wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 14 lutego 2013

Roladki z sercem

Przyznam się Wam, że trochę mnie te Walentynki wkurzają. Atakujące ze wszystkich stron serduszka, serca, serducha doprowadzają mnie do szału już na kilka dni przed tym świętem, ale tłumaczę sobie, że przecież to miły dzień i nikomu krzywdy nie robi. Trochę jednak mięknę i daję się porwać szaleństwu co zauważycie niżej . . .

My nie celebrujemy tego dnia specjalnie - pojawi się być może jakiś symboliczny drobiażdżek i obiad czy kolacja będą odrobinę bardziej świąteczne niż każdego innego dnia. Po prostu na talerzu będzie danie przygotowane jak zwykle z miłością, z sercem, a Żarłoczek i bez tego doskonale wie jak bardzo go kocham :) . Jesteśmy ze sobą tyle lat i tak dobrze się znamy, że niczego nie musimy sobie udowadniać.





czas przygotowania : ok. 60 - 90 minut
składniki na 2 porcje : 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka, bez skóry
  • 3 - 4 łyżeczki śmietany 18 %
  • duża garść świeżej zieleniny - natki pietruszki i koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek pomidorów lekko podsmażanych Pudliszki 
  • kilka łyżek śmietanki słodkiej 
  • do smaku - sól, pieprz mielony czarny, przyprawa ognista

  • PURRE - 3 nieduże ziemniaki
  • 1 średni pasternak
  • 1 łyżeczka masła 
  • ok. 100 ml mleka 
  • do smaku - sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa

  • SERDUSZKA GALARETKI - kilka łyżek pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki
  • 2  łyżki rosołu
  • do smaku - przyprawa ognista 
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

sposób przygotowania : SERDUSZKA GALARETKI - żelatynę rozmieszałam w zimnym rosole a potem podgrzałam mieszając aż się rozpuściła. Pomidory wlałam do rondelka  zagotowałam, gotowałam chwilę żeby je nieco odparować. Doprawiłam do smaku i po zdjęciu z ognia wymieszałam z żelatyną. Masę wlałam do foremki na czekoladki i wstawiłam do lodówki żeby zastygła.

ROLADKI - Marchewki obrałam i ugotowałam w niedużej ilości lekko posolonej i osłodzonej wody - mają być miękkie, ale jędrne. Po przestudzeniu specjalną wykrawaczką wycięłam podłużne kawałki o przekroju serduszek. Wodę z gotowania zachowałam.

Pierś z kurczaka podzieliłam na dwie połowy, odcięłam polędwiczki. Duże części nieco porozcinałam tworząc większe, ale bardziej płaskie kawałki. Przykryłam je kawałkiem folii spożywczej i rozbiłam na dość cienkie płaty - odkroiłam boczne nierówności.

Polędwiczki i ścinki z boków wrzuciłam do pojemnika blendera. Dodałam śmietanę 18% i zieleninę, zmiksowałam na pastę, doprawiłam do smaku solą i przyprawą ognistą.

Płaty mięsa oprószyłam z obu stron solą i pieprzem mielonym. Posmarowałam lekko podsmażanymi pomidorami. Na środku rozłożyłam masę ze zmielonego mięsa i kawałki wyciętej marchewki tak żeby mielona masa po zwinięciu ją oblepiła. Zwinęłam roladki i spięłam je szpilami do zrazów. Odstawiłam do lodówki na 20 minut żeby całość stężała. Następnie obtoczyłam w mące ze wszystkich stron i po otrzepaniu z jej nadmiaru położyłam na patelni z rozgrzaną mieszanką oleju i masła. Smażyłam do zrumienienia z każdej strony a potem podlałam odrobiną wody i chwilę dusiłam pod przykryciem. Roladki przełożyłam na deskę a na patelnię wlałam kilka łyżek podsmażanych pomidorów i słodkiej śmietanki - chwilę gotowałam aż sos był odpowiednio gęsty.

PURRE - ziemniaki i pasternak obrałam, pokroiłam na kawałki. Wrzuciłam do wrzącej wody - tej samej w której gotowałam marchew. Ugotowałam warzywa do miękkości, odcedziłam i ubiłam tłuczkiem na miazgę. Przetarłam masę przez sito i przełożyłam n a patelnię z odrobiną masła. Dolałam trochę mleka i doprawiłam do smaku.

Roladki pokroiłam w grube plastry. Podałam na purre polewając lekko sosem pomidorowym, z dodatkiem surówki z sałaty i pomidorków oraz galaretką pomidorową.



36 komentarzy:

  1. Pyza, jesteś niesamowita ! To dopiero oryginalne serduszka ! Chętniej bym je zjadła, niż jakieś słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Grażynko :) mam nadzieję, że mojemu Żarłoczkowi też się spodobają i będą smakować :)

      Usuń
  2. Wypróbuję może w przyszłym roku albo na rocznicę :) dziś nie muszę gotować obiadku, bo czeka na mnie niespodzianka jakaś, ale za to w lodówce chłodzi się blok czekoladowy w kształcie serca, już bardziej słodko być nie może :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu kulinarnych inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina, myślę, że na zwykły ładny obiad też się nadadzą :) miłego wieczoru życzę :)

      Usuń
  3. Cały czas podziwiam twoją kuchnię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, takie domowe pichcenie, ale dziękuję :)

      Usuń
  4. pięknie wyglądają:) ja dla mnie genialny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, mam nadzieję że mąż też będzie pod wrażeniem :)

      Usuń
  5. No proszę a na Facebooku narzekałaś, że "atakują cię serduszka":) Piękne kolorowe danie, zapachniało wiosną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no bo atakują - gdzie nie zajrzę to serduszka, ale to w sumie takie miłe, że i ja dałam się ponieść :)

      Usuń
  6. Fajne danie, pięknie zaserwowane! Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. starałam się, dzięki :) to na zdjęciu to była próba generalna i mam nadzieję, że dzisiaj nie będzie skuchy

      Usuń
  7. W Stanach kilka dni po Bozym Narodzeniu sklepy zmieniaja dekoracje i jest czerwono/rozowo. Przez prawie 1.5 miesiaca trzeba patrzec na walentyntkowe gadzety. Oszalec mozna. ;)

    Obiad wyglada przepieknie, przepis na pewno wyprobuje, tylko marchewka bedzie normalna (nie-serduszkowa) ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie lubię takiego nakręcania - teraz pewnie zaraz zaczną się wielkanocne zajączki...

      Usuń
  8. Tak piękne że aż szkoda by mi było zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, najpierw popatrzeć a potem spałaszować i oblizać się :)

      Usuń
  9. Zobaczyłam na durszlaku i zaraz wiedziałam że to Twoje arcy....dzieło!
    Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jakoś tak jest, że każdy z czasem wyrabia sobie swój,lepszy czy gorszy, styl przybierania dań i robienia zdjęć więc rozpoznajemy swoje nawzajem :)

      Usuń
  10. Izo gdzie kupujesz pasternak, szukam go juz od dłuższego czasu i nigdzie nie moge dostac :-)
    Danie przecudnej urody :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, w Warszawie mamy Pana Ziółko, który przywozi ciekawe warzywa i bazar pod Halą Mirowską gdzie też różne ciekawostki można trafić

      Usuń
    2. Szczęściarze bo ja juz za pasternakiem chodzę i chodzę :-)

      Usuń
    3. pewnie tak jak ja za brukwią - nigdzie nie mogę dostać...

      Usuń
  11. pieknie ci wyszły -majstersztyk :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka kolacja to prawdziwa uczta dla oka i dla podniebienia z pewnością również :) Jestem pod wrażeniem :) Bardzo podoba mi się pomysł z roladą :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za miłe słowa :) Mężowi tak się podobało, że zjadł prawie zimne bo musiał się napatrzeć, ale mówił że pyszne więc cieszę się bardzo

      Usuń
  13. Walentynki powinny zaczynać się przede wszystkim w KUCHNI :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem oczarowana. Sądzę, że pani mąż także był :-) Jest pani wspaniałą kucharką i (pomimo, że sama dobrze gotuję) gratuluję pani mistrzostwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda - mężowi się podobało i bardzo smakowało :) dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  15. Iza, jak zwykle Twoje potrawy kuszą - duszę i ciało....a gdzie ten gadżet do serduszek kupiłaś (pytam, bo ostatnio podałaś mi świetne namiary na kuchenne cacka przez net i już robię np. swoją kapustę kiszoną i świederki marynowane z dyni - dzięki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wsmarazik, to "coś" kupiłam w Tesco - są dwa rodzaje, do serduszek i do gwiazdek, kosztuje to ok. 10 zł

      Usuń
    2. Dzięki Iza, spróbuję się wybrać do jakiegoś Tesco w Trójmieście w czasie następnego pobytu w Polsce :)

      Usuń
    3. mają je chyba w ciągłej sprzedaży bo widuję na wieszaczkach

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...