Ciasteczka z miodem i cynamonem

Fajny, prosty przepis na bardzo smaczne ciasteczka. Młodszy je uwielbia. Recepturę zaczerpnęłam ze strony Mojeciasto.pl i przygotowałam z drobnymi przeróbkami.



składniki:

  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 , 5 - 3 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 2 szczypty soli
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżki miodu akacjowego
  • 1 , 5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 , 5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • do wykończenia: 1 białko
  • cukier perlisty

sposób przygotowania: Masło, miód i śmietankę przełożyłam do wysokiego garnuszka, zagotowałam - dosypałam sodę i energicznie wymieszałam - UWAGA ! masa się mocno pieni, ale tak właśnie ma być!
Mąkę przesiałam z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Wlałam do niej mieszankę z garnka, dodałam jajko i żółtko, szybko zagniotłam ciasto - powinno być jak miękka plastelina - ew. można podsypać więcej mąki. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 3 - 5 mm i foremkami wykrawałam ciasteczka. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarowałam lekko roztrzepanym białkiem i posypałam cukrem perlistym - do kupienia w dobrych sklepach spożywczych (czerwony kartonik, 1/2 kg białych jakby granulek cukrowych). Piekłam ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C

4 komentarze:

  1. Izo, zgadzam się - ciastka miodowe są pyszne, też czasem wykorzystuję ten przepis. I widzę, że obie zamieniłyśmy cukier cynamonowy na normalny cynamon :-)))
    Pozdrawiam i dziękuję za wyróżnienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Margarytko, cynamon to cynamon :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj zrobiłam z dziećmi i już nie ma :), pycha

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger