wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 16 października 2013

Światowy dzień żywności - 16 października

Kilka dni temu dostałam tajemniczą przesyłkę. W rubryce nadawca wpisane było "najważniejsza data w kalendarzu blogera kulinarnego" a w pudełeczku miseczka. Na niej narysowane dzieci trzymające się za ręce - kilkoro wesołych a kilkoro smutnych i karteczka z pytaniem "czego tu brakuje ?".


Pomysły o co chodzi były różne - oczywiście brakowało jedzenia, uśmiechu a może po prostu serca ? Potem doszła druga przesyłka a w niej właśnie brakujący element czyli symboliczne serduszko z informacjami na temat akcji. Wydało się, że nadawcą przesyłek jest firma Carrefour wspierająca działania Caritas Polska i dożywianie dzieci.

Wszystko to związane było i jest z dniem dzisiejszym oraz przypadającym właśnie na 16-stego października Światowym Dniem Żywności. Dlaczego to tak ważny dzień w życiu blogera kulinarnego ? Chyba tłumaczyć nie muszę. Przecież nasza działalność dotyczy właśnie jedzenia - jego kupowania, przetwarzania, jedzenia i co najważniejsze nie marnowania żywności !  I wszyscy możemy wspierać ideę akcji będąc po prostu bardziej odpowiedzialnymi konsumentami każdego dnia. Głód i bieda to nie są problemy odległe i nie dotyczą tylko krajów Trzeciego Świata - głodne dzieci mogą być bardzo blisko, tuż za ścianą, albo w klasie naszych dzieci. Warto się nad tym zastanowić.


Światowy Dzień Żywności – 16 października 2013

      Skala niedożywienia dzieci w Polsce

Zgodnie z danymi zawartymi w „Krajowym Programie Przeciwdziałania Ubóstwu i Wykluczeniu Społecznemu 2020” ubogich lub wykluczonych dzieci w wieku 0-17 lat w Polsce
jest ponad 2,1 miliona, co stanowi około 30% wszystkich polskich dzieci w tym wieku. Wiele z nich zagrożonych jest problemem niedożywienia, co może przyczynić się do zaburzeń funkcjonowania całego organizmu, a w konsekwencji do zahamowania prawidłowego rozwoju.

Według badań przeprowadzonych w kwietniu 2013 roku przez firmę badawczą Millward
Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i Danone skala niezaspokojonych
potrzeb żywieniowych uczniów szkół podstawowych w opinii nauczycieli nadal jest duża.
Mimo, iż w stosunku do roku 2009 nauczyciele zaobserwowali 2,2 procentowy spadek liczby
dzieci wymagających dożywienia, to nadal liczba dzieci niedożywionych przekracza 7%, co
stanowi 162 tys. uczniów polskich szkół w wieku od 7-12 lat. Ponad 40% polskich klas szkół
podstawowych to klasy, w których przynajmniej jedno dziecko jest niedożywione. Najgorsza
sytuacja występuje w szkołach wiejskich, gdzie bezpłatne lub dofinansowane dożywianie jest
rzadziej dostępne niż w szkołach miejskich. Ponadto z badań wynika, że potrzeby
żywieniowe blisko 37 tys. dzieci szkół podstawowych nie są zaspokojone, co oznacza, że
dzieci nie odżywiają się w sposób niezbędny dla ich prawidłowego rozwoju [1]

Według raportu UNICEF „Warunki i jakość życia dzieci w krajach rozwiniętych”, aż 40%
polskich dzieci w wieku 11, 13 i 15 lat nie je najważniejszego posiłku w ciągu dnia, jakim jest
śniadanie. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku jedzenia owoców. Zaledwie 30% polskich dzieci w wieku 11, 13 i 15 lat spożywa codzienną dawkę owoców niezbędną do
prawidłowego rozwoju organizmu.[2]

Marnowanie żywności w Polsce

Z badań Eurostatu z 2006 roku wynika, że w Polsce marnuje się aż 9 mln ton żywności
rocznie. Do marnowania żywności przyznaje się 24% polskich konsumentów [3].
Najczęstsze przyczyny wyrzucania żywności to:
Przegapiony termin przydatności do spożycia (39%)
Zbyt duże porcje posiłków (34%);
Zbyt duże zakupy (22%)
Niewłaściwe przechowywanie żywności (21%)
Zakup produktu niskiej jakości (20%)
Brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań (5%).

Wśród produktów najczęściej wyrzucanych przez Polaków znalazły się produkty, które
szybko się psują i które są często używane:
Pieczywo (48%)
Ziemniaki (37%)
Wędliny (37%)
Warzywa (19%)
Owoce (18%)

Głównymi „winowajcami” są konsumenci indywidualni, którzy odpowiadają za 42%
zmarnowanej żywności. Prawie tyle samo, bo aż 39% marnuje się na etapie produkcji
żywności. Restauracje i catering to 14% całej zmarnowanej żywności, zaś dystrybucja
odpowiada za pozostałe 5%.[4] 

Program „Dożywianie z Carrefour”

„Dożywianie z Carrefour” to program realizowany przez Carrefour Polska we współpracy z
Caritas Polska. W bieżącym roku szkolnym odbywa się jego trzecia edycja. Dzięki grantowi
przyznanemu przez Międzynarodową Fundację Carrefour, 1260 dzieci z 42 świetlic na terenie całej Polski będzie otrzymywać posiłki przez 5 dni w tygodniu do końca roku szkolnego 2013/2014. Wartość udzielonej pomocy to ponad 1,2 mln zł. W ramach III edycji programu, Fundacja Carrefour wspiera świetlice Caritas zlokalizowane w całej Polsce: Warszawa, Bydgoszcz, Gniezno, Poznań, Gdańsk, Grudziądz, Siedlce, Lublin, Radom, Sokołów Podlaski, Kutno, Łódź, Białystok, Malbork, Górowo Iławiecki, Szczecin, Legionowo, Mińsk Mazowiecki, Otwock, Katowice, Jaworzno, Olkusz, Czeladź, Kraków, Jelenia Góra, Pielgrzymka (wieś w Polsce położona w województwie dolnośląskim), Tylmanowa, Przemyśl, Bielsko Biała, Wolbrom, Jastrzębie Zdrój, Żory.

W dwóch poprzednich edycjach wydano ponad 400 tys. posiłków, a wsparcie finansowe
wyniosło 2 mln 250 tys. złotych. „Dożywianie z Carrefour” realizowane jest od trzech lat,
dzięki współpracy lokalnych świetlic Caritas Polska oraz sklepów Carrefour Polska
zlokalizowanych na terenie całego kraju. Oprócz codziennych posiłków ze środków sklepów
Carrefour fundowane są m.in. wyprawki szkolne dla podopiecznych świetlic, a na terenie
sklepów realizowane są zbiórki artykułów spożywczych na potrzeby świetlic Caritas. W
ramach III edycji „Dożywiania z Carrefour”.

Inicjatywa „STOP Marnotrawstwu!”

„STOP Marnotrawstwu” to inicjatywa, której celem jest zwrócenie uwagi pracowników,
dostawców i klientów Carrefour na kwestię marnotrawienia żywności, zasobów naturalnych,
czasu, pieniędzy czy talentów. Jednym z elementów inicjatywy jest edukacyjny program
Odpowiedzialnie każdego dnia!, będący internetową bazą wiedzy. Baza zawiera porady
dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności i zasobów naturalnych, a także
właściwego sortowania odpadów i recyklingu. Celem programu jest kształtowanie postaw
społecznych poprzez drobne zmiany w zachowaniu, a także wskazanie dodatkowych źródeł
oszczędności dla każdej rodziny. Program jest ogólnodostępny i znajduje się na stronie
carrefour.pl, w zakładce „Odpowiedzialność społeczna w Carrefour”. W przygotowaniu treści
Carrefour Polska wsparły organizacje partnerskie – Federacja Polskich Banków Żywności,
Fundacja Partnerstwo dla Środowiska i Stowarzyszenie Niepełnosprawni dla Środowiska
EKON.


1) Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i Danone w ramach projektu Podziel się Posiłkiem, 2013.
2) UNICEF Office of Research (2013), Warunki i jakość życia dzieci w krajach rozwiniętych. Analiza porównawcza, Innocenti
Report Card 11, UNICEF Office of Research, Florencja, kwiecień 2013.

3) Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Banków Żywności, 2011. Według
badania Millward BrownSMG/KRC na zlecenie Banków Żywności, najczęstsze przyczyny 

4) Źródło: http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm 



8 komentarzy:

  1. sama nie marnuje nic w mojej kuchni, wykorzystuje wszystko jak się da i nie znoszę jak inni marnują żywność!przykre jest to jak ludzie , nie szanują żywności:(,nie rozumie tych którzy kupują dużo więcej niż potrzebują tylko po to by później wyrzucić:(smuci mnie gdy widzę jak sąsiad wyrzuca chleb czy bułki bo z pazerności kupił za dużo i tak ich nie przejadł a przez myśl mu nawet nie przeszło ilu ludzi niema nawet tej suchej bułki:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aśka, dokładnie ! wolę żeby mi chleba zabrakło niż usechł czy spleśniał - jak nie będzie ani kawałka do kanapek to usmażę placki czy zrobię coś innego :)

      Usuń
  2. U mnie w domu też się nie marnuje jedzenia,gdyż od małego ja i mój mąż mieliśmy wpajany szacunek do chleba i tego samego uczymy naszą córkę.Miałam taki przypadek u mojej córki w szkole jaki był poruszony w tym poscie.Z moją córka chodzi taka dziewczynka która chodziła głodna.Ja przez 6 miesięcy dawałam do szkoły śniadania i owoce razy dwa. Nie chwale się tutaj tylko po prostu nie lubię niczego marnować i staram się uczyć moją córke ,że nie sztuka się podzielić jak się ma nadmiar tylko ,że trzeba się dzielić tym co się ma. Pozdrawiam.Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, masz całkowitą rację - często też bywa w życiu tak, że chętniej z biednym podzieli się ten co sam niewiele ma niż bogaty, którego na to stać ...

      Usuń
  3. zestawienie danych o niedożywieniu i biedzie z danymi o marnotrawieniu i wyrzucaniu żywności daje do myślenia ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie - strasznie dużo jedzenia ląduje po prostu w koszu....

      Usuń
  4. też staram się nie marnować jedzenia, jak idę do sklepu to z listą, żeby nie kupować niepotrzebnie na zapas, albo wcześniej sobie rozpisuję, co każdego dnia zrobię na obiad. wtedy jedzenie się nie psuje, bo jest wykorzystywane na bieżąco. i wtedy można sobie pozwolić na kupowanie trochę droższego jedzenia czy produktów z ekologicznych sklepów, zwłaszcza, że ostatnio czytałam http://bit.ly/1836eCr że sporo się ich otwiera. widać, że ludzie są bardziej świadomi ekologicznie, nie tylko starają się kupować i jeść zdrowo, ale także wprowadzają w swoje życie pewne nawyki, dzięki którym oszczędzają energię, a tym samym chronią środowisko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świadomość w społeczeństwie rośnie i bardzo dobrze ! każdy powinien zacząć właśnie od siebie, zastanowić się nad sobą i swoim postępowaniem a potem starać się być bardziej odpowiedzialnym :)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...