Placuszki na śniadanie

Żarłoczki są kluskowe, pierogowe, naleśnikowe i placuszkowe - bardzo lubią wszystkie mączne potrawy. Oczywiście nie przeżyliby bez mięsa, ale placuszki na śniadanie bardzo i pasują.



składniki:

  • 1,5 - 2 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • ok. 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła do ciasta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • ok.1,5 - 2 szkl. borówki amerykańskiej
  • 1 szkl. gęstej śmietany albo jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżeczki miodu
do smażenia:
  • olej

sposób przygotowania:
Śmietanę wymieszałam z sokiem z cytryny i miodem, odstawiłam.
Mąkę przesiałam razem z solą i proszkiem do pieczenia, owoce opłukałam i dokładnie osączyłam. Do mąki wbiłam jajko i mieszając rózgą wlałam mleko, esencję waniliową oraz płynne masło, dodałam cukier i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek. Ciasto powinno być gęste, ale lekko płynne. Dosypałam borówki.

Smażyłam placuszki nakładając porcje ciasta na gorącą patelnię z olejem. Po usmażeniu przekładałam je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Podałam gorące, polane wcześniej przygotowaną śmietaną. Najlepsze są gorące.

3 komentarze:

  1. O i tego szukałam :) Dzisiaj uzbierałam borówkę z moich krzaczków ogródkowych i jutro na śniadanie będzie używanie ... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, mam nadzieję, że Wam posmakują :) pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger