Likier krówkowy - szalony cielaczek

Kilka lat temu przepis na Szalonego Cielaczka podarował mi Szwagrowski razem z butelczyną tegoż napitku. Tak nam to cielę zasmakowało, że teraz sama go sporządzam i to nie tylko na święta. Amatorom słodkich trunków będzie bardzo smakować. Kajmakowy likier cielaczek jest bardzo szalony :D

Spróbuj też koniecznie Kukułczanki



Szalony cielaczek - likier kajmakowy 

czas przygotowania : 5 minut + 2 godziny gotowania mleka + czas na macerowanie
składniki:

  • 1/2 l rumu - użyłam białego i prawdę mówiąc dość taniego, z tej niższej półki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

sposób przygotowania: puszkę mleka wstawiłam do garnka z zimną wodą - powinna ją przykrywać. Gotowałam 2 - 2,5 godziny na niedużym ogniu, woda ma lekko bulgotać. Po tym czasie odstawiłam żeby zupełnie wystygła i nie radzę nikomu otwierać gorących bo kajmak może pryskać i poparzyć a przy okazji pochlapać ściany.

Do dzbanka blendera wlałam rum, dołożyłam zawartość puszki i miksowałam kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie dolałam ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksowałam i przelałam do butelek. Powinien postać przynajmniej kilka dni żeby dobrze się zmacerował. Najlepiej smakuje z lodem.

Nie polecam mieszania zwykłym mikserem bo zostają grudki kajmaku.






12 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba ten cielaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja piłam krówkę (zamiast rumu wódka). Pycha. Tak wyglądała ---> http://kosawtalerzu.blogspot.com/2011/10/163-co-lubia-dziewczyny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. zemfiroczka, mnie z rumem bardziej pasuje, ale to kwestia gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo!! Poproszę na rozgrzewkę:) Pysznie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę użyć gotowej masy kajmakowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz chociaż ja mam z nią nie za dobre doświadczenia - zwykle nie jest taka gładka ja ugotowane w domu mleko słodzone

      Usuń
  7. Zrobiłam dziś na zakończenie roku. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Przechowywać w lodówce, czy może stać w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie stoi normalnie w barku, ale nigdy nie stał dłużej niż 2 tygodnie. Jeśli obawiasz się czegoś to możesz schować do lodówki

      Usuń
    2. Przepyszny ten "cielaczek" :)
      http://przystole.blox.pl/2015/01/Likier-krowkowy-Szalony-cielaczek.html

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger