Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorkami
Dzisiejsza surówka z kapusty pekińskie jest uniwersalna bo może być dodatkiem do zimowego obiadu a równie dobrze sprawdzi się na imprezie grillowej. Świetnie pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Składniki są dostępne
właściwie przez cały rok więc można ją przygotować w dowolnej chwili.
Polecam bo jest bardzo smaczna.
A czy Wy szykujecie się na grillowanie podczas majówki? Jeśli tak to może przyda Wam się przepis na bardzo aromatyczną i smaczną karkówkę z grilla. Dzisiejsza surówka byłaby do niej doskonały dodatkiem.
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami i ogórkiem
czas przygotowania: 10 minut
składniki:
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, ogórka i pomidorów?
Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osuszyłam. Kapustę cienko poszatkowałam, cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a ogórka, razem ze skórką, też w ćwierć plasterki tylko grubsze. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki a koperek posiekałam. Wszystkie pokrojone składniki wymieszałam w misce.
Jogurt, majonez i ocet połączyłam w oddzielnym naczyniu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dodałam do warzyw i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam sałatkę na ok. 20 minut żeby smaki się przeniknęły.
Taką surówkę można podać do dań obiadowych albo grillowych.
A czy Wy szykujecie się na grillowanie podczas majówki? Jeśli tak to może przyda Wam się przepis na bardzo aromatyczną i smaczną karkówkę z grilla. Dzisiejsza surówka byłaby do niej doskonały dodatkiem.
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami i ogórkiem
czas przygotowania: 10 minut
składniki:
- 1/3 średniej kapusty pekińskiej
- 1/2 cebuli białej
- kilka/kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1/3-1/2 świeżego ogórka zielonego typu wąż
- kilka gałązek koperku świeżego
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka octu winnego
- do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, ogórka i pomidorów?
Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osuszyłam. Kapustę cienko poszatkowałam, cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a ogórka, razem ze skórką, też w ćwierć plasterki tylko grubsze. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki a koperek posiekałam. Wszystkie pokrojone składniki wymieszałam w misce.
Jogurt, majonez i ocet połączyłam w oddzielnym naczyniu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dodałam do warzyw i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam sałatkę na ok. 20 minut żeby smaki się przeniknęły.
Taką surówkę można podać do dań obiadowych albo grillowych.
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńSmakują niesamowicie
OdpowiedzUsuńSmakuje nieziemsko polecam.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że smakowało 😊
UsuńZrobiłam wersję z olejem zamiast majonezu i bez cebuli i również była bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńCieszę się 😊
UsuńZrobilam dziś wersję z olejem zamiast majonezu i czerwoną szalotką. Na prawdę godna polecenia sałatka. Na stałe zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńsmacznego
UsuńBardzo smaczna☺
OdpowiedzUsuńGrzecznie nie zaprzeczę ☺
Usuńproponuje do jogurtu dodac troszke cukru :)
OdpowiedzUsuńDoprawienie to kestia indywidualnego smaku, wg mnie nie trzeba dodawać cukru
Usuń