Dżem truskawkowo czereśniowy z migdałami
Truskawki w słoiku czyli moje lato na zimę. Będą schowane, razem z innymi przetworami, aż przyjdą ponure dni. To one osłodzą ciemne i chłodne wieczory, oczywiście jeśli wcześniej nie zjedzą ich moje łakomczuchy :)
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
sposób przygotowania : owoce opłukałam i osączyłam. Truskawki odszypułkowałam i pokroiłam na ćwiartki. Czereśnie wydrylowałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Płatki migdałowe podprażyłam lekko na suchej patelni - mają się tylko lekko zezłocić.
W garnku wymieszałam czereśnie z połową cukru i podgrzałam. Gdy się zagotowały dodałam truskawki wymieszane z drugą połową cukru i syropem. Gotowałam ok. 2 - 3 minut od ponownego zawrzenia. Zdjęłam garnek z ognia, dosypałam migdały i mieszałam całość kilka chwil aż do zaniku piany jaka wcześniej pojawiła się na wierzchu dżemu.
Gotowy dżem nałożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam do wystudzenia ustawiając naczynka do góry dnem.
b
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
- 1100 g świeżych truskawek
- 300 g ciemnych czereśni
- 80 g płatków migdałowych
- 1,25 op. cukru żelującego (1 op. na 1 kg owoców)
- 100 ml syropu amaretto
sposób przygotowania : owoce opłukałam i osączyłam. Truskawki odszypułkowałam i pokroiłam na ćwiartki. Czereśnie wydrylowałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Płatki migdałowe podprażyłam lekko na suchej patelni - mają się tylko lekko zezłocić.
W garnku wymieszałam czereśnie z połową cukru i podgrzałam. Gdy się zagotowały dodałam truskawki wymieszane z drugą połową cukru i syropem. Gotowałam ok. 2 - 3 minut od ponownego zawrzenia. Zdjęłam garnek z ognia, dosypałam migdały i mieszałam całość kilka chwil aż do zaniku piany jaka wcześniej pojawiła się na wierzchu dżemu.
Gotowy dżem nałożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam do wystudzenia ustawiając naczynka do góry dnem.
b
wygląda smacznie:) świetne połączenie:d
OdpowiedzUsuńmąż już próbował i mówi, że zrobiłam stanowczo za mało - faktycznie wyszedł bardzo smaczny :)
UsuńChyba zrobię tą wersję
OdpowiedzUsuńbardzo fajna wyszła - płatki dodają ciekawej faktury i smaczku
UsuńTruskawki i migdały - genialne połączenie! I duże kawałki owoców, pyycha! :)
OdpowiedzUsuńlubię właśnie dżemy z dużymi kawałkami owoców
UsuńPani Izo, a czy myśli Pani, że syrop karmelowy zamiast amaretto będzie w porządku?
OdpowiedzUsuńMagda
A ten syrop,to gdzie mozna dostać?...bo znowu nrobiłam se smaczka ;)
OdpowiedzUsuńto taki syrop do napojów i drinków, można go kupić w różnych sklepach i supermarketach, trzeba popytać, czasami występuje jako syrop barmański
Usuńcudowny przepis, koniecznie wyprobuje!
OdpowiedzUsuń