Duszone pałki z dodatkiem jabłek

Lubię połączenie mięsa z owocami, szczególnie gdy jest to mięso drobiowe - owoce dobrze komponują się z jego delikatnością. Pałki duszą się szybko i w zestawieniu z jabłkiem bardzo dobrze smakują.


składniki:

  • 6 dużych pałek z kurczaka
  • 2 - 3 nieduże jabłka
  • sok z jednej niedużej cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, majeranek
  • ok. 3/4 szkl. soku jabłkowego, może być z kartonu, ale taki 100%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

sposób przygotowania:
Pałki umyłam i osuszyłam. Włożyłam je do woreczka foliowego, skropiłam sokiem z połowy cytryny i sosem sojowym, odłożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie oprószyłam je nieco pieprzem, majerankiem i obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy były apetycznie rumiane podlałam pozostałością marynaty i sokiem jabłkowym i dusiłam ok. 30 min. aż mięso było miękkie.

Jabłka umyłam, pokroiłam na ósemki i wykroiłam gniazda nasienne. Na patelni rozpuściłam masło a kiedy się rozgrzało dodałam jabłka. Smażyłam kilka chwil mieszając aby obtoczyły się w maśle. Skropiłam sokiem z połowy cytryny, oprószyłam odrobiną cukru, soli i majeranku, wlałam kilka łyżeczek wody i chwilę dusiłam żeby zmiękły, ale nie rozpadły się.

Pałki podałam z ziemniakami i sałatką z buraczków, obłożone duszonymi jabłkami.

4 komentarze:

  1. O znów pieczony kurczaczek, pysznie! ;) Wpadnij poczytać, wyróżniłam Cię. ;)
    http://kuchniaprezydentowej.blogspot.com/2011/11/risotto-z-szynka-pomidorami-ruccola-i.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! bardzo w moim guście
    u mnie tez wyróżnienie na ciebie czeka

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam Pyza te Twoje zdjęcia potraw wszystko zawsze tak pięknie podane ,
    magia kolorów na talerzu nawet jak podajesz pospolitego schabowego, jesteś wyjątkowa , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger