Sałatka z roszponki, łososia i ogórka
Sałatka z delikatnej sałaty z rybą i chrupiącymi dodatkami czyli marynowanym ogórkiem oraz szalotką. Przyznam, że dawno nie jadłam takiej dobrej :)
składniki na 2 duże porcje :
sposób przygotowania : rybę oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Oprószyłam z obu stron solą i pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i odłożyłam na pół godziny. Po tym czasie ugotowałam na parze.
Ogórka umyłam i pokroiłam w plasterki razem ze skórka. Obrane szalotki pokroiłam w cienkie krążki. W rondelku zagotowałam wodę z octem, cukrem i odrobiną soli - dosypałam cukru na oko, mieszanka powinna być wyraźnie słodko-kwaśna. Gorącym płynem zalałam w miseczce ogórka i szalotkę, odstawiłam na pół godziny. Zieleninę opłukałam i osuszyłam, przycięłam korzonki i usunęłam nieładne liście.
Olej, ocet balsamiczny i syrop wlałam do słoiczka. Zakręciłam i wymieszałam potrząsając kilka sekund. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Na talerzach ułożyłam porcje roszponki przekładając je osączonymi z zalewy ogórkiem i szalotką. Posypałam kawałkami rozdrobnionego widelcem, przestudzonego łososia oddzielają mięso os skóry. Skropiłam sosem.
Świetna sałatka na kolację albo lunch.
składniki na 2 duże porcje :
- 3 garści roszponki
- garść liści natki pietruszki
- ok. 200 g świeżego łososia - filet ze skórą
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 ogórka zielonego typu wąż
- 2 nieduże szalotki
- 1/3 szkl. wody
- 1/3 szkl. octu jabłkowego
- SOS - 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego ciemnego
- 1 łyżeczka syropu z octu balsamicznego
- do smaku - sól , cukier , pieprz biały mielony
sposób przygotowania : rybę oczyściłam, opłukałam i osuszyłam. Oprószyłam z obu stron solą i pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i odłożyłam na pół godziny. Po tym czasie ugotowałam na parze.
Ogórka umyłam i pokroiłam w plasterki razem ze skórka. Obrane szalotki pokroiłam w cienkie krążki. W rondelku zagotowałam wodę z octem, cukrem i odrobiną soli - dosypałam cukru na oko, mieszanka powinna być wyraźnie słodko-kwaśna. Gorącym płynem zalałam w miseczce ogórka i szalotkę, odstawiłam na pół godziny. Zieleninę opłukałam i osuszyłam, przycięłam korzonki i usunęłam nieładne liście.
Olej, ocet balsamiczny i syrop wlałam do słoiczka. Zakręciłam i wymieszałam potrząsając kilka sekund. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Na talerzach ułożyłam porcje roszponki przekładając je osączonymi z zalewy ogórkiem i szalotką. Posypałam kawałkami rozdrobnionego widelcem, przestudzonego łososia oddzielają mięso os skóry. Skropiłam sosem.
Świetna sałatka na kolację albo lunch.
Ciągle mylę roszponkę z rukolą. Która ma taki intensywny smak?
OdpowiedzUsuńostrzejszy i intensywny smak ma rukola - przyznam, że nie przepadam za nią. Roszponka jest dużo delikatniejsza.
UsuńUwielbiam łososia z roszponką i często gości u mnie w kolacyjnych sałatkach, ale marynowany ogórek i szalotka bardzo mnie intrygują :)
OdpowiedzUsuńtaki dodatek podkręcił smak łagodnej sałatki
Usuńpożeram wzrokiem:)
OdpowiedzUsuń