Najlepsze kokosanki
Kokosanki to proste do zrobienia ciasteczka. Do tego są bardzo smaczne - miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Kiedy w ręce wpadła mi duża paczka wiórków kokosowych już wiedziałam, że upiekę znowu te małe pyszności.
Jak zrobić najlepsze kokosanki ?
czas przygotowania : ok. 40-60 minut
składniki :
sposób przygotowania : w rondlu umieściłam masło, cukier i mleko. Podgrzewałam mieszając aż wszystkie składniki się rozpuściły. Dosypałam wiórki kokosowe i wymieszałam dokładnie żeby wszystkie obtoczyły się w słodkiej, maślanej masie. Odstawiłam wiórki do ostudzenia.
W dużej misce ubiłam białka dodając odrobinę soli. Gdy piana była prawie sztywna dosypywałam stopniowo mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem pudrem i ubijałam dalej jeszcze kilka chwil, na sztywno. Do piany dosypałam ostudzone wiórki, ale nie wszystkie na raz tylko partiami. Delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszałam.
Naszykowałam 2 duże blachy, takie z wyposażenia piekarnika. Wyłożyłam je papierem do pieczenia. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładałam porcje masy formując jakby w kulki - po 1 czubatej łyżeczce masy na jedno ciasteczko. Między ciasteczkami zostawiłam odstępy - właściwie nie rosną, ale mogą się nieco rozlać jeśli piana z białek będzie za mało ubita.
Kokosanki piekłam 15-18 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Można piec z termoobiegiem, ale wtedy należy zmniejszyć temp. do 160 st. i czas pieczenia może być nieco krótszy.
Gotowe kokosanki powinny być zrumienione z wierzchu i miękkie w środku. Po ostudzeniu nieco twardnieją.
Jak zrobić najlepsze kokosanki ?
czas przygotowania : ok. 40-60 minut
składniki :
- 60 g masła
- 130 g zwykłego cukru
- 30 ml mleka
- 250 g wiórków kokosowych
- 3 białka ze średnich jajek
- 1 szczypta soli
- 10 g cukru pudru
- 40 g mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania : w rondlu umieściłam masło, cukier i mleko. Podgrzewałam mieszając aż wszystkie składniki się rozpuściły. Dosypałam wiórki kokosowe i wymieszałam dokładnie żeby wszystkie obtoczyły się w słodkiej, maślanej masie. Odstawiłam wiórki do ostudzenia.
W dużej misce ubiłam białka dodając odrobinę soli. Gdy piana była prawie sztywna dosypywałam stopniowo mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem pudrem i ubijałam dalej jeszcze kilka chwil, na sztywno. Do piany dosypałam ostudzone wiórki, ale nie wszystkie na raz tylko partiami. Delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszałam.
Naszykowałam 2 duże blachy, takie z wyposażenia piekarnika. Wyłożyłam je papierem do pieczenia. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładałam porcje masy formując jakby w kulki - po 1 czubatej łyżeczce masy na jedno ciasteczko. Między ciasteczkami zostawiłam odstępy - właściwie nie rosną, ale mogą się nieco rozlać jeśli piana z białek będzie za mało ubita.
Kokosanki piekłam 15-18 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Można piec z termoobiegiem, ale wtedy należy zmniejszyć temp. do 160 st. i czas pieczenia może być nieco krótszy.
Gotowe kokosanki powinny być zrumienione z wierzchu i miękkie w środku. Po ostudzeniu nieco twardnieją.
bardzo lubię kokosanki, ale sama ich jeszcze nie robiłam :) chyb a muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMałgorzata, to proste i bardzo smaczne ciasteczka :)
Usuńświetne:) dawno takich nie jadłam:d
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńtakie idealne, jak z cukierni :D
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam super przepis :) Połowy już nie ma !
OdpowiedzUsuńNo nie . Jutro jadę po wiórki do sklepu ! :P Pozdrawiam i smacznego :)
OdpowiedzUsuńIzeczka, nie mogłaś tych składników na łyżki przeliczyć?
OdpowiedzUsuńChętnie bym je zrobiła, ale wagi dokładnej jeszcze się nie dorobiłam. Małgi. :-)
oj Małgoś, jak pisałam na łyżki to też na mnie krzyczeli.... a wagę mam najzwyklejszą, malutką bo przy wypiekach bardzo się przydaje - łyżka łyżce niestety nie równa
Usuńw kolumnie po prawej stronie jest zakładka "Piekarzynek" http://piekarzynek.pl/ - tam jest kuchenny kalkulator i w prostu sposób można przeliczyć gramy na łyżki czy szklanki :)
UsuńJa robiłam kilkakrotnie,Znikały w błyskawicznym tempie.
OdpowiedzUsuńskoro mówisz, ze najlepsze to musze zrobić przy najbliższej okazji:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja lepszych nie znam, ale to oczywiście moje zdanie :D
UsuńPyzo, znów to samo pytanie: ile sztuk wychodzi z przepisu? U nas jest dużo ludzi w domu muszę zrobić tyle, żeby wszyscy się najedli,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ella Cz
jak dobrze pamiętam to wyszło mi chyba 60 sztuk ciasteczek śr. ok. 4 cm
UsuńKochana!
OdpowiedzUsuńZa 2 godz bede robić
Ale mam pytanie
Cży zamiast130 gram cukru mogę dodać cukier puder?
Nie używam naturalnie na co dzień cukru
Więc będzie mi.stał przez okrągły rok
A mam jeszcze pół kilo cukru pudru... Z poprzedniego roku:)
Nie zepsuje to smaku kokosanek?
Bede wdzięczna za odp:-)
mam nadzieję, że jeszcze zdążyłam z odpowiedzią - wydaje mi się, że cukier to cukier - w tym wypadku na pewno nie ma różnicy jaki dodasz bo najpierw i tak rozpuszczasz go z masłem i mlekiem :) Pozdrawiam !
UsuńRąk zrobiłam:-)
UsuńAle jęstem zmartwiona bo nie wiem co zrobiłam źle ale strasznie się krusza:(
Może za dużo wiorek?
Albo za dużo skrobi..
Lub na 2 raz dodam może więcej mleka.
Bardzooo lubię kokosanki ale jęstem w kuchni widać nooga:-)
może za długo gotowana masa z masła, mleka i cukru ? skrobii w przepisie nie jest za dużo,coś musi je zlepiać
UsuńI skusiłaś i mnie... Właśnie się pieką :-) jak zjemy to się podzielę wrażeniami :-) Sabina
OdpowiedzUsuńBardzo dobre polecam :)
OdpowiedzUsuńWitam Droga Pyzo. Mam pytanie. Posiadam 1 kg cukru kokosowego. Może podpowiesz do jakich Twoich wypieków można go uzyć. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCukier kokosowy jest tak samo słodki jak zwykły biały, ale ma karmelowy posmak więc będzie bardziej pasował wszędzie tak gdzie w przepisie jest użyty cukier trzcinowy demerara. Można też używać go do słodzenia napojów, zarówno gorących jak i zimnych. Używa się go także do doprawiania dań kuchni azjatyckiej
UsuńSzybkie i pyszne. Pychotka
OdpowiedzUsuń