Jesienią i zimą mam mniejszą ochotę na sałatki, szczególnie takie lekkie z dużą ilością zielska i warzyw czy owoców. Ale czasami robię i zjadam z ogromnym apetytem.
składniki:
sposób przygotowania: Sałatę pokroiłam w cienkie paski. Gruszkę i marchewkę obrałam, obieraczką do jarzyn ścięłam je w cieniutkie wstążki, dodałam do sałaty. Szynkę pokroiłam także w paseczki i wrzuciłam do reszty. Sok z cytryny zmieszałam z olejem i miodem, polałam sałatkę dodając jeszcze garstkę oberwanych z łodyżek listków koperku i pestki granatu. Podałam od razu po przygotowaniu.
Szybko, lekko i bardzo pysznie!
składniki:
- 1/3 - 1/2 główki sałaty lodowej
- 3 - 4 plasterki szynki wędzonej
- 1 gruszka,
- 1 marchewka,
- 1/2 owocu granatu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny,
- koperek świeży
sposób przygotowania: Sałatę pokroiłam w cienkie paski. Gruszkę i marchewkę obrałam, obieraczką do jarzyn ścięłam je w cieniutkie wstążki, dodałam do sałaty. Szynkę pokroiłam także w paseczki i wrzuciłam do reszty. Sok z cytryny zmieszałam z olejem i miodem, polałam sałatkę dodając jeszcze garstkę oberwanych z łodyżek listków koperku i pestki granatu. Podałam od razu po przygotowaniu.
Szybko, lekko i bardzo pysznie!
całkiem zachęcająca ta sałatka
OdpowiedzUsuńbaaardzo chętnie ją kiedyś przyrządzę :)
OdpowiedzUsuń