Mini muffinki sprzątaczki
Ciężko bardzo będzie mi dokładnie spisać skład tych muffin bo to taki wypiek resztkowy.
Powinny się nazywać "muffinki sprzątaczki" i tak właśnie opisałam je po namyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :)
czas przygotowania : 10 min. + 30 min. pieczenie
składniki na 24 małe muffinki:
Gdy babeczki przestygły wyjęłam je a formy, ozdobiłam lukrem i posypką.
Jak widzicie banalnie proste i szybkie do wykonania. Część składników można zamieniać - powidła na jakiś dżem, mus jabłkowy na starte jabłko, groszki czekoladowe na posiekaną czekoladę, orzechy na mielone migdały albo mąkę pełnoziarnistą a śmietankę na jogurt czy maślankę. Wszystkiego po trochu a na koniec wyszły pyszne muffinki :)
Powinny się nazywać "muffinki sprzątaczki" i tak właśnie opisałam je po namyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :)
czas przygotowania : 10 min. + 30 min. pieczenie
składniki na 24 małe muffinki:
- SKŁADNIKI MOKRE - 2 jajka
- 90 g powideł śliwkowych
- 110 g duszonych jabłek - takiego musu
- 80 g gęstej śmietany 18 % do zup
- 40 g oleju roślinnego albo roztopionego masła czy margaryny
- SKŁADNIKI SUCHE - 140 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g mielonych orzechów włoskich
- 20 g zwykłego cukru
- 25 g cukru z wanilią
- 4 g proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 50 g groszków czekolady gorzkiej
- 10 g kakao naturalnego
Gdy babeczki przestygły wyjęłam je a formy, ozdobiłam lukrem i posypką.
Jak widzicie banalnie proste i szybkie do wykonania. Część składników można zamieniać - powidła na jakiś dżem, mus jabłkowy na starte jabłko, groszki czekoladowe na posiekaną czekoladę, orzechy na mielone migdały albo mąkę pełnoziarnistą a śmietankę na jogurt czy maślankę. Wszystkiego po trochu a na koniec wyszły pyszne muffinki :)
śliczne ;))
OdpowiedzUsuńja wczoraj piekłam muffinki :)
lubię muffinki - chyba najbardziej za to, że szybko się je robi :)
Usuńładnie wyglądają, też dzisiaj robiłam muffiny, bardzo fajny pomysł na nazwę:)
OdpowiedzUsuńmuffinki to u nas takie awaryjne słodkości jak nie mam czasu albo chęci na coś bardziej wymagającego :)
Usuńtakie małe resztaczki :)
OdpowiedzUsuńresztaczki - fajne :D
Usuńi wlasnie takie z resztek zawsze sa najlepsze-pieknie ci wyszły!
OdpowiedzUsuńto prawda - często potrawy "na winie" wychodzą najfajniejsze :)
UsuńUwielbiam muffinki właśnie za to, że czegokolwiek człowiek nie wrzuci do miski, i tak będą pyszne :)
OdpowiedzUsuńo to, to , dokładnie tak też uważam :)
Usuń