Jaką kawę lubisz najbardziej ? Konkurs z Quarta Caffe
Ciekawa jestem jaką kawę lubicie najbardziej ? Preferujecie jakąś szczególną markę czy raczej rodzaj parzenia i dodatki są dla Was bardziej istotne ? Podajecie kawę w filiżankach czy wolicie swój ulubiony kubek ? ...
Tak dużo pytań mam do Was, ale zanim zaczniemy konkurs chciałabym przybliżyć Wam prawdziwą włoską Quarta Caffe z jaką zetknęłam się niedawno i która mnie zachwyciła. Uwodzi cudownym zapachem i wspaniałym smakiem. A pochodzi z Lecce, stolicy Apulii, krainy na samym południu Włoch.
Quarta Caffe to przedsiębiorstwo rodzinne. Zaczynali od małej wypalarni i baru, gdzie bywali tylko okoliczni mieszkańcy. Z czasem wieść o doskonałej kawie rozeszła po okolicy a na kawę zaczęli przyjeżdżać żołnierze stacjonujący na pobliskim lotnisku Galatina. Ponieważ stali się bardzo ważnym klientami to bar oraz specjalna mieszanka kawy tam serwowana przyjęły nazwę Avio. Specjalnością letnią stała się kawa Avio podawana z lodem. Niedługo potem marka stała się rozpoznawalna w całych Włoszech. Teraz przyszedł czas na zaprezentowanie jej także w naszym kraju bo Polacy coraz bardziej doceniają dobrej jakości kawę.
Quarta Caffe to kilka rodzajów specjalnie wyselekcjonowanych kaw najwyższej jakości - sama arabika lub mieszanka arabiki z robustą. W ofercie jest kawa ziarnista i mielona przeznaczona do punktów gastronomicznych, ale także do użytku domowego.
O marce i samej kawie możecie przeczytać więcej na stronie firmowej Quarta Caffe gdzie znajdziecie też sklep internetowy żeby zamówić swoją własną kawę. Zachęcam także do zajrzenia na ich profil facebookowy.
To co widzicie na zdjęciu to Quarta Caffe Avio Oro 250 g mielona - najlepsza arabika, z której uzyskacie napar o głębokim i wyrafinowanym smaku oraz aromacie. Do puszki dołączony jest praktyczny dozownik. To kawa przeznaczona do zaparzania w makinetkach i ekspresach przelewowych. Takie praktyczne opakowanie w puszce z dozownikiem pozwala na łatwą kontrolę i automatyczne regulowanie ilości kawy. Uniwersalne dla wszystkich makinetek do kawy od 1 do 12 kubków - umożliwia dozowanie wymaganej ilości bez użycia łyżeczki i tym samym uzyskanie perfekcyjnej kawy.
A teraz chciałabym dzisiaj zaproponować Wam konkurs, w którym do wygrania będą właśnie 2 takie zestawy złożone z puszki 250 g kawy mielonej Quarta Avio Oro, z dołączonym specjalnym dozownikiem oraz stalową makinetką żebyście od razu mogli zaparzyć sobie pyszna kawę. Puszka z kawą i makinetka widoczne są na zdjęciach.
Jak zdobyć nagrodę ?
Żeby wziąć udział w konkursie należy tutaj, pod tym postem o konkursie, dodać komentarz a w nim swój pomysł na pyszną kawę. Napiszcie jaka smakuje Wam najbardziej. Czy coś dodajecie do naparu ? Czy macie swoją ulubioną filiżankę albo kubek do kawy ? Mile widziane przepisy na kawę z pysznymi dodatkami a także zdjęcia Waszych kaw i kubeczków. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybiorę dwa, które najbardziej mi się spodobają.
REGULAMIN KONKURSU :
1) Konkurs organizuję ja czyli Pyza i wyłączny dystrybutor kawy Quarta w Polsce, firma Dolce Fine del Mondo - zaczyna się dzisiaj, 03 grudnia, a trwać będzie do 14 grudnia b.r. włącznie.
2) Zwycięzców wybiorę sama, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Nagrody funduje Dolce Fine del Mondo. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych przekażę je fundatorowi a ten wyśle paczki w ciągu 7 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP.
3) Nagrody w konkursie są 2, równorzędne i jednakowe - są to zestawy złożone z puszki Quarta Caffe Avio Oro 250 g, dozownika do kawy i stalowej makinetki.
4) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane i prezentowane wcześniej jeśli są zgodne z tematem konkursu.
5) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się opis Waszej ulubionej kawy, może być z przepisem. Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane !
6) Komentarze ze zgłoszeniami konkursowymi jednej osoby nie mogą następować bezpośrednio po sobie. W jednym komentarzu może być jeden przepis - takie z kilkoma w jednym wpisie nie będą publikowane.
7) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis a także zdjęcia Waszych ulubionych filiżanek bądź kubeczków do kawy, które możecie przysyłać na mail - izapyzakulinska@gmail.com albo przez wiadomość prywatną w profilu bloga na FB a ja zamieszczę je w specjalnym albumie i podlinkuję tutaj. Nie wolno wklejać samodzielnie zdjęć konkursowych na tablicy fanpagu bloga Smaczna Pyza.
8) Nadsyłane zdjęcia nie muszą być wykonane specjalnie na potrzeby konkursu. Nie jest wymagana żadna karteczka z napisem.
9) Przepis nie musi być autorski, ale powinien być spisany Waszymi własnymi słowami. Teksty skopiowane z sieci będą usuwane. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.
10) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu.
11) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki - po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.
12) Ponieważ konkurs jest bardzo łatwy więc organizatorzy zastrzegają sobie możliwość odwołania go jeśli napłynie znikoma ilość zgłoszeń. Za taką uznaje się liczbę poniżej 25 zgłoszonych odpowiedzi.
Tak dużo pytań mam do Was, ale zanim zaczniemy konkurs chciałabym przybliżyć Wam prawdziwą włoską Quarta Caffe z jaką zetknęłam się niedawno i która mnie zachwyciła. Uwodzi cudownym zapachem i wspaniałym smakiem. A pochodzi z Lecce, stolicy Apulii, krainy na samym południu Włoch.
Quarta Caffe to przedsiębiorstwo rodzinne. Zaczynali od małej wypalarni i baru, gdzie bywali tylko okoliczni mieszkańcy. Z czasem wieść o doskonałej kawie rozeszła po okolicy a na kawę zaczęli przyjeżdżać żołnierze stacjonujący na pobliskim lotnisku Galatina. Ponieważ stali się bardzo ważnym klientami to bar oraz specjalna mieszanka kawy tam serwowana przyjęły nazwę Avio. Specjalnością letnią stała się kawa Avio podawana z lodem. Niedługo potem marka stała się rozpoznawalna w całych Włoszech. Teraz przyszedł czas na zaprezentowanie jej także w naszym kraju bo Polacy coraz bardziej doceniają dobrej jakości kawę.
Quarta Caffe to kilka rodzajów specjalnie wyselekcjonowanych kaw najwyższej jakości - sama arabika lub mieszanka arabiki z robustą. W ofercie jest kawa ziarnista i mielona przeznaczona do punktów gastronomicznych, ale także do użytku domowego.
O marce i samej kawie możecie przeczytać więcej na stronie firmowej Quarta Caffe gdzie znajdziecie też sklep internetowy żeby zamówić swoją własną kawę. Zachęcam także do zajrzenia na ich profil facebookowy.
To co widzicie na zdjęciu to Quarta Caffe Avio Oro 250 g mielona - najlepsza arabika, z której uzyskacie napar o głębokim i wyrafinowanym smaku oraz aromacie. Do puszki dołączony jest praktyczny dozownik. To kawa przeznaczona do zaparzania w makinetkach i ekspresach przelewowych. Takie praktyczne opakowanie w puszce z dozownikiem pozwala na łatwą kontrolę i automatyczne regulowanie ilości kawy. Uniwersalne dla wszystkich makinetek do kawy od 1 do 12 kubków - umożliwia dozowanie wymaganej ilości bez użycia łyżeczki i tym samym uzyskanie perfekcyjnej kawy.
A teraz chciałabym dzisiaj zaproponować Wam konkurs, w którym do wygrania będą właśnie 2 takie zestawy złożone z puszki 250 g kawy mielonej Quarta Avio Oro, z dołączonym specjalnym dozownikiem oraz stalową makinetką żebyście od razu mogli zaparzyć sobie pyszna kawę. Puszka z kawą i makinetka widoczne są na zdjęciach.
Jak zdobyć nagrodę ?
Żeby wziąć udział w konkursie należy tutaj, pod tym postem o konkursie, dodać komentarz a w nim swój pomysł na pyszną kawę. Napiszcie jaka smakuje Wam najbardziej. Czy coś dodajecie do naparu ? Czy macie swoją ulubioną filiżankę albo kubek do kawy ? Mile widziane przepisy na kawę z pysznymi dodatkami a także zdjęcia Waszych kaw i kubeczków. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybiorę dwa, które najbardziej mi się spodobają.
REGULAMIN KONKURSU :
1) Konkurs organizuję ja czyli Pyza i wyłączny dystrybutor kawy Quarta w Polsce, firma Dolce Fine del Mondo - zaczyna się dzisiaj, 03 grudnia, a trwać będzie do 14 grudnia b.r. włącznie.
2) Zwycięzców wybiorę sama, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji. Nagrody funduje Dolce Fine del Mondo. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych przekażę je fundatorowi a ten wyśle paczki w ciągu 7 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP.
3) Nagrody w konkursie są 2, równorzędne i jednakowe - są to zestawy złożone z puszki Quarta Caffe Avio Oro 250 g, dozownika do kawy i stalowej makinetki.
4) W konkursie może wziąć udział każdy kto ma na to ochotę i wykona zadanie konkursowe. Ilość zgłoszeń od jednej osoby nie jest ograniczona. Można dodawać przepisy nowe a także napisane i prezentowane wcześniej jeśli są zgodne z tematem konkursu.
5) Aby wziąć udział w konkursie (wykonać zadanie) należy zostawić komentarz pod tym postem o konkursie - w komentarzu powinien znaleźć się opis Waszej ulubionej kawy, może być z przepisem. Komentarz konkursowy powinien być podpisany, imieniem i nazwiskiem albo nickiem, i nie zawierać linków do własnego bloga czy strony www - takie wpisy będą kasowane !
6) Komentarze ze zgłoszeniami konkursowymi jednej osoby nie mogą następować bezpośrednio po sobie. W jednym komentarzu może być jeden przepis - takie z kilkoma w jednym wpisie nie będą publikowane.
7) Bardzo mile widziane zdjęcia ilustrujące przepis a także zdjęcia Waszych ulubionych filiżanek bądź kubeczków do kawy, które możecie przysyłać na mail - izapyzakulinska@gmail.com albo przez wiadomość prywatną w profilu bloga na FB a ja zamieszczę je w specjalnym albumie i podlinkuję tutaj. Nie wolno wklejać samodzielnie zdjęć konkursowych na tablicy fanpagu bloga Smaczna Pyza.
8) Nadsyłane zdjęcia nie muszą być wykonane specjalnie na potrzeby konkursu. Nie jest wymagana żadna karteczka z napisem.
9) Przepis nie musi być autorski, ale powinien być spisany Waszymi własnymi słowami. Teksty skopiowane z sieci będą usuwane. Zdjęcie ilustrujące musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści i przyłapane na tym zostaną wykluczone z zabawy.
10) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu, w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu.
11) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki - po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.
12) Ponieważ konkurs jest bardzo łatwy więc organizatorzy zastrzegają sobie możliwość odwołania go jeśli napłynie znikoma ilość zgłoszeń. Za taką uznaje się liczbę poniżej 25 zgłoszonych odpowiedzi.
Składniki
OdpowiedzUsuńwłoska kawiarka (jest nam niezbędna)
kawa mielona (ile wejdzie)
cynamon
skórka z pomarańczy
cukier waniliowy
mleko
cukier
mleko
Sposób przygotowania
Krok 1
Nalewamy wody do kawiarki. Kawę, cynamon, skórkę pomarańczy i cukier waniliowy wsypujemy do pojemniczka na kawę. Nastawiamy aby się przedestylowało.
Krok 2
W osobnym garnku podgrzewamy mleko. Kiedy będzie już prawie wrzące odstawiamy i słodzimy do smaku.
Krok 3
Wlewamy mleko do filiżanki, dolewamy kawy. Odrobinę mleka spieniamy i wykładamy piankę na wierzch. Nie musi być jej dużo. Posypujemy szczyptą kakao. Można użyć cynamonu, jeśli ktoś lubi.
taka kawa musi pięknie pachnąć cytrusami :) zdjęcia w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/882975628402032/?type=3&theater
Usuńpachnieć cytrusami
UsuńPrzeważnie piję kawę parzoną, czarną i gorzką. Ale czasami lubię zaszaleć i zrobić jakąś pyszną kombinację.
OdpowiedzUsuńKawa z dużą śmietaną na poprawę humoru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
150 ml przegotowanej gorącej wody
1 czubata łyżka masy krówkowej kakaowej
60 ml śmietany kremówki
1/2 łyżeczki cukru
różowy błyszczący cukier do dekoracji
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i wstawić ją do lodówki.
Do kubka wsypać kawę i zalać ją gorącą ale nie gotującą się wodą.
Wymieszać kawę i włożyć masę krówkową i za pomocą blendera całość zmiksować aż masa się rozpuści.
Tak przygotowaną kawę przelać do czystej szklanki, wyjąć śmietanę z lodówki i wyłożyć ją na kawę.
Na koniec śmietanę posypać cukrem różowym i pić kawę zaraz po przygotowaniu.
rozpusta ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/883098848389710/?type=3&theater
UsuńDo rondelka 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru lub miodu lipowego zagotować zmniejszyć płomień podtrzymać temperaturę w naczyniu dosypujac kawy nie doprowadzić do zagotowania. Na wierzchu ma się zrobić pianka i wlać do filiżanki . Podawać z bitą śmietaną, lodami, czekoladą i łyżką ajerkoniaku w towarzystwie teściowej .
