Dynia zapiekana z boczkiem
Czas dyni oznacza jesienne dni, ale nie martwi mnie to jakoś bo lubię zarówno jesień jak i dynię. Jest smaczna, zdrowa i można z niej robić bardzo różne dania i łączyć chyba ze wszystkim co tylko mamy pod ręką.
Z dyni wycięłam 4 podłużne kawałki, obrałam je ze skórki i oczyściłam ze środkowych włókien oraz pestek. 3 łyżki sosu sojowego jasnego wymieszałam z 2 - ma łyżeczkami sosu chili, 2-ma łyżeczkami octu balsamicznego, 1 - 2ma łyżeczkami płynnego miodu. Tą mieszanką posmarowałam dynię i odłożyłam na 2 godziny do lodówki. Następnie owinęłam kawałki plasterkami wędzonego, parzonego boczku i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż boczek się lekko zrumienił a dynia zmiękła - sprawdziłam to nakłuwając dynię szpadką - przed końcem pieczenia skropiłam całość resztą marynaty od dyni. Można też zawiniętą w boczek dynią upiec na ruszcie grilla.
Wyłożyłam porcje na talerze, obok nałożyłam porcje rukoli posypanej połówkami pomidorków - sałatkę skropiłam sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
Z dyni wycięłam 4 podłużne kawałki, obrałam je ze skórki i oczyściłam ze środkowych włókien oraz pestek. 3 łyżki sosu sojowego jasnego wymieszałam z 2 - ma łyżeczkami sosu chili, 2-ma łyżeczkami octu balsamicznego, 1 - 2ma łyżeczkami płynnego miodu. Tą mieszanką posmarowałam dynię i odłożyłam na 2 godziny do lodówki. Następnie owinęłam kawałki plasterkami wędzonego, parzonego boczku i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż boczek się lekko zrumienił a dynia zmiękła - sprawdziłam to nakłuwając dynię szpadką - przed końcem pieczenia skropiłam całość resztą marynaty od dyni. Można też zawiniętą w boczek dynią upiec na ruszcie grilla.
Wyłożyłam porcje na talerze, obok nałożyłam porcje rukoli posypanej połówkami pomidorków - sałatkę skropiłam sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
Świetne połączenie! Słodkość dyni świetnie skontrastowana przez dodatek boczku, pycha!
OdpowiedzUsuń