Wafelkowe przekąski cz. 1
Jakiś czas temu dostałam do przetestowania kilka paczek wafli extra cienkich Good Food. Powstały z nich fajne, lekkie przekąski. Wafelki są chrupiące, smakują trochę jak popcorn i ja najbardziej lubię chrupać po prostu same. Ale z dodatkami też są smakowite, szczególnie jak się je ładnie poda. Zobaczcie kilka moich propozycji podania takich wafelków.
Kwiatek Good Food
składniki:
Buraka obrałam ze skórki - radzę robić to w rękawiczkach żeby nie zabarwił dłoni. Ostrym nożykiem skrawałam miąższ w cienkie paski tak jakby obierając warzywo - potrzebne są 4 dość długie paski, które następnie zwijamy spiralnie w kształt kwiatu - w środek każdego włożyłam kuleczkę z sera. Resztę sera i pozostałości buraka wrzuciłam do małego pojemnika blendera dodając sok z cytryny, jogurt i miód - zmiksowałam na gęstą, gładką pastę. Posmarowałam nią wafle. Wierzch każdego przybrałam listkami natki i kiełkami oraz przygotowanymi wcześniej kwiatami z buraka.
Waflowa przygoda wąsatek makreli
składniki:
Mięso ryby oddzieliłam od skóry i ości, ale nie rozgniatałam go pozostawiając całkiem spore kawałki. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki i usunęłam wodniste wnętrze. Każdy wafel posmarowałam cienko 1 łyżeczką serka. Na nim ułożyłam listek sałaty i trochę ryby. Dookoła przybrałam listkami selera i kawałeczkami pomidorków oraz wąsami listków koperku.
Zapiekanki hawajskie na waflach
składniki:
Plastry ananasa trzeba dokładnie osączyć, najlepiej na ręczniku papierowym, żeby sok nie rozmiękczył wafli. Wafle ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym położyłam plasterek szynki - jeśli są duże to można je pokroić na paski i dopiero te ułożyć. Na szynce położyłam plaster ananasa i sera. Tak przygotowane kanapeczki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i zapiekałam przez kilka minut aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu każdą zapiekankę oprószyłam szczyptą przyprawy "suszone pomidory z bazylią i czosnkiem". Do zapiekanek podałam pomidorki koktajlowe. Podajemy gorące.
Przekąska śledziowa za waflach
składniki:
Filety kupiłam gotowe, w słoiku - nazywają się "po polsku" - są bez skóry, marynowane w occie a potem zalewane olejem z cebulką. Osączyłam je dobrze na ręczniku papierowym. Przycięłam każdy tak żeby uzyskać ładne paski do położenia na wierzchu a odcięte reszki drobno posiekałam. Jeśli filety są duże to z każdego wycinamy 2 paski. Posiekałam także pół umytego jabłka o ładnej, czerwonej skórce (razem z nią!) i obraną cebulę cukrową. Dodałam do posiekanego śledzia razem z koperkiem. Dołożyłam jogurt, 1 łyżkę soku z cytryny i doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem, wymieszałam dokładnie. Na każdy wafel nałożyłam sporą porcję sałatki. Na wierzchu położyłam listek sałaty i pasek śledzia. Ozdobiłam cienkimi plasterkami z reszty jabłka, skropionymi pozostałym sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały.
Wafelki wiosenne
składniki:
Rzodkiewki, ogórka i zieleninę opłukałam i dokładnie osuszyłam. Zieleninę posiekałam (2 łyżki), rzodkiewki i ogórka (razem ze skórką) pokroiłam w drobniutką kostkę. Dodałam wszystko do serka wiejskiego, doprawiłam pieprzem ziołowym i wymieszałam. Z kawałka ogórka i rzodkiewki ostrym nożykiem ścięłam spiralne paski, które następnie zwinęłam w rozetki. Na wafle nałożyłam porcje wiosennego serka, udekorowałam rozetkami rzodkiewki i ogórka oraz listkami koperku.
Wafelki pieguski
składniki:
Obrane ze skorupki jajko i wędlinę pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam 3/4 groszku, posiekane kiełki i zieleninę. Dodałam także serek wymieszany z jogurtem i dokładnie połączyłam z masą, ale tak żeby nie rozgnieść groszku. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem ziołowym. Wafle przekroiłam na połówki, nałożyłam masę. Udekorowałam pozostałym groszkiem i listkami natki.
Waflowa kanapka z jajkiem
składniki:
Sałatę opłukałam i dokładnie osuszyłam, jajko obrałam ze skorupki. Jajko i pomidora pokroiłam na plasterki przy pomocy krajalnicy do jaj - były równej grubości. Na dwóch waflach ułożyłam po trochu sałaty, na niej po 3-4 plasterki pomidora i jajka każdą warstwę oprószając szczyptą przyprawy "pomidory...". Wierzch przykryłam sałatą i pozostałymi waflami.
Kwiatek Good Food
składniki:
- 4 wafle kukurydziane extra cienkie
- 10 dkg chudego twarogu
- 1 mała łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 nieduży pieczony burak
- kilka kropli soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki miodu
- kilka gałązek natki pietruszki
- garść kiełków rzodkiewki
Buraka obrałam ze skórki - radzę robić to w rękawiczkach żeby nie zabarwił dłoni. Ostrym nożykiem skrawałam miąższ w cienkie paski tak jakby obierając warzywo - potrzebne są 4 dość długie paski, które następnie zwijamy spiralnie w kształt kwiatu - w środek każdego włożyłam kuleczkę z sera. Resztę sera i pozostałości buraka wrzuciłam do małego pojemnika blendera dodając sok z cytryny, jogurt i miód - zmiksowałam na gęstą, gładką pastę. Posmarowałam nią wafle. Wierzch każdego przybrałam listkami natki i kiełkami oraz przygotowanymi wcześniej kwiatami z buraka.
Waflowa przygoda wąsatek makreli
składniki:
- 1/2 sporej wędzonej makreli
- 4 wafle extra cienkie
- 4 łyżeczki serka twarogowego ziołowego
- 4 nieduże listki sałaty
- trochę młodych listków selera naciowego
- pomidorki koktajlowe
- koperek
Mięso ryby oddzieliłam od skóry i ości, ale nie rozgniatałam go pozostawiając całkiem spore kawałki. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki i usunęłam wodniste wnętrze. Każdy wafel posmarowałam cienko 1 łyżeczką serka. Na nim ułożyłam listek sałaty i trochę ryby. Dookoła przybrałam listkami selera i kawałeczkami pomidorków oraz wąsami listków koperku.
Zapiekanki hawajskie na waflach
składniki:
- 6 wafli kukurydzianych extra cienkich
- 6 plasterków szynki wędzonej, parzonej
- 6 plastrów ananasa konserwowego
- 6 plasterków sera żółtego, użyłam Edamskiego
- przyprawa 'suszone pomidory z bazylią i czosnkiem'
- dodatkowo: pomidorki koktajlowe, zielenina
Plastry ananasa trzeba dokładnie osączyć, najlepiej na ręczniku papierowym, żeby sok nie rozmiękczył wafli. Wafle ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym położyłam plasterek szynki - jeśli są duże to można je pokroić na paski i dopiero te ułożyć. Na szynce położyłam plaster ananasa i sera. Tak przygotowane kanapeczki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i zapiekałam przez kilka minut aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu każdą zapiekankę oprószyłam szczyptą przyprawy "suszone pomidory z bazylią i czosnkiem". Do zapiekanek podałam pomidorki koktajlowe. Podajemy gorące.
Przekąska śledziowa za waflach
składniki:
- 6 wafli kukurydzianych extra cienkich
- 3 - 6 filetów śledziowych 'polskich'
- 1 jabłko deserowe
- 1 cebula cukrowa
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki koperku siekanego
- 4 - 6 łyżeczek jogurtu naturalnego
- 6 małych liści sałaty
- do smaku: sól morska, pieprz świeżo mielony, cukier
Filety kupiłam gotowe, w słoiku - nazywają się "po polsku" - są bez skóry, marynowane w occie a potem zalewane olejem z cebulką. Osączyłam je dobrze na ręczniku papierowym. Przycięłam każdy tak żeby uzyskać ładne paski do położenia na wierzchu a odcięte reszki drobno posiekałam. Jeśli filety są duże to z każdego wycinamy 2 paski. Posiekałam także pół umytego jabłka o ładnej, czerwonej skórce (razem z nią!) i obraną cebulę cukrową. Dodałam do posiekanego śledzia razem z koperkiem. Dołożyłam jogurt, 1 łyżkę soku z cytryny i doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem, wymieszałam dokładnie. Na każdy wafel nałożyłam sporą porcję sałatki. Na wierzchu położyłam listek sałaty i pasek śledzia. Ozdobiłam cienkimi plasterkami z reszty jabłka, skropionymi pozostałym sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały.
Wafelki wiosenne
składniki:
- 5 - 6 wafli extra cienkich ryżowych
- 1 serek wiejski, taki granulowany
- kilka rzodkiewek
- kawałek ogórka świeżego
- po kilka gałązek różnej zieleniny (mieszanka koperku, cienkiego szczypiorku i natki)
- pieprz ziołowy
Rzodkiewki, ogórka i zieleninę opłukałam i dokładnie osuszyłam. Zieleninę posiekałam (2 łyżki), rzodkiewki i ogórka (razem ze skórką) pokroiłam w drobniutką kostkę. Dodałam wszystko do serka wiejskiego, doprawiłam pieprzem ziołowym i wymieszałam. Z kawałka ogórka i rzodkiewki ostrym nożykiem ścięłam spiralne paski, które następnie zwinęłam w rozetki. Na wafle nałożyłam porcje wiosennego serka, udekorowałam rozetkami rzodkiewki i ogórka oraz listkami koperku.
Wafelki pieguski
składniki:
- kilka wafli extra cienkich
- kilka plasterków wędzonej, parzonej piersi z kurczaka
- kilka łyżek groszku konserwowego
- 1 jajko na twardo
- 2 łyżki posiekanej zieleniny - natki pietruszki i koperku
- 2 garstki kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki serka śmietankowego z ziołami
- 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
- do smaku: sól, pieprz ziołowy
- do przybrania: listki natki, sałata
Obrane ze skorupki jajko i wędlinę pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam 3/4 groszku, posiekane kiełki i zieleninę. Dodałam także serek wymieszany z jogurtem i dokładnie połączyłam z masą, ale tak żeby nie rozgnieść groszku. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem ziołowym. Wafle przekroiłam na połówki, nałożyłam masę. Udekorowałam pozostałym groszkiem i listkami natki.
Waflowa kanapka z jajkiem
składniki:
- 4 wafle extra cienkie ryżowe
- 1 jajko na twardo
- 1 pomidor odmiany 'jajko'
- kilka niedużych listków sałaty strzępiastej
- przyprawa 'suszone pomidory z bazylią i czosnkiem'
Sałatę opłukałam i dokładnie osuszyłam, jajko obrałam ze skorupki. Jajko i pomidora pokroiłam na plasterki przy pomocy krajalnicy do jaj - były równej grubości. Na dwóch waflach ułożyłam po trochu sałaty, na niej po 3-4 plasterki pomidora i jajka każdą warstwę oprószając szczyptą przyprawy "pomidory...". Wierzch przykryłam sałatą i pozostałymi waflami.
Świetne pomysły, wszystkie wyglądają tak zachęcająco, że na pewno przetestuję w najbliższej przyszłości :)
OdpowiedzUsuńtakie tam wariacje, ale smakowite :)
Usuń