Jajka zapiekane z parmezanem i nie tylko

Małe zapiekanki na śniadanie, lunch albo kolację bo zawsze smakują dobrze. Kilka składników i jest pysznie ! 



czas przygotowania : 40 minut

składniki na 4 porcje : 
  • 150 g kaszy gryczanej palonej 
  • 4 jajka 
  • 2 duże cebule czerwone 
  • 1 łyżeczka oliwy albo masła 
  • 8 czubatych łyżek startego drobno sera parmigiano reggiano
  • 1 łyżka cukru brązowego 
  • 1 łyżka miodu 
  • ok. 100 ml octu balsamicznego ciemnego 
  • 1/3 łyżeczki świeżych listków tymianku

  • do smaku - sól, pieprz mielony


sposób przygotowania : cebule obrałam i pokroiłam w cienkie piórka. Rozgrzałam rondel i na dno wsypałam cukier. Kiedy zaczął się karmelizować wlałam miód i po chwili wsypałam cebulę, od razu trochę posoliłam - wymieszałam, smażyłam mieszając kilka minut. Gdy cebula się zeszkliłam wlałam ocet i dusiłam aż cebula zmiękła a płyn zredukował. Doprawiłam do smaku pieprzem, solą i dodałam tymianek.

Kaszę zalałam ok. 3/4 szkl. wody i gotowałam pod przykryciem ok. 10 minut aż wchłonęła cały płyn. Powinna być jeszcze leciutko twardawa. Przestudziłam.

Ramekiny posmarowałam od środka tłuszczem i wysypałam parmezanem - po łyżce na naczynko. Kaszę wymieszałam z 2 łyżkami sera i rozłożyłam sprawiedliwie na dno każdej miseczki. Na kaszę nałożyłam cebulę. W składnikach zrobiłam wgłębienie i wbiłam po 1 jajku na porcję. Wierzch posypałam resztą sera.

Zapiekałam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C




4 komentarze:

  1. Wyglądają extra! Muszę zrobić koniecznie, może wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda. Nabrałam ochoty na śniadanie w porze obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, to może z powodzeniem być danie na obiad czy kolację :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger