Święcelina, święconka vel sodra

Dawniej w niedzielę wielkanocną nie wypadało stać przy garach i gotować - wszystko powinno być przygotowane i uwarzone wcześniej. Ale niektórzy bez zupy ani dnia nie przeżyją i stąd wziął się pomysł na takie coś bardziej podobne do chłodniku niż zupy jako takiej. Święcelinę podawano na obiad w Wielkanoc a wrzucano do niej wszystko co wcześniej było poświęcone w koszyczku - stąd nazwa dania.

Więcej wiadomości na ten temat znajdziecie TUTAJ



składniki:
  • ok. 1/2 litra maślanki
  • ok. 1/4 l śmietany kwaśnej
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • kawałek szynki wędzonej
  • kawałek pieczonego schabu
  • ew. kawałek kiełbasy - ja nie dodałam
  • 2 - 3 jajka na twardo
  • ok. 1/2 szkl. rzeżuchy, ew. natka pietruszki czy inna zielenina
  • do smaku: sól, pieprz mielony


sposób przygotowania:
w naczyniu wymieszałam schłodzoną maślankę ze śmietaną, roztrzepałam dobrze. Dodałam drobno starty chrzan - najlepiej wziąć świeży, ale jeśli ktoś nie ma to niech użyje słoiczkowego. Doprawiłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso i wędliny pokroiłam w paseczki i kostkę, jajka w drobną kostkę. Rzeżuchę grubo pocięłam. Połowę pokrojonych składników wrzuciłam do zupy i wymieszałam. Rozlałam chłodnik do miseczek, posypałam pozostałymi pokrojonymi składnikami.

Ja przygotowałam danie bezpośrednio przed podaniem, ale można naszykować je dzień wcześniej żeby się przegryzło i przechowywać przykryte w chłodnym miejscu. Można także na stół podać dodatkowy chrzan żeby każdy mógł sobie nim jeszcze przyprawić swoją porcję.

5 komentarzy:

  1. Miałam okazję jeść taką zupę (tyle, że nie była tak ładna, jak ta! :D) Moje wrażenia: smak całkiem niezły, ale dużo tego się nie da zjeść, bo bardzo pożywne i sycące.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam, ani o niej nie wiedziałam :o

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie to wygląda :) Spotkałam się z troszkę innym wykorzystaniem rzeczy ze święconki, znajomi gotują z tego żurek na śniadanie wielkanocne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avelina, różnie bardzo jest to wykorzystywane w różnych regionach - podałam link do artykułu i tam przepisów jest dużo a każdy inny :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger