Najlepsza Pavlova z truskawkami
Do tego deseru przymierzałam się bardzo długo bo wydawał mi się strasznie trudny. Zmobilizowałam się jednak dopingowana przez moje Żarłoczki, które bardzo lubią bezy i desery z bitą śmietaną oraz owocami. Cóż, powiem tylko, że panowie prawie bili się o ostatni kawałek :D
składniki:
sposób przygotowania: Białka o temperaturze pokojowej zaczęłam ubijać w dużej misce mikserem dodając sól. Gdy masa była dobrze spieniona dosypywałam pomału po 1 łyżce cukru i cały czas ubijałam. Trwało to kilkanaście minut. Do sztywnej, słodkiej piany dosypałam mąkę i dolałam ocet, i cały czas miksowałam dalej. Masę wyłożyłam na blachę z naszykowanym wcześniej arkuszem papieru do pieczenia - rozprowadziłam ją w kształt koła o śr. m/w 26 cm i wysokości ok. 5 cm. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i piekłam tak ok. 40 min. po czym zmniejszyłam temperaturę do 100 st.C i piekłam, a właściwie suszyłam, dalsze 60 min.. Następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam lekko drzwiczki wkładając w szparę drewnianą łyżkę żeby się nie zamknęły i zostawiłam bezę żeby powoli stygła. Wystudzoną przełożyłam na talerz odwracając do góry spodem i delikatnie oderwałam papier, ponownie odwróciłam pomagając sobie drugim talerzem.
Zimną śmietanę ubiłam a gdy była sztywna dosypałam masę śmietankową i delikatnie wymieszałam mikserem na najniższych obrotach - wyłożyłam na bezę. Na wierzchu ułożyłam świeże truskawki - wcześniej umyte, osączone dokładnie i pokrojone na ćwiartki. Całość posypałam perełkami i odstawiłam do lodówki żeby całość się schłodziła.
Ilość białek podałam z ml ponieważ jajka są różnej wielkości - ja odmierzam je wlewając do szklanki i tą samą odmierzam cukier.
składniki:
- 200 ml białek jaj kurzych
- 400 ml cukru drobnego
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 op. masy śmietankowej Dr Oetker w proszku (to tak jakby zagęstnik do ubijania, lekko słodzony)
- ok. 500g świeżych truskawek
- 1/2 op. perełek cukierkowych Dr Oetker różowo-białych
sposób przygotowania: Białka o temperaturze pokojowej zaczęłam ubijać w dużej misce mikserem dodając sól. Gdy masa była dobrze spieniona dosypywałam pomału po 1 łyżce cukru i cały czas ubijałam. Trwało to kilkanaście minut. Do sztywnej, słodkiej piany dosypałam mąkę i dolałam ocet, i cały czas miksowałam dalej. Masę wyłożyłam na blachę z naszykowanym wcześniej arkuszem papieru do pieczenia - rozprowadziłam ją w kształt koła o śr. m/w 26 cm i wysokości ok. 5 cm. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i piekłam tak ok. 40 min. po czym zmniejszyłam temperaturę do 100 st.C i piekłam, a właściwie suszyłam, dalsze 60 min.. Następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam lekko drzwiczki wkładając w szparę drewnianą łyżkę żeby się nie zamknęły i zostawiłam bezę żeby powoli stygła. Wystudzoną przełożyłam na talerz odwracając do góry spodem i delikatnie oderwałam papier, ponownie odwróciłam pomagając sobie drugim talerzem.
Zimną śmietanę ubiłam a gdy była sztywna dosypałam masę śmietankową i delikatnie wymieszałam mikserem na najniższych obrotach - wyłożyłam na bezę. Na wierzchu ułożyłam świeże truskawki - wcześniej umyte, osączone dokładnie i pokrojone na ćwiartki. Całość posypałam perełkami i odstawiłam do lodówki żeby całość się schłodziła.
Ilość białek podałam z ml ponieważ jajka są różnej wielkości - ja odmierzam je wlewając do szklanki i tą samą odmierzam cukier.
Uwielbiam taki sposób układania truskawek na cieście! Ale samej mi się nigdy nie chce ;)
OdpowiedzUsuńKoncertowa ;-)
OdpowiedzUsuńCudownie podane i musi być bardzo dobre! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTort pavlovej jest jednym z moich ulubionych letnich deserów,a twój wygląda przepięknie!!
OdpowiedzUsuńpiekna:)
OdpowiedzUsuńJa na razie jestem w fazie obaw o to, że nie wyjdzie i jeszcze się zastanawiam nad zrobieniem ;-) Ale patrząc na takie zdjęcie...warto się pospieszyć!
OdpowiedzUsuńPavlova to niewątpliwie królowa wypieków w moim domu!!! wszyscy ją uwielbiają!!!polecam ją spróbować każdemu jak najszybciej - jest boska.
OdpowiedzUsuńPyza twoja prezentuje się przepięknie - fajnie wyglądają tak pokrojone truskawki!
już od dłuższego czasu planuję zrobię tę bezę :) fajna Ci wyszła
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
przepiękny ,masz zdolności
OdpowiedzUsuńCzy mogę samą bezę przygotować dzień wcześniej i trzymać ją w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńtak, ale musi być przechowywana w suchym miejscu bo jeśli zawilgotnieje to opadnie
UsuńWitam Pyzo.Mam pytanie,czy do Pawlovej( już upiekłam wg Twojego przepisu) mogę użyć lemon card- trochę mi jeszcze zostało po świętach i chciałam wykorzystać.I oczywiście czy przekrawać na pół i posmarować, czy może posmarować wierzch i na to bitą śmietanę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie przekrawaj, bo pokruszysz. Posmaruj wierzch, będzie pysznie!
UsuńDziękuję bardzo za porade😁
OdpowiedzUsuń