Penne rigate w sosie pomidorowo-serowym
Zrobienie sosu do makaronu to właściwie chwila. Wystarczy kilka składników, które pewnie znajdą się w każdym domu a zresztą można modyfikować całość dowolnie. Zanim makaron się ugotuje już na patelni mamy coś w czym można go "utytłać" i szybko podać. To ważne kiedy mamy mało czasu albo jesteśmy padnięci po całym dniu i nie mamy ochoty stać przy garach a w brzuchu kiszki grają koncert.
składniki:
sposób przygotowania: Nastawiłam duży garnek z wodą a kiedy się zagotowała osoliłam i wrzuciłam kluchy - wzięłam 9 garści penne rigate (rurki skośne) na 3 porcje + po garstce "dla kucharza".
Zanim woda zawrzała ja wzięłam pół dużej cebuli, drobno posiekałam, wrzuciłam do rondla z rozgrzaną 1 łyżką oliwy, podsmażyłam aż się zeszkliła. Dodałam słoik (0 , 33 l) pomidorów bez skórki z czosnkiem i ziołami oraz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%. Dolałam troszkę wody i dosypałam 1 czubatą łyżeczkę przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" oraz 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Dusiłam kilka minutek. Doprawiłam solą, pieprzem mielonym kolorowym i odrobiną cukru. Na koniec dodałam 100 g serka topionego śmietankowego i garść porwanych drobno listków bazylii, wymieszałam dokładnie żeby serek się rozpuścił.
Makaron odcedziłam i dodałam do sosu - wymieszałam aby sos oblepił kluski i wyłożyłam porcje na talerze. Oprószyłam jeszcze przyprawą z suszonych pomidorów i przybrałam listkiem bazylii.
składniki:
- makaron penne rigate
- cebula
- oliwa
- pomidory z czosnkiem i ziołami - puszka albo słoik
- koncentrat pomidorowy 30%
- serek topiony śmietankowy
- przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
- do smaku: oregano, bazylia, sól, cukier, pieprz mielony kolorowy
sposób przygotowania: Nastawiłam duży garnek z wodą a kiedy się zagotowała osoliłam i wrzuciłam kluchy - wzięłam 9 garści penne rigate (rurki skośne) na 3 porcje + po garstce "dla kucharza".
Zanim woda zawrzała ja wzięłam pół dużej cebuli, drobno posiekałam, wrzuciłam do rondla z rozgrzaną 1 łyżką oliwy, podsmażyłam aż się zeszkliła. Dodałam słoik (0 , 33 l) pomidorów bez skórki z czosnkiem i ziołami oraz 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%. Dolałam troszkę wody i dosypałam 1 czubatą łyżeczkę przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" oraz 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Dusiłam kilka minutek. Doprawiłam solą, pieprzem mielonym kolorowym i odrobiną cukru. Na koniec dodałam 100 g serka topionego śmietankowego i garść porwanych drobno listków bazylii, wymieszałam dokładnie żeby serek się rozpuścił.
Makaron odcedziłam i dodałam do sosu - wymieszałam aby sos oblepił kluski i wyłożyłam porcje na talerze. Oprószyłam jeszcze przyprawą z suszonych pomidorów i przybrałam listkiem bazylii.
Pysznie wygląda, ja nie wiem czemu ale lubię penne jakoś szczególnie. ;)
OdpowiedzUsuńOj, pamiętne czasy, kiedy się miało tylko koncentrat, cebulę i makaron! :D
Uwielbiam taki makaron :)
OdpowiedzUsuńDanie ekspres z kluskami - to lubię! :)
OdpowiedzUsuń