Likier z kukułek - kukułczanka w/g Pyzy
Do Szalonego Cielaczka dołączy jeszcze w święta Kukułczanka. Lubimy takie słodkie alkohole, podane z lodem na deser. Oj, będzie się działo . . .
Likier z kukułkami - Kukułczanka
czas przygotowania : ok. 30 min. + czas marecowania
składniki:
Właściwie już następnego dnia kukułczanka jest gotowa do picia, ale dobrze by było żeby postała przynajmniej kilka dni bo z czasem nabiera charakteru. Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką a podawać schłodzoną albo z lodem. Z podanej ilości składników otrzymamy nieco ponad 1,5 l słodkiego, ale dość mocnego trunku. Jeżeli ktoś woli lżejsze można zrezygnować w ogóle ze spirytusu.
albo zastąpić go wódką.
Likier z kukułkami - Kukułczanka
czas przygotowania : ok. 30 min. + czas marecowania
składniki:
- 0,5 kg cukierków Kukułek
- 0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego
- 200 ml zwykłego mleka UHT 3,2%
- 0,5 l wódki czystej 40%
- 200 ml spirytusu 96%
- ew. 3 ziarenka kardamonu
- ew. kilka goździków
Właściwie już następnego dnia kukułczanka jest gotowa do picia, ale dobrze by było żeby postała przynajmniej kilka dni bo z czasem nabiera charakteru. Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką a podawać schłodzoną albo z lodem. Z podanej ilości składników otrzymamy nieco ponad 1,5 l słodkiego, ale dość mocnego trunku. Jeżeli ktoś woli lżejsze można zrezygnować w ogóle ze spirytusu.
albo zastąpić go wódką.
apetyczna imprezka się szykuje :)
OdpowiedzUsuńŁadny kolor ma ta Kukułczanka.
OdpowiedzUsuńDawniej, moje ulubione cukierki :-)
OdpowiedzUsuńHaniu, kolor kolorem ale smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńTastefuuly, ja je lubię cały czas chociaż wolę właśnie w postaci płynnej :D
właśnie robie to cudeńko choć na początku kupiłam złe mleko, ale nic straconego poszłam po nowe, wyszło super, pozdrawiam Danusia
OdpowiedzUsuńDanusiu, cieszę się, że kukułczanka smakuje :)
UsuńPyzuniu, pyszne to :) mąż zrobił i dał łezkę sprobować, bo przecież musi się 'przegryźć".Dziękujemy za ocieplenie zimy, której mamy dosyć rodzinnie :)
OdpowiedzUsuńJak należy przechowywać taka kukuleczke i jak długo można.
OdpowiedzUsuńKilka tygodni, jeśli tyle wytrzymacie żeby nie wypić, i ja trzymam w lodówce, ale to nie jest konieczne
UsuńWitam.korzystam z Pani przepisow na jedzonko i na nalewki i ostatnio robiłam kukulczanke i adwokat. Oba likiery się zwarzyly:(,czego to może być wina??postepowalam zgodnie z przepisem,adwokat to mi się już zwarzyly podczas gotowania.czy mogę to jeszcze uratować???pomocy.
OdpowiedzUsuńuratować się nie da bo są grudki zwarzonego mleka - prawdopodobnie było już lekko skwaśniałe
UsuńKurczę niewiem.mleko świeżo otwierane.pozatem z tego mleka też robiłam adwokat z innego przepisu gdzie się miksuję wszystko na zimno bez gotowania i wyszło ok.a może niedostatecznie schlodzilam ta mase-bo była taka letnia-powinna być zimna czy nie koniecznie?
Usuńte przepisy są sprawdzone wiele razy i nie tylko przeze mnie więc jestem ich pewna, cały proces przygotowania jest dokładnie opisany więc przeczytaj ponownie. To, że mleko dopiero co otwarte nie znaczy, niestety, że było świeże
Usuń