Jajka w sosie koperkowym z pomidorowymi kluskami
Czasami trzeba zrobić coś właściwie z niczego bo albo nie ma na zakupy czasu albo środków . . . Takie życie a Chłopaki jeść chcą i już . . .
składniki:
sposób przygotowania: KLUSKI - ziemniaki, ugotowane, ostudzone i zmielone przełożyłam do miski. Dodałam koncentrat pomidorowy 30%, jajko i obie mąki a także przyprawę "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" oraz paprykę. Zagniotłam ciasto. Nastawiłam wodę w dużym garnku żeby się zagotowała, posoliłam. Zwilżonymi dłońmi odrywałam po kawałku ciast, wielkości niedużego orzecha włoskiego, formowałam kuleczkę i robiłam wgłębienie kciukiem tak tak w kluskach śląskich. Gotowe kluski wrzucałam partiami na wrzątek i gotowałam 1-2 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Podgardle pokroiłam w paski i wrzuciłam na mocno rozgrzaną teflonową patelnię, zesmażyłam na chrupko, zdjęłam na talerzyk. Jeśli wytopi Wam się dużo tłuszczu to część można zebrać zostawiając ok. 1 łyżki a nawet mniej... Do tłuszczu dodałam mąkę, wymieszałam, dolałam wywar i rozmieszałam energicznie żeby nie było grudek. Następnie dodałam śmietankę i posiekany koperek. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, pogotowałam 3 - 4 min. i . . . gotowe. Świeżo ugotowane na twardo jaja, jeszcze gorące, obrałam. Poprzekrawałam na połówki i ułożyłam na talerzach. Polałam sosem i posypałam skwarkami. Podałam z kluskami.
składniki:
- KLUSKI - ok. 1 kg ziemniaków
- ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy 'suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- ok. 10 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
poza tym potrzebujemy:- 6 jaj na twardo
- 6 plastrów podgardla wędzonego albo boczku, zawsze mam awaryjny kawałek w zamrażarce
- 50 ml słodkiej śmietanki 12%
- 3/4 szkl. wywaru jarzynowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka koperku suszonego chociaż oczywiście lepiej byłby dodać świeży
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: KLUSKI - ziemniaki, ugotowane, ostudzone i zmielone przełożyłam do miski. Dodałam koncentrat pomidorowy 30%, jajko i obie mąki a także przyprawę "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" oraz paprykę. Zagniotłam ciasto. Nastawiłam wodę w dużym garnku żeby się zagotowała, posoliłam. Zwilżonymi dłońmi odrywałam po kawałku ciast, wielkości niedużego orzecha włoskiego, formowałam kuleczkę i robiłam wgłębienie kciukiem tak tak w kluskach śląskich. Gotowe kluski wrzucałam partiami na wrzątek i gotowałam 1-2 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Podgardle pokroiłam w paski i wrzuciłam na mocno rozgrzaną teflonową patelnię, zesmażyłam na chrupko, zdjęłam na talerzyk. Jeśli wytopi Wam się dużo tłuszczu to część można zebrać zostawiając ok. 1 łyżki a nawet mniej... Do tłuszczu dodałam mąkę, wymieszałam, dolałam wywar i rozmieszałam energicznie żeby nie było grudek. Następnie dodałam śmietankę i posiekany koperek. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, pogotowałam 3 - 4 min. i . . . gotowe. Świeżo ugotowane na twardo jaja, jeszcze gorące, obrałam. Poprzekrawałam na połówki i ułożyłam na talerzach. Polałam sosem i posypałam skwarkami. Podałam z kluskami.
Izo, ale szalejesz... co chwilkę mi podpowiadacz podpowiada, że coś nowego jest u Ciebie. Te kluski pomidorowe są bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńNominowałam Twój bloog w akcji ,, One Lovely Blog Award "
OdpowiedzUsuńSmakowite kluski :)
OdpowiedzUsuńBuniu, dziękuję bardzo :-)
OdpowiedzUsuńPyziu, sprawdź skrzynkę mailową :D
OdpowiedzUsuńA kluski - przepiękne!
Magda, bardzo dziękuję za pomoc techniczną :-) jesteś kochana!
OdpowiedzUsuńTakie cos z niczego to ja bardzo chetnie :)
OdpowiedzUsuń