wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 20 grudnia 2011

Likier z kukułek - kukułczanka w/g Pyzy

Do Szalonego Cielaczka dołączy jeszcze w święta Kukułczanka. Lubimy takie słodkie alkohole, podane z lodem na deser. Oj, będzie się działo . . .

 
Likier z kukułkami - Kukułczanka

czas przygotowania : ok. 30 min. + czas marecowania
składniki:
  • 0,5 kg cukierków Kukułek
  • 0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 200 ml zwykłego mleka UHT 3,2%
  • 0,5 l wódki czystej 40%
  • 200 ml spirytusu 96%
  • ew. 3 ziarenka kardamonu
  • ew. kilka goździków
sposób przygotowania: kukułki cierpliwie wyłuskałam z papierków, wrzuciłam do rondla o grubym dnie, zalałam zwykłym mlekiem, dodałam goździki i rozgniecione ziarna kardamonu. Przyprawy można pominąć. Postawiłam rondel na małym ogniu i podgrzewałam, mieszając od czasu do czasu, aż cukierki się zupełnie rozpuściły. Dolałam mleko skondensowane i zagotowałam. Zdjęłam z ognia do ostygnięcia. Gdy zupełnie ostygło przelałam do większego naczynia przez sito żeby odcedzić przyprawy i mieszając dodawałam pomału wódkę oraz spirytus. Przelałam do butelek, zakręciłam i odstawiłam na minimum kilkanaście godzin.

Właściwie już następnego dnia kukułczanka jest gotowa do picia, ale dobrze by było żeby postała przynajmniej kilka dni bo z czasem nabiera charakteru.  Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką a podawać schłodzoną albo z lodem. Z podanej ilości składników otrzymamy nieco ponad 1,5 l słodkiego, ale dość mocnego trunku. Jeżeli ktoś woli lżejsze można zrezygnować w ogóle ze spirytusu.



albo zastąpić go wódką.

6 komentarzy:

  1. apetyczna imprezka się szykuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładny kolor ma ta Kukułczanka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawniej, moje ulubione cukierki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Haniu, kolor kolorem ale smakuje świetnie :)

    Tastefuuly, ja je lubię cały czas chociaż wolę właśnie w postaci płynnej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie robie to cudeńko choć na początku kupiłam złe mleko, ale nic straconego poszłam po nowe, wyszło super, pozdrawiam Danusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, cieszę się, że kukułczanka smakuje :)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...