Fasolka szparagowa z kurkami
Przepis zaczerpnęłam od Bahusa, kolegi z portali kulinarnych. Bardzo spodobało mi się połączenie ukochanych kurek z jednym z moich ulubionych warzyw. Niestety, zapomniałam kupić świeży tymianek więc użyłam suszonego.
składniki:
sposób przygotowania: Fasolkę opłukałam, przycięłam końce, pokroiłam na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Wrzuciłam do lekko osolonej i posłodzonej wody, ugotowałam al’dente, osączyłam. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam drobno. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulę z czosnkiem, wrzuciłam oczyszczone dokładnie opłukane i osączone grzyby oraz tymianek, smażyłam mieszając ok. 5 min. a gdy kurki zmiękły dodałam zblanszowaną fasolkę, wymieszałam, Doprawiłam pieprzem i solą. Można dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w ok. 4 łyżkach zimnej wody i wtedy będzie trochę sosiku.
Podałam na gorąco jako samodzielne danie, ale można to potraktować jako dodatek do mięsa.
składniki:
- ok. 0,5 kg fasolki szparagowej, mieszanej – żółtej i zielonej
- 300 g niedużych świeżych kurek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
- 2 ząbki czosnku
- do smaku: sól i pieprz mielony
sposób przygotowania: Fasolkę opłukałam, przycięłam końce, pokroiłam na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Wrzuciłam do lekko osolonej i posłodzonej wody, ugotowałam al’dente, osączyłam. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam drobno. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulę z czosnkiem, wrzuciłam oczyszczone dokładnie opłukane i osączone grzyby oraz tymianek, smażyłam mieszając ok. 5 min. a gdy kurki zmiękły dodałam zblanszowaną fasolkę, wymieszałam, Doprawiłam pieprzem i solą. Można dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w ok. 4 łyżkach zimnej wody i wtedy będzie trochę sosiku.
Podałam na gorąco jako samodzielne danie, ale można to potraktować jako dodatek do mięsa.
Kochana Pyzo, znów mnie nie zawiodłaś, właśnie czegoś takiego szukałam (zrobię dziś ze swojej mrożonej fasolki i mrożonych kurek), dzięki!
OdpowiedzUsuńT.