Cukinia duszona z pomidorami
To takie szybkie, letnie danie. Cukinia świetnie łączy się z pomidorami a zioła podkreślają całość swoim aromatem. Można taką potrawę podać jako samodzielne danie, doskonale smakuje ze świeżą bagietką. Można też podać je jako jarzynkę do mięsa.
składniki:
sposób przygotowania: Warzywa umyłam, ale cukinii nie obierałam - były dość młode z ładną skórką. Nie musiałam też wydrążać z nich środka bo miąższ nie był watowaty. Odcięłam tylko końce i pokroiłam cukinie w grube pół plastry. Cebulę po obraniu pokroiłam w kostkę. Pomidory przesiekałam na drobniejsze kawałki - jeśli zechcecie użyć świeżych to trzeba je najpierw sparzyć i obrać ze skórki a potem posiekać.
W rondlu rozgrzałam oliwę, zeszkliłam cebulę. Gdy zaczęła się złocić dorzuciłam cukinię i posiekany drobno czosnek, smażyłam razem 2 - 3 min. a następnie wlałam pomidory. Dosypałam oregano i tymianek, troszkę cukru, soli i chili. Dusiłam wszystko ok. 5 min. bo cukinia nie potrzebuje dużo czasu. Na koniec dosypałam posiekaną bazylię i dołożyłam masło dla smaku. Koncentratu nie dodawałam, ale można to zrobić i sos będzie wtedy bardziej esencjonalny. Danie posypałam grubo posiekanym szczypiorem i podałam ze świeżym pieczywem.
składniki:
- 1 niezbyt duża cukinia zielona
- 1 niezbyt duża cukinia żółta
- 1 duża cebula,
- 1 puszka pomidorów pelati albo 3 spore pomidory świeże, ale mocno dojrzałe
- ew. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 pęczka grubego szczypioru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- garść liści bazylii
- do smaku: sól, cukier, chili w proszku
sposób przygotowania: Warzywa umyłam, ale cukinii nie obierałam - były dość młode z ładną skórką. Nie musiałam też wydrążać z nich środka bo miąższ nie był watowaty. Odcięłam tylko końce i pokroiłam cukinie w grube pół plastry. Cebulę po obraniu pokroiłam w kostkę. Pomidory przesiekałam na drobniejsze kawałki - jeśli zechcecie użyć świeżych to trzeba je najpierw sparzyć i obrać ze skórki a potem posiekać.
W rondlu rozgrzałam oliwę, zeszkliłam cebulę. Gdy zaczęła się złocić dorzuciłam cukinię i posiekany drobno czosnek, smażyłam razem 2 - 3 min. a następnie wlałam pomidory. Dosypałam oregano i tymianek, troszkę cukru, soli i chili. Dusiłam wszystko ok. 5 min. bo cukinia nie potrzebuje dużo czasu. Na koniec dosypałam posiekaną bazylię i dołożyłam masło dla smaku. Koncentratu nie dodawałam, ale można to zrobić i sos będzie wtedy bardziej esencjonalny. Danie posypałam grubo posiekanym szczypiorem i podałam ze świeżym pieczywem.
A ja dodaje jeszcze podgotowaną fasolkę szparagową(duża garść) i, jeżeli ma być samodzielnym daniem, smażę cebule na boczku albo kiełbasie pokrojonych w kostkę. Zamiast szczypioru doskonale sprawdza się koperek.
OdpowiedzUsuńno i to co opisujesz to już zupełnie inne, pyszne danie a każdy robi po swojemu i pod własny smak :-)
OdpowiedzUsuńszkoda, że się nie podpisujesz....
Danie naprawdę super , choć nie miałam szczypiorku to wszystkim bardzo smakowało.Dziękuję!
OdpowiedzUsuńcieszę się :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuńa jak Pani myśli czy można dodać do tego dania selera naciowego?
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz selera to jak najbardziej :)
Usuńpychota mniam
OdpowiedzUsuńSzybkie danie, proste i do tego bardzo smaczne! Będzie na jutro do pracy dla mnie i dla męża. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, dzisiaj powtórka. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardziej pasowac bedzie to tego ryz czy kasza gryczana ?+ kurczak. :-)
OdpowiedzUsuńmyślę, że jedno i drugie będzie dobre - zależy co bardziej lubisz. U nas w domu mąż wybrałby ryż a ja kaszę :)
UsuńSzukam przepisów wegańskich więc ten był jak znalazł. Myślę , że ten przepis będzie świetny z ryżem . Pani Izo jak najwięcej wegańskich potraw. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na mięsko. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDanie idealne dla studenta! TTane i pyszne !!!
OdpowiedzUsuńRewelacja,pysznosci.Dziekuje,uwielbiam takie jedzonko.
OdpowiedzUsuń