Biała kiełbasa z ziemniakami i musztardą francuską
Kiedy wróciliśmy ze świątecznej wyprawy byliśmy głodni, ale wcale nie miałam ochoty stać przy garach. Oczywiście mogłam po prostu wyjąć z lodówki wędlinę, sałatki i jajka. Tylko, że mieliśmy ochotę na coś ciepłego. I tak właśnie powstało to danie - szybkie, nieskomplikowane a jakże smaczne.
Lubicie białą kiełbasę ? Zobaczcie przepis na Białą kiełbasę w kapuście
Biała kiełbasa duszona z ziemniakami, cebulą i musztardą francuską
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
sposób przygotowania : ziemniaki i cebule obrałam, opłukałam i osuszyłam. Ziemniaki pokroiłam na dość duże kawałki, wielkości kęsa, a cebulę w piórka. W rondlu rozgrzałam olej i włożyłam surową kiełbasę - moja była w jednym flaku. Obsmażyłam ją aż lekko się przyrumieniłam. Podlałam kilkoma łyżkami wody i dusiłam dosłownie 3-5 minut aż ta wyparowała. Dodałam cebulę i poczekałam aż się zeszkli. Dorzuciłam ziemniaki i wlałam resztę wody. Dołożyłam też tymianek i musztardę. Dusiłam na małym ogniu aż ziemniaki zmiękły a płyn właściwie w całości wyparował. Doprawiłam do smaku solą i przyprawą ognistą. Przed podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki.
Lubicie białą kiełbasę ? Zobaczcie przepis na Białą kiełbasę w kapuście
Biała kiełbasa duszona z ziemniakami, cebulą i musztardą francuską
czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki :
- 6 niedużych kawałków surowej białej kiełbasy
- kilka ziemniaków - wystarczy 6 większych
- 3 średnie cebule
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej z czerwonym winem
- kilka niedużych gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 szkl. wody albo bulionu jarzynowego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- do smaku - sól, ognista mieszanka przypraw z młynka (chili, czosnek, gorczyca, kolendra, pieprz czarny)
sposób przygotowania : ziemniaki i cebule obrałam, opłukałam i osuszyłam. Ziemniaki pokroiłam na dość duże kawałki, wielkości kęsa, a cebulę w piórka. W rondlu rozgrzałam olej i włożyłam surową kiełbasę - moja była w jednym flaku. Obsmażyłam ją aż lekko się przyrumieniłam. Podlałam kilkoma łyżkami wody i dusiłam dosłownie 3-5 minut aż ta wyparowała. Dodałam cebulę i poczekałam aż się zeszkli. Dorzuciłam ziemniaki i wlałam resztę wody. Dołożyłam też tymianek i musztardę. Dusiłam na małym ogniu aż ziemniaki zmiękły a płyn właściwie w całości wyparował. Doprawiłam do smaku solą i przyprawą ognistą. Przed podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki.
naprawdę pycha!
OdpowiedzUsuńZostała mi biała kiełbasa po świętach i to jest świetny pomysł aby ją wykorzystać na obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie obiadowe.
OdpowiedzUsuń