Placuszki z kurek i kukurydzy

Z kilku zwykłych składników powstała bardzo pyszna kolacja - może nieco ciężkostrawna dla niektórych , ale ja grzyby mogę jeść przez cały dzień i moja wątroba wcale się nie buntuje.



składniki:
  • ok. 1/2 kg kurek
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g
  • 1 nieduża cebula
  • 2 jajka
  • 6 - 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki posiekanych świeżych ziół [koperek, szczypiorek, oregano, tymianek]
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki mleka
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • do smażenia: olej

sposób przygotowania:
Grzyby oczyściłam jak zwykle dokładnie, opłukałam i osuszyłam. Większe sztuki pokroiłam. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, zeszkliłam posiekaną cebulę, dodałam kurki, smażyłam 5 min. aż zmiękły, przestudziłam. Do miski wlałam kukurydzę, ziarna i zalewę, dodałam jajka, mąkę, mleko, usmażone grzyby, czosnek i zieleninę. Dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencję jak gęsta śmietana - jeśli będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Doprawiłam dość obficie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kładłam łyżką porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyłam na złotobrązowo z obu stron. Podałam na gorąco z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego i ogórkami małosolnymi, własnej produkcji, oczywiście :-)))

Z podanej ilości składników zrobiłam 14 placuszków.

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger