Likier krówkowy - szalony cielaczek
Kilka lat temu przepis na Szalonego Cielaczka podarował mi Szwagrowski razem z butelczyną tegoż napitku. Tak nam to cielę zasmakowało, że teraz sama go sporządzam i to nie tylko na święta. Amatorom słodkich trunków będzie bardzo smakować. Kajmakowy likier cielaczek jest bardzo szalony :D
Spróbuj też koniecznie Kukułczanki !
Szalony cielaczek - likier kajmakowy
czas przygotowania : 5 minut + 2 godziny gotowania mleka + czas na macerowanie
składniki:
sposób przygotowania: puszkę mleka wstawiłam do garnka z zimną wodą - powinna ją przykrywać. Gotowałam 2 - 2,5 godziny na niedużym ogniu, woda ma lekko bulgotać. Po tym czasie odstawiłam żeby zupełnie wystygła i nie radzę nikomu otwierać gorących bo kajmak może pryskać i poparzyć a przy okazji pochlapać ściany.
Do dzbanka blendera wlałam rum, dołożyłam zawartość puszki i miksowałam kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie dolałam ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksowałam i przelałam do butelek. Powinien postać przynajmniej kilka dni żeby dobrze się zmacerował. Najlepiej smakuje z lodem.
Nie polecam mieszania zwykłym mikserem bo zostają grudki kajmaku.
Spróbuj też koniecznie Kukułczanki !
Szalony cielaczek - likier kajmakowy
czas przygotowania : 5 minut + 2 godziny gotowania mleka + czas na macerowanie
składniki:
- 1/2 l rumu - użyłam białego i prawdę mówiąc dość taniego, z tej niższej półki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
sposób przygotowania: puszkę mleka wstawiłam do garnka z zimną wodą - powinna ją przykrywać. Gotowałam 2 - 2,5 godziny na niedużym ogniu, woda ma lekko bulgotać. Po tym czasie odstawiłam żeby zupełnie wystygła i nie radzę nikomu otwierać gorących bo kajmak może pryskać i poparzyć a przy okazji pochlapać ściany.
Do dzbanka blendera wlałam rum, dołożyłam zawartość puszki i miksowałam kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie dolałam ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksowałam i przelałam do butelek. Powinien postać przynajmniej kilka dni żeby dobrze się zmacerował. Najlepiej smakuje z lodem.
Nie polecam mieszania zwykłym mikserem bo zostają grudki kajmaku.
Bardzo mi się podoba ten cielaczek:)
OdpowiedzUsuńJa piłam krówkę (zamiast rumu wódka). Pycha. Tak wyglądała ---> http://kosawtalerzu.blogspot.com/2011/10/163-co-lubia-dziewczyny.html
OdpowiedzUsuńzemfiroczka, mnie z rumem bardziej pasuje, ale to kwestia gustu :)
OdpowiedzUsuńOooo!! Poproszę na rozgrzewkę:) Pysznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńOjej, musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńi takie jest !
UsuńCzy mogę użyć gotowej masy kajmakowej?
OdpowiedzUsuńmożesz chociaż ja mam z nią nie za dobre doświadczenia - zwykle nie jest taka gładka ja ugotowane w domu mleko słodzone
UsuńZrobiłam dziś na zakończenie roku. Pycha
OdpowiedzUsuńPrzechowywać w lodówce, czy może stać w temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńu mnie stoi normalnie w barku, ale nigdy nie stał dłużej niż 2 tygodnie. Jeśli obawiasz się czegoś to możesz schować do lodówki
UsuńPrzepyszny ten "cielaczek" :)
Usuńhttp://przystole.blox.pl/2015/01/Likier-krowkowy-Szalony-cielaczek.html