Ciasteczka z miodem i cynamonem
Fajny, prosty przepis na bardzo smaczne ciasteczka. Młodszy je uwielbia. Recepturę zaczerpnęłam ze strony Mojeciasto.pl i przygotowałam z drobnymi przeróbkami.
składniki:
sposób przygotowania: Masło, miód i śmietankę przełożyłam do wysokiego garnuszka, zagotowałam - dosypałam sodę i energicznie wymieszałam - UWAGA ! masa się mocno pieni, ale tak właśnie ma być!
Mąkę przesiałam z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Wlałam do niej mieszankę z garnka, dodałam jajko i żółtko, szybko zagniotłam ciasto - powinno być jak miękka plastelina - ew. można podsypać więcej mąki. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 - 5 mm i foremkami wykrawałam ciasteczka. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam lekko roztrzepanym białkiem i posypałam cukrem perlistym - do kupienia w dobrych sklepach spożywczych (czerwony kartonik, 1/2 kg białych jakby granulek cukrowych). Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C
składniki:
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 , 5 - 3 szkl. mąki pszennej luksusowej
- 2 szczypty soli
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 4 łyżki miodu akacjowego
- 1 , 5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 1 , 5 łyżeczki sody oczyszczonej
- do wykończenia: 1 białko
- cukier perlisty
sposób przygotowania: Masło, miód i śmietankę przełożyłam do wysokiego garnuszka, zagotowałam - dosypałam sodę i energicznie wymieszałam - UWAGA ! masa się mocno pieni, ale tak właśnie ma być!
Mąkę przesiałam z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Wlałam do niej mieszankę z garnka, dodałam jajko i żółtko, szybko zagniotłam ciasto - powinno być jak miękka plastelina - ew. można podsypać więcej mąki. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 - 5 mm i foremkami wykrawałam ciasteczka. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam lekko roztrzepanym białkiem i posypałam cukrem perlistym - do kupienia w dobrych sklepach spożywczych (czerwony kartonik, 1/2 kg białych jakby granulek cukrowych). Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C
Izo, zgadzam się - ciastka miodowe są pyszne, też czasem wykorzystuję ten przepis. I widzę, że obie zamieniłyśmy cukier cynamonowy na normalny cynamon :-)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za wyróżnienie.
Margarytko, cynamon to cynamon :-)
OdpowiedzUsuńwczoraj zrobiłam z dziećmi i już nie ma :), pycha
OdpowiedzUsuńczyli smakowały a to najważniejsze :)
Usuń