Sałatka z arbuzem, serem i dressingiem jagodowym

Gorąco. Upał. Żarłoczka nie ma a dla siebie przecież nie będę gotować. Poza tym nawet za bardzo jeść się nie chce - no chyba, że jakąś sałatkę :) Nawet duży talerz sałatki :)



składniki:
  • 3 - 5 liści sałaty dębowej 
  • kawałek/plaster arbuza 
  • kawałek sera typu feta - albo zwykłego sera białego
  • 2 łyżki jagód
  • 2 łyżeczki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka małych listków melisy 

sposób przygotowania: z plastra arbuza wykroiłam foremką kształty kwiatka - można też po prostu pokroić miąższ w kostkę. W niezbyt dużą kostkę pokroiłam ser - można dodać fetę albo twaróg z mleka krowiego czy koziego, co tam macie. Sałatę opłukałam i dobrze osączyłam, porwałam na mniejsze kawałki i wyłożyłam na talerz. Dodałam arbuzowe i serowe kawałki, posypałam 1 łyżką jagód. Resztę jagód wrzuciłam do małego pojemnika blendera  - dolałam olej, wodę, miód i dodałam musztardę - zmiksował na sos. Polałam nim sałatkę  i posypałam całość listkami melisy. Zjadłam od razu  i cieszyłam się, że nie trzeba gotować obiadu :D Luz, blues a z głośników muzyka . . .

6 komentarzy:

  1. pięknie kolorowa, na pewno bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, ta sałatka mi się podoba i zgapię ją od Ciebie... zrobię sobie na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dressing jagodowy brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kikimora, lubię sos z owocami - robiłam już z różnych - fajnie smakują i mają też ciekawy wygląd, taki kolorowy

      Usuń
  4. Idealne danie na dzień taki jak dziś. U mnie też była dziś sałatka na śniadanie i kolację a na obiad arbuz :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger