Najlepsza Pavlova z truskawkami

Do tego deseru przymierzałam się bardzo długo bo wydawał mi się strasznie trudny. Zmobilizowałam się jednak dopingowana przez moje Żarłoczki, które bardzo lubią bezy i desery z bitą śmietaną oraz owocami. Cóż, powiem tylko, że panowie prawie bili się o ostatni kawałek :D




składniki:
  • 200 ml białek jaj kurzych
  • 400 ml cukru drobnego
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. masy śmietankowej Dr Oetker w proszku (to tak jakby zagęstnik do ubijania, lekko słodzony)
  • ok. 500g świeżych truskawek
  • 1/2 op. perełek cukierkowych Dr Oetker różowo-białych

sposób przygotowania: Białka o temperaturze pokojowej zaczęłam ubijać w dużej misce mikserem dodając sól. Gdy masa była dobrze spieniona dosypywałam pomału po 1 łyżce cukru i cały czas ubijałam. Trwało to kilkanaście minut. Do sztywnej, słodkiej piany dosypałam mąkę i dolałam ocet, i cały czas miksowałam dalej. Masę wyłożyłam na blachę z naszykowanym wcześniej arkuszem papieru do pieczenia - rozprowadziłam ją w kształt koła o śr. m/w 26 cm i wysokości ok. 5 cm. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i piekłam tak ok. 40 min. po czym zmniejszyłam temperaturę do 100 st.C i piekłam, a właściwie suszyłam, dalsze 60 min.. Następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam lekko drzwiczki wkładając w szparę drewnianą łyżkę żeby się nie zamknęły i zostawiłam bezę żeby powoli stygła. Wystudzoną przełożyłam na talerz odwracając do góry spodem i delikatnie oderwałam papier, ponownie odwróciłam pomagając sobie drugim talerzem.
Zimną śmietanę ubiłam a gdy była sztywna dosypałam masę śmietankową i delikatnie wymieszałam mikserem na najniższych obrotach - wyłożyłam na bezę. Na wierzchu ułożyłam świeże truskawki - wcześniej umyte, osączone dokładnie i pokrojone na ćwiartki. Całość posypałam perełkami i odstawiłam do lodówki żeby całość się schłodziła.

Ilość białek podałam z ml ponieważ jajka są różnej wielkości - ja odmierzam je wlewając do szklanki i tą samą  odmierzam  cukier.

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki sposób układania truskawek na cieście! Ale samej mi się nigdy nie chce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie podane i musi być bardzo dobre! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort pavlovej jest jednym z moich ulubionych letnich deserów,a twój wygląda przepięknie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na razie jestem w fazie obaw o to, że nie wyjdzie i jeszcze się zastanawiam nad zrobieniem ;-) Ale patrząc na takie zdjęcie...warto się pospieszyć!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pavlova to niewątpliwie królowa wypieków w moim domu!!! wszyscy ją uwielbiają!!!polecam ją spróbować każdemu jak najszybciej - jest boska.
    Pyza twoja prezentuje się przepięknie - fajnie wyglądają tak pokrojone truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  6. już od dłuższego czasu planuję zrobię tę bezę :) fajna Ci wyszła
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  7. przepiękny ,masz zdolności

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogę samą bezę przygotować dzień wcześniej i trzymać ją w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale musi być przechowywana w suchym miejscu bo jeśli zawilgotnieje to opadnie

      Usuń
  9. Witam Pyzo.Mam pytanie,czy do Pawlovej( już upiekłam wg Twojego przepisu) mogę użyć lemon card- trochę mi jeszcze zostało po świętach i chciałam wykorzystać.I oczywiście czy przekrawać na pół i posmarować, czy może posmarować wierzch i na to bitą śmietanę?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przekrawaj, bo pokruszysz. Posmaruj wierzch, będzie pysznie!

      Usuń
  10. Dziękuję bardzo za porade😁

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger