszki
    Kilka listków świeżej bazylii
    3 łyżki oleju
    100 ml rosołu, bulionu
    Sól i pieprz

    Łopatkę pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do miski, posypać paprykami, pietruszką, solą i pieprzem, dodać olej i rosół. Wymieszać i przykryć talerzem, folią albo pokrywką i wstawić do lodówki na ok. 3 godz. Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, marchewki w duże słupki. Wymieszać z mięsem i przełożyć do rondla i piec 40 minut w 180 stopniach. Pomidory i paprykę umyć, pokroić pomidory w ósemki, paprykę w paseczki. Warzywa dołożyć na wierzch zapiekanki, posypać posiekaną bazylią i lekko posolić, dopiekać ok. 15 minut.

    Iza Buryło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wielki musi być ten rondel na tyle składników ! ale za to daniem nakarmię kilka bardzo głodnych osób :)

      Usuń
    2. Nie zastanawiałam się czy duży rondel, ale jak tak obejrzałam swój to rzeczywiści dość duży jest :) ale za to na rodzinne imprezy w sam raz. Pozdrawiam

      Iza.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...