Jajka zapiekane z parmezanem i nie tylko
Małe zapiekanki na śniadanie, lunch albo kolację bo zawsze smakują dobrze. Kilka składników i jest pysznie !
czas przygotowania : 40 minut
składniki na 4 porcje :
sposób przygotowania : cebule obrałam i pokroiłam w cienkie piórka. Rozgrzałam rondel i na dno wsypałam cukier. Kiedy zaczął się karmelizować wlałam miód i po chwili wsypałam cebulę, od razu trochę posoliłam - wymieszałam, smażyłam mieszając kilka minut. Gdy cebula się zeszkliłam wlałam ocet i dusiłam aż cebula zmiękła a płyn zredukował. Doprawiłam do smaku pieprzem, solą i dodałam tymianek.
Kaszę zalałam ok. 3/4 szkl. wody i gotowałam pod przykryciem ok. 10 minut aż wchłonęła cały płyn. Powinna być jeszcze leciutko twardawa. Przestudziłam.
Ramekiny posmarowałam od środka tłuszczem i wysypałam parmezanem - po łyżce na naczynko. Kaszę wymieszałam z 2 łyżkami sera i rozłożyłam sprawiedliwie na dno każdej miseczki. Na kaszę nałożyłam cebulę. W składnikach zrobiłam wgłębienie i wbiłam po 1 jajku na porcję. Wierzch posypałam resztą sera.
Zapiekałam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C
czas przygotowania : 40 minut
składniki na 4 porcje :
- 150 g kaszy gryczanej palonej
- 4 jajka
- 2 duże cebule czerwone
- 1 łyżeczka oliwy albo masła
- 8 czubatych łyżek startego drobno sera parmigiano reggiano
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka miodu
- ok. 100 ml octu balsamicznego ciemnego
- 1/3 łyżeczki świeżych listków tymianku
- do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania : cebule obrałam i pokroiłam w cienkie piórka. Rozgrzałam rondel i na dno wsypałam cukier. Kiedy zaczął się karmelizować wlałam miód i po chwili wsypałam cebulę, od razu trochę posoliłam - wymieszałam, smażyłam mieszając kilka minut. Gdy cebula się zeszkliłam wlałam ocet i dusiłam aż cebula zmiękła a płyn zredukował. Doprawiłam do smaku pieprzem, solą i dodałam tymianek.
Kaszę zalałam ok. 3/4 szkl. wody i gotowałam pod przykryciem ok. 10 minut aż wchłonęła cały płyn. Powinna być jeszcze leciutko twardawa. Przestudziłam.
Ramekiny posmarowałam od środka tłuszczem i wysypałam parmezanem - po łyżce na naczynko. Kaszę wymieszałam z 2 łyżkami sera i rozłożyłam sprawiedliwie na dno każdej miseczki. Na kaszę nałożyłam cebulę. W składnikach zrobiłam wgłębienie i wbiłam po 1 jajku na porcję. Wierzch posypałam resztą sera.
Zapiekałam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C
Wyglądają extra! Muszę zrobić koniecznie, może wyjdą :)
OdpowiedzUsuńjestem pewna, że wyjdą :)
UsuńSmakowicie wygląda. Nabrałam ochoty na śniadanie w porze obiadu :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, to może z powodzeniem być danie na obiad czy kolację :)
Usuń