Biała kiełbasa z ziemniakami i musztardą francuską

Kiedy wróciliśmy ze świątecznej wyprawy byliśmy głodni, ale wcale nie miałam ochoty stać przy garach. Oczywiście mogłam po prostu wyjąć z lodówki wędlinę, sałatki i jajka. Tylko, że mieliśmy ochotę na coś ciepłego. I tak właśnie powstało to danie - szybkie, nieskomplikowane a jakże smaczne.
 
Lubicie białą kiełbasę ? Zobaczcie przepis na Białą kiełbasę w kapuście



Biała kiełbasa duszona z ziemniakami, cebulą i musztardą francuską 

czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki : 
  • 6 niedużych kawałków surowej białej kiełbasy 
  • kilka ziemniaków - wystarczy 6 większych 
  • 3 średnie cebule 
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej z czerwonym winem
  • kilka niedużych gałązek świeżego tymianku 
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego 
  • 1 szkl. wody albo bulionu jarzynowego 
  •  
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  •  
  • do smaku - sól, ognista mieszanka przypraw z młynka (chili, czosnek, gorczyca, kolendra, pieprz czarny)

sposób przygotowania : ziemniaki i cebule obrałam, opłukałam i osuszyłam. Ziemniaki pokroiłam na dość duże kawałki, wielkości kęsa, a cebulę w piórka. W rondlu rozgrzałam olej i włożyłam surową kiełbasę - moja była w jednym flaku. Obsmażyłam ją aż lekko się przyrumieniłam. Podlałam kilkoma łyżkami wody i dusiłam dosłownie 3-5 minut aż ta wyparowała. Dodałam cebulę i poczekałam aż się zeszkli. Dorzuciłam ziemniaki i wlałam resztę wody. Dołożyłam też tymianek i musztardę. Dusiłam na małym ogniu aż ziemniaki zmiękły a płyn właściwie w całości wyparował. Doprawiłam do smaku solą i przyprawą ognistą. Przed podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki.


3 komentarze:

  1. Została mi biała kiełbasa po świętach i to jest świetny pomysł aby ją wykorzystać na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie obiadowe.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger