Klopsiki w sosie smardzowym

Suszone smardze można podobno czasami kupić w dobrych delikatesach albo supermarketach - piszę "podobno" bo ja nigdy ich niestety nie spotkałam w sprzedaży. Mają wspaniały aromat i bardzo je lubię - ja przywożę je sobie ze Słowacji gdzie można sobie ich nazbierać samemu - w Polsce są pod ścisłą ochroną.




składniki: 
  • ok. 700 g chudej karkówki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki musztardy z prażoną cebulą
  • 100 ml mleka
  •  
  • SOS -  smardze suszone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  •  
  • do smażenia - olej
  • do obtoczenia - mąka pszenna
  • do smaku - sól, pieprz ziołowy 

sposób przygotowania: grzyby, ok. 1/2 litra suszu, zalałam 1,5 szkl. letniej wody i odstawiłam na 15 min..

W tym czasie zmieliłam karkówkę i 1 niedużą surową cebulę. Do masy dodałam niedużą, startą na tarce jarzynowej, marchewkę, małe jajko, po dwie płaskie łyżki bułki tartej i kaszy manny, mleko i 2 czubate łyżki musztardy z prażoną cebulką. Wyrobiłam dokładnie i doprawiłam jeszcze solą oraz pieprzem ziołowym. Z masy formowałam nieduże klopsiki - ręce zmoczyłam w zimnej wodzie żeby mięso nie kleiło się do nich. Obtoczyłam kuleczki w mące i obsmażyłam na rumiano na niewielkiej ilości oleju.

Namoczone grzyby odcedziłam i pokroiłam w paski - wodę z moczenia zachowałam. W rondlu rozpuściłam masło, zeszkliłam na nim posiekaną cebulę. Wlałam wodę z moczenia i dodałam grzyby, dusiłam ok. 5 min. a następnie dołożyłam klopsiki i dusiłam jeszcze razem kolejne 15 min.. Na koniec dolałam gęstą śmietanę kremówkę i doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem. Podałam z makaronem.

Do sosu można dodać trochę posiekanej zieleniny, natki pietruszki albo koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger