Domowe pieczywo - chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi, na zakwasie
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas wszystkich etapów wyrastania
składniki :
- ZACZYN - 75 g zakwasu żytniego
- 100 g mąki żytniej typ 580
- 50 g mąki żytniej typ 2000
- 100 g mąki pszennej typ 750
- trochę wody o temp. pokojowej
- 100 g płatków owsianych
- 200 ml wody o temp. pokojowej
- CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
- namoczone płatki
- 250 g mąki pszennej typ 750
- 2 małe łyżeczki soli
sposób przygotowania : pierwszego dnia wieczorem wsypałam do miseczki płatki owsiane i zalałam je wodą. Wymieszałam, przykryłam i odstawiłam. W misce wymieszałam zakwas, mąki i wodę - dolewałam jej po troszeczku i mieszałam łyżką aż składniki połączyły się w bardzo gęstą masę. Przyznam, że nie zmierzyłam dokładnie ile je było. Miskę przykryłam i zostawiłam na blacie do rana.
Następnego dnia rano do zaczynu dodałam namoczone płatki, bez odcedzania, mąkę i sól. Wymieszałam gęste, klejące ciasto i wyrabiałam kilka minut. Odstawiłam w misce na ok. 3 godziny żeby wyrosło, ale mniej więcej co godzinę wyjmowałam na omączony blat i pomagając sobie szpatułką rozpłaszczałam je a potem składałam zaginając brzegi do środka i ponownie umieszczałam w misce do wyrastania. Po trzecim złożeniu uformowałam podłużny bochenek i przełożyłam do koszyka wyrostowego tak żeby łączenie ciasta było na wierzchu.. Ponieważ poprzednio ciasto mi się do niego przykleiło a to z płatkami było bardziej lepkie to wyłożyłam kosz najpierw ściereczką i posypałam obficie mąką. Przykryłam i odstawiłam do ostatniego wyrastania - na ok. 2 godziny.
Chleb piekłam wykładając do na gorącą blachę - wyłożyłam z kosza energicznie odwracając go nad powierzchnią blachy a ciasto samo się wysunęło. Wierzch nacięłam wzdłuż ostrzem noża.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 st. C, zmniejszyłam temp. do 220 st. C i piekłam tak 50 minut. Na dnie piekarnika cały czas stało naczynie z parującą wodą. Po upieczeniu studziłam na kratce.
Ach ten smak domowego pieczywa ... :)
OdpowiedzUsuńWitam zabieram się za upieczenie tego chleba powyżej i bardzo był prosiła żeby napisała mi pani jaka ilością wody i maki dokarmić zakwas przed połączeniem go z reszta składników z góry dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzakwas dokarmiam dodając ok. 1 łyżki mąki i 1-2 łyżki wody, nie mierzę dokładnie, ale konsystencja powinna być mniej więcej zawsze taka sama
Usuń