Sałatka z kaszy jęczmiennej z marynowanymi kurkami
Podobne sałatki robię co jakiś czas jak nie mam za bardzo pomysłu na przekąskę czy kolację. Dodaję do nich to co akurat mam - bazą jest kasza drobna lub grubsza a marynowane ogórki i grzyby dobrze się z nią komponują. Można dodać kawałeczki wędlin czy pieczonego mięsa albo ser i powstanie pożywne, pyszne danie :) W większej ilości sprawdzi się też na imprezach.
składniki:
sposób przygotowania: kurki razem z marchewką i cebulką odcedziłam. Ugotowaną kaszę rozdrobniłam w misce widelcem. Oczyszczoną paprykę, ogórki i szynkę pokroiłam w kostkę, koperek posiekałam, dodałam wszystko do kaszy. Dosypałam też grzybki.
W kubku zmieszałam oliwę z zalewą od grzybów, doprawiłam pieprzem i odrobinką soli. Wlałam do miski ze składnikami sałatki, dobrze wymieszałam. Odstawiłam sałatkę na przynajmniej 30 minut żeby smaki się przegryzły.
Jeżeli marynujecie grzyby same, bez cebuli, to dodajcie do sałatki trochę świeżej, posiekanej i sparzonej.
składniki:
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej
- 1 słoik 0 , 33 l kurek marynowanych ( ja mam swoje, już z marchewką i cebulką )
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 strąka papryki żółtej
- ok. 100 g szynki gotowanej
- 4 łyżki oliwy
- 2 - 3 łyżki zalewy octowej z grzybów
- 1/2 pęczka koperku
- do smaku: sól, pieprz biały mielony
sposób przygotowania: kurki razem z marchewką i cebulką odcedziłam. Ugotowaną kaszę rozdrobniłam w misce widelcem. Oczyszczoną paprykę, ogórki i szynkę pokroiłam w kostkę, koperek posiekałam, dodałam wszystko do kaszy. Dosypałam też grzybki.
W kubku zmieszałam oliwę z zalewą od grzybów, doprawiłam pieprzem i odrobinką soli. Wlałam do miski ze składnikami sałatki, dobrze wymieszałam. Odstawiłam sałatkę na przynajmniej 30 minut żeby smaki się przegryzły.
Jeżeli marynujecie grzyby same, bez cebuli, to dodajcie do sałatki trochę świeżej, posiekanej i sparzonej.
ale smakowita sałatka:)
OdpowiedzUsuńz chęcią wypróbuję przepis
taka sałatka "na winie" czyli z tego co się nawinęło :)
UsuńNigdy jeszcze nie robiłam żadnej sałatki z kaszą. Może wypróbuję właśnie tę jako pierwszą.
OdpowiedzUsuńAleksandra, spróbuj jeśli lubisz kasze - fajne rzeczy można z nich robić
Usuńhttp://nastula15a.blogspot.com/ - wejdziesz, skomentujesz? porsze. dopiero zaczynam :)
OdpowiedzUsuńza smutno jak dla mnie, sorki...
UsuńKasza gryczana moja faworytka, świetny przepis.
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam :)
Ava, tym razem jęczmienna, ale myślę że z gryczaną też byłoby w porządku :)
UsuńCiekawy sposób na wykorzystanie kaszy jęczmiennej. Jak tylko uda mi sie dorwać kurki to wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmożesz zrobić z innymi grzybami marynowanymi :)
UsuńSuper wyglada:) Fajny pomysl z tym "na winie" hehe
OdpowiedzUsuńMarzena, rzadko robię przemyślane całkiem sałatki - zwykle trafiają do nich różne rzeczy jakie mi się nawiną :)
UsuńJak zwykle pięknie, kolorowo i smacznie.... no i grzybkowo!
OdpowiedzUsuńŻyczę dalszych wspaniałych kreacji kulinarnych w 2013 roku!
Nina
dzięki Nina :) Tobie też życzę wszystkiego dobrego :)
UsuńKocham kasze, super przepis!!
OdpowiedzUsuńgłos oddany!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń