Surówka z miechunką, podejście drugie

Już jedną, podobną surówkę z miechunką robiłam. Bardzo mi zasmakowała i kupiłam drugie opakowanie tych złotych kuleczek. Surówki są podobne, ale muszę się oswoić z tym owocem zanim zacznę cudować.


składniki:

  • 80 g miechunki
  • 1 nieduża marchewka
  • kawałek jabłka
  • 2 łodygi selera naciowego razem z listkami - wzięłam te środkowe, delikatniejsze
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
  • 5 łyżek jogurtu bałkańskiego, bardzo gęstego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • kawałeczek papryczki chili
  • do smaku: szczypta (albo 2) soli, cukru i papryki w proszku

sposób przygotowania: miechunkę obrałam z osłonek i dokładnie umyłam, każdą jagodę przekroiłam na połówkę a większe na ćwiartki. Pozostałe owoce i warzywa również oczyściłam. Marchewkę i jabłko starłam na tarce jarzynowej, skropiłam octem. Selera posiekałam w cienkie plasterki, papryki pokroiłam w niedużą kostkę, chili drobniutko posiekałam. Składniki zmieszałam, dodałam jogurt i doprawiłam do smaku. Podałam od razu po przygotowaniu.

Pyszna, chrupiąca surówka do obiadu.

3 komentarze:

  1. Pyza a w jakim sklepie kupiłaś miechunkę - jakiejś sieciówce, bo sama jako organizatorka akcji z warzywami psiankowatymi chciałabym zrobić z nią cosik w roli w głównej.Sałatka wygląda apetycznie i jestem coraz bardziej ciekawa smaku miechunki.

    OdpowiedzUsuń
  2. kupiłam ją w niedużym markecie, kiedyś Elea a teraz Simply chyba, podlegają pod koncern Auchan....w Tesco nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Buuu w Łodzi chyba nie ma tych sklepów. W ogóle Auchan tutaj nie ma. Dzisiaj w Carrefourze zobaczę!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger