Chleb pszenny, drożdżowy, z naczynia żaroodpornego

Wcześniej piekłam już chleb w garnku żeliwny więc wiem, że pieczenie chleba w naczyniu z pokrywką to całkiem dobra metoda. Można w ten sposób piec niektóre chleby na zakwasie i drożdżowe. Dzięki początkowemu pieczeniu pod przykryciem chleb dobrze rośnie a zdjęcie pokrywy pod koniec pieczenia pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki.

Przepis na ten prosty i smaczny chleb dostałam od czytelniczki Moniki. Sama piecze go w domu, w różnych wariacjach, i poleciła mi przepis do wypróbowania. Uważam, że jest bardzo fajny więc Wam też polecam.

Ten pszenny, drożdżowy chleb jest bardzo łatwy do przygotowania. Jak się zaraz przekonacie składniki wystarczy wymieszać w misce i zostawić na noc w lodówce. Rano, kiedy ciasto się ogrzeje i ponownie podrośnie, można piec.

Piekłam też chleb na patelni!  

chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy


Chleb pszenny na drożdżach, pieczony w naczyniu żaroodpornym

czas przygotowania: 5 minut + nocne leżakowanie + czas rannego wyrastania + czas pieczenia
składniki: 
  • 650g mąki pszennej - ja użyłam mniej bo 300g mąki tortowej typ 450 i 250g mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 500 ml letniej wody
  • 25g świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego 

  • dodatkowo ja dodałam jeszcze - 50g łuskanych pestek słonecznika 
  • 50g łuskanych pestek dyni
  • 50g jasnego sezamu

chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy
chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy
chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy

Jak upiec chleb pszenny w naczyniu żaroodpornym?

Jeśli dobrze policzycie to szybko zorientujecie się, że użyłam jednak mniej mąki niż w przepisie podstawowym. Zrobiłam tak dlatego, że po pierwsze część mąki to mąka pełnoziarnista, która wchłania więcej płynu niż zwykła a poza tym dodałam jeszcze ziarna a te też nieco nasiąkną.

Pierwszego dnia wieczorem, ok. godz. 22-giej, drożdże i cukier rozmieszałam w pół szklanki letniej wody. Obie mąki, wszystkie ziarna i sól wsypałam do dość dużej miski. Dolałam rozpuszczone drożdże, olej i resztę letniej wody. Wymieszałam wszystko łyżką tak żeby powstało ciasto. Miskę przykryłam szczelnie folią spożywczą, tą przeźroczystą, i wstawiłam do lodówki na noc.

chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy
chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy

Następnego dnia rano, ok. godz. 8-ej, wyjęłam ciasto z lodówki i z miski na posypaną mąką stolnicę. Zagniotłam je dokładnie, uformowałam lekko podłużny bochenek, przykryłam go miską i zostawiłam na 30-60 minut żeby ciasto ogrzało się i podrosło.

Piekarnik nagrzałam do 250 st. C wstawiając do niego na początku naczynie żaroodporne z pokrywą. Moje ma wymiary 25x19x9cm. Naczynie musi się dobrze rozgrzać. Kiedy tak się stało wyjęłam je bardzo ostrożnie piekarnika, odłożyłam na bok pokrywę a do naczynia włożyłam uformowany bochenek. Nie nacinałam wierzchu bochenka dzięki czemu malowniczo popękał w trakcie pieczenia.

Pamiętajcie, że naczynie rozgrzane w piekarniku jest bardzo gorące! 

Założyłam pokrywę i całe naczynie wstawiłam z powrotem do piekarnika. Zmniejszyłam temperaturę do 220 st. C. Chleb piekłam tak 30 minut a następnie zdjęłam pokrywę naczynia i piekłam chleb dalej przez 20 minut. Po upieczeniu wyjęłam naczynie z chlebem z piekarnika a kiedy bochenek nieco ostygł wyłożyłam go na kratkę żeby zupełnie ostygł.

Tego rodzaju chleb radzę kroić dopiero kiedy zupełnie ostygnie bo ciepły lubi się kruszyć.

Jak widzicie upieczenie takiego chleb to naprawdę łatwizna a radocha ogromna bo zapach i smak domowego pieczywa są wyjątkowe.

chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy
chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy


83 komentarze:

  1. WOW!! Kochana w weekend pieke! podrzuce fotki i relacje co z tego wyszlo :)

    Czy musi byc maka pelnoziarnista typ 1850?
    czy moze byc zwykla pszenna czy koniecznie mieszanka tortowej i pelnoziarnmistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być tylko zwykła mąka, typ 450, 500, 550 albo 650 czy 750, ale im drobniejsza tym nieco więcej trzeba będzie jej dać. Z tym, że nie za dużo, ciasto powinno być miękkie, dość luźne

      Usuń
  2. Dzięki bardzo za dokładną instrukcję, dla mnie pieczenie chleba w naczyniu żaroodpornym, to nowość !! znając siebie na 100% bym się poparzyła, ale warto zapamiętać i nauczyć się tej metody :)pozdrawiam Bożena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. metoda bardzo fajna - można piec taki chleb w naczyniu szklanym żaroodpornym, kamionkowym, żeliwnym, byle była przykrywka i całość nadawała się do wstawienia do piekarnika czyli bez żadnych plastykowych uchwytów

      Usuń
  3. Dziękuję Izo, wstawiłam Twój ciekawy przepis na swoją stronę :)
    Pyza na widelcu, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo super pomysł :) muszę chyba spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mnie kusi, żeby wykorzystać ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a to ciasto po wyjeciu z lodówki ma byc b,gęste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo gęste to pojęcie względne - mąka wchłania wodę, drożdże pracują, gluten się rozwija i ciasto odpoczywając gęstnieje

      Usuń
    2. moje nie jest zbyt geste .zagniotłam ,ale się nie trzyma ta kopulka ,nie wiem czy mi wyjdzie

      Usuń
    3. podsypałam wiesej maki owsianejzagniotłam i wyszło haha,dziękuję

      Usuń
  7. Czy z mąki żytniej także wyjdzie chleb robiony w ten sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie, trzeba tylko przy różnych mąkach zwracać uwagę na ilość dolanej wody - im grubsza mąka i dodatkowo dodane ziarna tym więcej być może wody wchłonie ciasto

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Uciekłam dziś z mąki jak w przepisie. Poprostu rewelacja!

      Usuń
  8. Czy można użyć drożdży suszonych? Czy 14 gramów wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według producentów drożdży 25 g takich świeżych to tylko 7 g suszonych

      Usuń
  9. Czy można użyć do wypieku chleba mąki kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, nie piekłam żadnego chleba z mąki kukurydzianej, tego tym bardziej

      Usuń
  10. Upiekłam dziś chleb- mina moich chłopaków, kiedy wrócili z pracy na podwórku- bezcenna. Zajadali się jeszcze lekko ciepłym chlebem ze smalcem.
    Dziękuję za inspirację- nie wpadłabym sama, że mogę upiec chleb w naczyniu żaroodpornym.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. ten chleb jest super!! proste wykonanie a efekt przeszedł moje oczekiwania. Rodzina zachwycona, a ja nie mogę się nacieszyć. Bardzo bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak tylko zobaczyłem ten chlebek, wróciły wspomnienia ,jak mój tata robił chleb :)
    Lubię to , a co najważniejsze...
    Zdrowsze niż "to" co sprzedają w sklepach i marketach.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oczywiście musiałam upiec i ja ten chleb;) . Dałam drożdzy 18 gr (tylko tyle miałam), make chlebową t75O, 1 łyżeczka cukru,reszta wg przepisu bez ziaren. Wyszło pysznie! Szybki,prosty przepis na swiezy chleb na rodzinne sniadanko :)-Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pani Izo, dzisiaj upiekłam. Pyszny! Danuta.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam! Mam zapytanie-czy po wyjęciu ciasta chlebowego z lodówki wgniata Pani mąkę ? Ja muszę wgnieść bardzo dużo ,a i tak ciasto nie jest sprężyste ,ale lejące- na pewno nie trzyma kształtu ,tylko płynie. Czy powinnam wgnieść jeszcze więcej mąki? Pozdrawiam.Ewa m

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie to wina mąki bo moje ciasto wychodzi niezbyt rzadkie i da się je trochę uformować. Czytelniczki jednak pisały, że różnie bywa, ale nawet z takiego lejącego wychodził im piękny chleb bo naczynie trzyma boki. Jeśli wgnieciesz za dużo mąki to chleb może nie wyrosnąć dobrze

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
  16. Bardzo dobry i szybki przepis, muszę chyba zaprzestać kupowania gotowego chleba z piekarni i piec go sama, ponieważ teraz jest w nich sama chemia :( Nie ma nic lepszego niż chrupiąca skórka chleba z samego rana na śniadanie. Trafiłam tutaj przez post koleżanki na facebooku :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam Pyzo.Z Twoich przepisów wnioskuję, że nie używasz maszynki do wypiekania chleba? Chciałam taką maszynkę kupic, ale widzę ze doskonałe chlebusie wychodzą i bez maszynki. Podpowiedz czy lepiej robić ręcznie chlebek czy skusić się na maszynke? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam maszynę do wypiekania chleba, stoi w kącie i się kurzy. Upiekłam w niej chleb ze dwa razy i na tym koniec. Ja nie mam problemu z ręcznym wyrabianiem ciasta, ale wiem, że koleżanki do tego właśnie maszynę taką wykorzystują - ciasto ma w niej być wyrobione i wyrosnąć a potem i tak wyjmują i pieką w piecu. Wyrabiają w niej też drożdżowe ciasto na bułeczki czy placki. Przemyśl zakup po prostu :)

      Usuń
    2. Ja mam tą maszynkę do pieczenia dla mnie jest super przede wszystkim wyrabiam w niej ciasto na pizzę paczki bułki domowe oraz na drożdżówki,piekę czasem chleb jest bardzo dobry można też wyrobić ciasto na makaron i pierogi ,nigdy bym tyle nie piekła drożdżowych pysznievi gdybym jej nie miała ,jednak lepiej zainwestować i kupić taką z większą pojemnością i dwoma mieszadłami

      Usuń
    3. a ja lubię po prostu zagniatać drożdżowe ręcznie, maszynka stoi i się kurzy

      Usuń
  18. Witam! Ten chleb wychodzi fantastycznie za każdym razem. Piekłam to także z czarnym sezamem zamiast słonecznika. Dzieci najpierw powiedziały że to chleb z robakami a potem okazało się że to ich ulubiona wersja. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też piekę go z różnymi dodatkami i dzięki temu za każdym razem jest nieco inny :) cieszy mnie bardzo, że przepis się przydał

      Usuń
  19. Dziękuję za ten przepis. Jest rewelacyjny!
    Mam dwa pytania.
    1. Czy w ten sposób można upiec chleb na żytnim zakwasie? Hoduję zakwas i najczęściej piekę takie chleby. Ma może Pani przepis na chleb na zakwasie w naczyniu?
    2. Czy taki chleb można mrozić? Jak to robić najlepiej żeby po rozmrożeniu chleb był smaczny.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekę w garnku też chleb na zakwasie, co prawda w żeliwnym, ale zasada naczynia z pokrywą jest taka sama więc można wykorzystać naczynie szklane, żaroodporne - przepis tutaj: http://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/chleb-z-garnka-na-zakwasie-garniak.html

      Chleba nie mrożę, ale wydaje mi się, że można zamrozić szczególnie ten na zakwasie. Odmrażać najlepiej w piekarniku, naparowanym i chleb też skropić lekko wodą

      Usuń
    2. Ja piekę regularnie od paru lat chleby na zakwasie i cały czas mrożę. Odmrażam w temperaturze pokojowej, w woreczku foliowym. Wychodzi prawie jak świeżo upieczony, oczywiście poza chrupiącą skórką.

      Usuń
  20. Przepis wspaniały, prosty jak konstrukcja cepa. Chlebek wychodzi rewelacyjnie. Polecam go wszystkim znajomym i są zachwyceni. Chleb piekę często, mam kilka sprawdzonych przepisów ale ten jest bardzo wygodny w przygotowaniu. Najczęściej piekę go jak mam mało czasu. Stosuj dodatkowo metodę mokrej ściereczki, która powoduje, że skórka pozostaje chrupiąca a jednocześnie mięka a chlebek można szybciej i łatwiej pokroić. Sposób ten stosowała moja babcia, mama a teraz ja z niego korzystam. polega to na wyłożeniu chleba na mokrą ściereczkę /zmoczoną zimna wodą/ zaraz po upieczeniu i dokładnym owinięciu całego bocheneczka. Ściereczkę zdemujemy, kiedy chlebek lekko przestygnie i ściereczka przestanie parować. Im bardziej chcemy aby skórka była miękka, tym dłużej trzymamy.
    Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy. Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
  21. Super chlebek muszę koniecznie wypróbować.
    Znalazłam na pani blogu wiele wspaniałych przepisów,będę tutaj częściej.

    Pozdrawiam serdecznie z opolskiego.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pani Izo, dziękuję za przepis, wypróbuję,takiego jeszcze nie robiłam,
    jak długo należy wygrzewać naczynie zaroodporne
    Ela z Łodźi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wstawiam naczynie do zimnego piekarnika i włączam - kiedy piekarnik się nagrzeje to naczynie w nim też będzie wystarczająco gorące

      Usuń
  23. Pani Izo chce się upewnic, czy te 4 łyzki oleju roslinnego do smarowania naczynia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyraźnie jest napisane w przepisie, że olej dolewamy do ciasta mieszając wszystkie składniki razem. Naczynia niczym nie smarujemy, nie ma takiej potrzeby.

      Usuń
  24. Ja kupuję mąkę na targu od "chłopa"z młyna. Jest bez dodatków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz zaufanie do tego chłopa to w porządku, niestety na takich targach bywa wielu cwaniaków i sprzedają bardzo dziwne rzeczy

      Usuń
  25. Dzień dobry, chciałam zapytać czy efekt będzie taki sam jeśli zamiast wkładać ciasta do lodówki zostawię je na kilka godzin w ciepłej kuchni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby efekt będzie podobny, ale w niższej temperaturze ciasto rośnie wolniej i równiej, a po upieczeniu ma lepszą strukturę

      Usuń
    2. Chciałam upiec chleb dziś więc wymieszałam dokładnie ciasto łyżką i zostawiłam na ponad godzinę w ciepłym miejscu. Potem po prostu przelałam ciasto do naczynia i musze powiedzieć że chleb bardzo ładnie urósł i w ogóle byłam pozytywnie zaskoczona że mój stary gazowy piekarnik na mieszkaniu studenckim nie popsuł efektu. Chleb wyszedł naprawdę dobry, pachnie nieziemsko :) ale koniecznie w weekend wypróbuję też wersję pierwotną z nocnym wyrastaniem :) myślę że ten przepis przyjmie się u mnie na dłużej i będzie bazą do dalszego eksperymentowania. Fakt że piecze się go w naczyniu bardzo ułatwia mi sprawę bo jak to zwykle bywa jako studentka nie mam zestawu blach, keksówek i tego typu wynalazków ;) pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

      Usuń
    3. trzeba kombinować - ja ma dużo foremek, ale i tak lubię piec ten chleb właśnie w takim naczyniu żaroodpornym, jakoś inaczej smakuje

      Usuń
  26. Witam w naczyniu żaroodpornym? jeszcze nie piekłam a mam kilka i stoją! teraz wiem do czego jeszcze je wykorzystam Tym sposobem nie piekłam Następny będzie Twój przepis kusi, żeby wykorzystać ten przepis :)
    dzięki Pozdrawiam Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takich naczyniach można robić zapiekanki, ciasta, chleb czy gulasz - są jak garnki i jednocześnie formy do pieczenia

      Usuń
  27. Cudny przepis, cudny chlebek, po raz kolejny dzisiaj na sniadanie. Rewelacja i słów mi brak. Przestałam kupować chleb w sklepie za to kupiłam 5 kilo mąki. Mniam, mniam. Każdy potrafi go zrobić choć konsystencja po wyjęciu z lodówki mocno zaskakuje i nieco "przeraża" . Ale to tylko za pierwszym razem. Potem to nawet fajna zabawa. Jednym słowem mistrzostwo świata. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, cieszę się bardzo, że jesteś zadowolona. Domowy chleb to fajna sprawa.

      Usuń
  28. Super przepis a chlebek przepyszny! Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  29. Chlebek pyszny .Dzis upiekłam, zapach w calym domu. Ciasto faktycznie konsystencją mnie troszkę przerazila, ale mimo wszystko efekt nieziemski.Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis już sprawdzony przez wiele osób i jest naprawdę fajny

      Usuń
  30. Pani Izo, czemu służy to wcześniejsze grzanie naczynia na pusto? Boję się, że jak to gorące naczynie wyciągnę z piekarnika i włożę do niego ciasto, to pęknie pod wpływem dużej różnicy temperatur. Można jakoś ominąć ten etap, np. posmarować naczynie olejem, żeby ciasto się nie przykleiło i dopiero z ciastem włożyć do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nagrzanie naczynia powoduje, że po przełożeniu ciasta chleb od razu się piecze, nic nie kombinuj ze smarowaniem, bo tłuszcz przy mocnym nagrzewaniu zacznie się palić, a ciasto włożone do zimnego naczynia może opaść zanim zacznie się piec. Ciasto nie jest mrożone, nie będzie szoku termicznego dla naczynia, nie pęknie. Oczywiście trzeba uważać przy wyjmowaniu i wstawianiu, bo jest bardzo gorące.

      Usuń
  31. Chlebek przecudny :) a jak długo ciasto może być w lodówce ? Co się z nim stanie jeśli zostanie w lodówce np.cala dobę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno leżeć w lodówce 8-12 godzin. Dłuższe leżakowanie może spowodować, że ciasto przerośnie i potem podczas pieczenia już nie urośnie.

      Usuń
  32. Chcialabym z tego przepisu zrobic dwa male chlebki. Jaka temp ustawic i ile piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. temperatury bym nie zmieniała, może jedynie skrócić do 20 minut pierwszy etap i o 5 drugi

      Usuń
  33. Czy nocne wyrastanie chleba jest konieczne? Czy można wyrobić chleb rano, wstawić do lodówki na cały dzień i wieczorem wypiekać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto ma leżakować ok. 10 godzin , a czy to będzie noc czy dzień to już mało ważne mnie po prostu wygodniej jest nastawić je na noc

      Usuń
  34. Upieklam wczoraj Pani chlebek i w zyciu jeszcze cos takiego mi sie nie zdarzylo!!!!!!! Proporcje maki do wody sa przeklamane!!!!!!! 550 g maki i 500 ml wody!!!!!! Szok, zamiast ciasta wychodzi zupa!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekła Pani czyli dało się jednak? Mąki jest więcej i do tego suche ziarna, które wchłoną część wody więc proszę się nie wyzłosliwiać, bo przepis jest sprawdzony.

      Usuń
  35. Ciasto wstawione do lodówki. Jutro się okaże,czy chlebek wyjdzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Zrobiony !! Efekt przerósł moje oczekiwania :) Od dzisiaj będzie to mój ulubiony przepis i sposób na pieczenie chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Super przepis.Juz pare razy go pieklam ze zwyklej maki,smakowal calej rodzinie.Dzisiaj pieklam z pelnoziarnistej i tortowej i wyszedl jeszcze lepszy.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  38. Dzień dobry Pani Izo mój chlebek właśnie się piecze i wygląda kusząco myślę że również tak będzie smakował,dziękuje za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam, Pani Izo dzisiaj po raz pierwszy upiekłam na Pani przepisu chlebek, wyszedł pyszny, zapach w całym domu. Konsystencja przy wyrabianiu ciasta super. Mam tylko pytanie czy Pani swój chlebek smaruje czymś po wierzchu ponieważ na zdjęciu jest piękny kolor a mój blady 🤔 Pozdrawiam Beata.

    OdpowiedzUsuń
  40. Witam, chlebek pyszny, mam tylko pytanie czy Pani czymś smaruje że kolor Pani chlebka jest ładnie przypieczony a mój jasny.

    OdpowiedzUsuń
  41. Ile czasu taki chlebek zachowuje świeżość?

    OdpowiedzUsuń
  42. Co zrobić żeby chlebek łatwo wyszedł z naczynia i nie przykleil się?

    OdpowiedzUsuń
  43. Robiłam ten chlebek a właściwie robię już od kilkunastu dni i wychodzi pyszny i zawsze się udaje. Zresztą teraz to już połowa mojej rodziny ten chleb robi w różnych wersjach i polecam zamiast wody maślankę jest pyszny wtedy. Pyzo wielkie dzięki za ten przepis😊

    OdpowiedzUsuń
  44. Dzisiaj piekę chlebek kolejny raz i już chleba w sklepie nie kupuję.....
    Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  45. proszę podać na jakiej funkcji piekarnika pani piecze chleb ,czy to ma znaczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety nie dowiemy się na jakiej funkcji Pani piecze. Ja próbuje robić tak nagrzałam naczynie od dołu a potem góra dół.

      Usuń
  46. Piekłam już dużo chlebów w swoim życiu ale nigdy nie byly one tak proste i jednocześnie tak smaczne jak ten z naczynia żaroodpornego. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Co więcej, spodobał się on moim panom a to nietypowe. A moja córcia niespalna 8 miesięczna zajadala go z masełkiem aż jej się uszy trzęsły. Jestem pewna, że z tym blogiem pozostanę na długo. Przede wszystkim dlatego, że jest mnostwo przepisów na drożdżowe wypieki a ja umielbiam piec ciasta drozdżowe.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger