wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 14 marca 2012

Biała kiełbasa na podwójnej kapuście

Białą kiełbasę po prostu uwielbiamy - w żurku, smażoną, zapiekaną . . . Chyba pod każdą postacią. Taka podsmażona na kapuścianym, dwukolorowym posłanku bardzo nam smakowała :)



składniki:
  • ok. 1 kg białej kiełbasy w niedużych kawałkach (ważne żeby były w jednym flaku, nie rozcięte)
  • ok. 1/2 kg białej kapusty surowej
  • 1 nieduże jabłko
  • ok. 1/2 kg kapusty kiszonej, najlepiej niezbyt kwaśnej - sałatkowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 2 duże cebule
  • 4 suszone prawdziwki
  • 100 -150 g chudego boczku wędzonego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 smukłe marchewki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk suszony, kminek, liść laurowy, ziele angielskie


sposób przygotowania: Kiełbasę ułożyłam na dnie szerokiego garnka zwijając ją w ślimaka - nie rozcinałam poszczególnych pętek. Zalałam ją zimną wodą, tyle żeby tylko przykryła kiełbasę, dołożyłam 2 liście laurowe i 4 - 5 kuleczek ziela angielskiego, zagotowałam, zszumowałam i gotowałam na malutkim ogniu ok. 20 min.. Zostawiłam w wywarze do ostudzenia.

Grzyby zalałam 1 szkl. gorącej wody, zostawiłam na ok. 30 min.. Kiedy zmiękły wyjęłam je i pokroiłam w cienkie paseczki. Marchewkę obrałam, ugotowałam w małej ilości wody i pokroiłam w krążki/kwiatki - wywar zostawiłam.

Białą, słodką kapustę pokroiłam w cienkie paseczki, przełożyłam do garnka. Dodałam obrane i posiekane jabłko. Oprószyłam 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, wlałam połowę wywaru z kiełbasy i wywar z marchewki, dusiłam ok. 15 min.. Następnie dołożyłam koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę lubczyku i dusiłam jeszcze ok. 10 min..Doprawiłam pieprzem.

Kapustę kiszoną posiekałam, ale niezbyt drobno, przełożyłam do drugiego garnka, dodałam 1 łyżeczkę ziarenek kminku, namoczone grzyby i wodę z ich moczenia, 1 liść laurowy, 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego - dusiłam 20 - 30 min..Przyprawiłam pieprzem, już nie soliłam.

Cebule obrałam. Jedną pokroiłam w cienkie piórka, drugą w drobną kostkę. Boczek pokroiłam w paseczki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, wrzuciłam boczek i zesmażyłam go na skwarki, przełożyłam na talerzyk. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyłam pokrojoną w kosteczkę cebulę a gdy się zrumieniła wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę wlewając resztę wywaru z kiełbasy - sprawiedliwie obdzieliłam zawiesiną obie kapusty i zagotowałam je ponownie.

Na dużej patelni rozgrzałam pozostały olej i położyłam ugotowanego ślimaka kiełbasianego. Dodałam piórka cebuli, smażyłam przez 10 - 15 min. aż wszystko się ładnie zrumieniło.

Na dużym półmisku ułożyłam obok siebie na przemian obie kapusty, na "posłanko" przełożyłam ślimaka kiełbasianego z cebulką, całość posypałam skwarkami z boczku, udekorowałam krążkami marchewki i listkami natki pietruszki.

Umiem sobie skomplikować życie, prawda ? :D


6 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie, ja również uwielbiam białą kiełbasę a w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Na pewno kiedyś spróbuję bo mnie to kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wspaniale wygląda! Smakuje na pewno też świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudna, koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. tak to podałas, ze wygląda jak tort :D :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...