Karkówka cytrynowo-miętowa grillowana, ze szparagami

Karkówka z grilla - moje ulubione mięso z rusztu. Dobrze zamarynowane odpowiednio wcześniej a potem starannie upieczone jest przepyszne. Do karkówki dla mnie obowiązkowo Tzatziki  i  kromka chleba - wystarczy żebym była bardzo zadowolona. Lubię też na ruszt wrzucić jeszcze jakieś warzywa - tym razem były to piękne szparagi.

Razem z karkówką możecie upiec sobie także Pieczarki z serem taleggio - będzie pysznie !



Karkówka grillowana ze szparagami


czas przygotowania : 5 minut + 24 godziny marynowania + czas pieczenia
składniki : 
  • 5 plastrów niezbyt tłustej karkówki, ok. 3 cm grubości 
  •  
  • MARYNATA - sok z 1 małej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny 
  • 4-6 łyżek oleju roślinnego 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki drobno utłuczonego kuminu 
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego 
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  •  
  • dodatkowo - kilkanaście grubszych zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  • sól morska i pieprz mielony
  • sok z połowy cytryny

sposób przygotowania : mięso umyłam i dobrze osuszyłam. Nie rozbijałam go tłuczkiem, ale bardzo gęsto i starannie nakłułam z obu stron, miejsce przy miejscu, ostrym widelcem.  Składniki marynaty dokładnie wymieszałam i obtoczyłam w niej kawałki mięsa miętosząc je i wcierając przyprawy. Przełożyłam do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiałam do lodówki na przynajmniej 12 godzin, ale może tak postać dłużej, nawet 2-3 dni.

Zamarynowane mięso wyjęłam nieco wcześniej żeby się ogrzało. Osuszyłam je lekko ocierając nadmiar przypraw, które podczas pieczenia mogłyby się przypalić.  Piekłam na średnio gorącym grillu po dobrych kilka minut z każdej strony - jak bardzo wysmażone mięso lubicie to już zdecydujcie sami. Czas grillowania zależy od jakości mięsa i stanu rozgrzania grilla.

Kiedy wrzuciłam karkówkę na ruszt oczyściłam jeszcze szparagi. Umyłam, odłamałam twarde końcówki a pędy poprzekrawałam na połówki bo były dość grube. Cieńsze szparagi zostawcie w całości. Posoliłam je trochę i oprószyłam pieprzem a także obtoczyłam w mieszance oleju i soku cytrynowego. Kiedy mięso było prawie gotowe wrzuciłam szparagi na tackę do grillowania i piekłam przez może 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Są gotowe kiedy zaczną tracić sztywność i leciutko się rumienić.

Pieczoną karkówkę podałam ze szparagami, sosem tzatzyki i domowym chlebem bo tak smakuje nam najbardziej.



4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger