wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 28 czerwca 2013

Dżem truskawkowo czereśniowy z migdałami

Truskawki w słoiku czyli moje lato na zimę. Będą schowane, razem z innymi przetworami, aż przyjdą ponure dni. To one osłodzą ciemne i chłodne wieczory, oczywiście jeśli wcześniej nie zjedzą ich moje łakomczuchy :)




czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
  • 1100 g świeżych truskawek 
  • 300 g ciemnych czereśni 
  • 80 g płatków migdałowych 
  • 1,25 op. cukru żelującego (1 op. na 1 kg owoców)
  • 100 ml syropu amaretto

sposób przygotowania : owoce opłukałam i osączyłam. Truskawki odszypułkowałam i pokroiłam na ćwiartki. Czereśnie wydrylowałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Płatki migdałowe podprażyłam lekko na suchej patelni - mają się tylko lekko zezłocić.

W garnku wymieszałam czereśnie z połową cukru i podgrzałam. Gdy się zagotowały dodałam truskawki wymieszane z drugą połową cukru i syropem. Gotowałam ok. 2 - 3 minut od ponownego zawrzenia. Zdjęłam garnek z ognia, dosypałam migdały i mieszałam całość kilka chwil aż do zaniku piany jaka wcześniej pojawiła się na wierzchu dżemu.

Gotowy dżem nałożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam do wystudzenia ustawiając naczynka do góry dnem.


b Owoce z sadu i dzialki

10 komentarzy:

  1. wygląda smacznie:) świetne połączenie:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąż już próbował i mówi, że zrobiłam stanowczo za mało - faktycznie wyszedł bardzo smaczny :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. bardzo fajna wyszła - płatki dodają ciekawej faktury i smaczku

      Usuń
  3. Truskawki i migdały - genialne połączenie! I duże kawałki owoców, pyycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię właśnie dżemy z dużymi kawałkami owoców

      Usuń
  4. Pani Izo, a czy myśli Pani, że syrop karmelowy zamiast amaretto będzie w porządku?
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. A ten syrop,to gdzie mozna dostać?...bo znowu nrobiłam se smaczka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to taki syrop do napojów i drinków, można go kupić w różnych sklepach i supermarketach, trzeba popytać, czasami występuje jako syrop barmański

      Usuń
  6. cudowny przepis, koniecznie wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...