OdpowiedzUsuńEwa, a ile tej kawy i jakiej ?
Usuń4 łyżeczki mielonej świeżej jaką kto lubi
Usuńzdjęcie Twojej ulubionej filiżanki z galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/883100465056215/?type=3&theater
UsuńDzień zaczynamy od kawy ?:), ja z pewnością. Oto moja codzienna - ulubiona ....
OdpowiedzUsuńNie mam ekspresu , który zrobi mi piankę na kawie , ale możemy sobie sami poradzić ...
prosty sposób...
...do ulubionego kubeczka wsypujemy kawę rozpuszczalną ok. 2 płaskich łyżeczek, cukier wg. upodobań i odrobinę mleczka lub śmietanki - ucieramy wszystko jak kogel mogiel, aż zacznie się robić lekka pianka, ok 2-3 minut intensywnego ucierania - zalewamy wrzątkiem - podczas zalewania pianka jeszcze trochę urośnie :), gotowe!
A do kawy ciacho jak wiadomo. Zdjęcia lepiej to pokażą :)
Pozdrawiam Agnieszka
i najlepsza do takiego ucierania jest rozpuszczalna, ale w takich dużych granulkach :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/883101805056081/?type=3&theater
UsuńMój wybór kawy jest bardzo prosty,piję kawę bezkofeinową ze względu na moje sensacje sercowe,lecz mój mąż może pić każdą kawę,więc dla niego zaopatruję się w coraz to nowe gatunki.
OdpowiedzUsuńMoja kawa
Dwie łyżeczki kawy bezkofeinowej
100 ml mleka pełnotłustego
100 ml wody
1-2 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej jak kto woli
Kawkę zalewam wrzątkiem,gorące mleko miksuję do uzyskania pianki,następnie wlewam napar kawowy do ogrzanej filiżanki,dolewam spienione mleko i wkładam kostki czekolady.
Oto moja pyszna kawa dla zwariowanego serca.
Agata
ja musiałam przerzucić się na Inkę, ale kiedy parzę mężowi to chociaż sobie powącham :) zdjęcie filiżanek w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/883099018389693/?type=3&theater
UsuńZawsze uwielbiałam kawy słodkie, ze smakowymi syropami i bitą śmietaną. Ale jako, że od dwóch lat zaczęłam odżywiać się naprawdę zdrowo, musiałam poszukać jakiejś alternatywy dla takiego podawania kawy. Próbowałam, próbowałam, aż w końcu...bingo! Znalazłam odpowiednik! Po pierwsze, kawę słodzę stewią w proszku lub miodem. Wsypuję pół łyżeczki stewii lub wlewam niecałą łyżeczkę miodu i otrzymuję efekt, jakbym posłodziła kawę łyżeczką cukru. Po drugie, brak bitej śmietany bardzo fajnie można sobie zrekompensować spienionym mlekiem. Po trzecie - i to zdecydowanie moje kawowe wow! - zamiast kalorycznego syropu do kawy, wystarczy wlać trzy kropelki aromatu do ciasta. Moimi ulubieńcami są migdałowe i śmietankowe, ale można oczywiście eksperymentować z rumowymi, arakowymi i co tam jeszcze dusza zapragnie. Na koniec piankę posypuję cynamonem lub "przyprawą do kawy i deserów" w młynku i mam swoją przepyszną kawkę, na oko jakieś 5 razy mniej kaloryczną niż w podstawowej wersji :)
OdpowiedzUsuńwolę z miodem, jakoś stewia mi nie pasuje... zmniejszenie kaloryczności to dobry pomysł - dzięki za rady :)
UsuńZ kardamonem, i pomarańczy nutą,
OdpowiedzUsuńLekkim obłokiem pary osnutą.
Z puszystą jak obłok pianką…
To takiej kawy jestem fanką !
Espresso przelej przez skórki pomarańczy.
Kardamonu szczypta niech w kawie zatańczy !
A pianka z mleka zwieńczy dzieło.
Trwaj chwilo ! Co było – minęło.
Aga, janczakowieaa@wp.pl
o tak - trwaj chwilo ! dziękuję :)
UsuńNie wyobrażam sobie zaczynać dzień bez aromatycznej kawy. Pijam różne, zależnie od pory roku, pory dnia, a także od nastroju, tego czy jestem w podróży, w pracy, czy na pikniku. Moja kawa jest albo bardzo mocna i mała, albo duża i z dodatkami. Kawę lubię z ekspresu ciśnieniowego z młynkiem i taki mam w domu, ale też z włoskiej kawiarki, którą kupiłam w Rzymie. Dzisiaj upajałam się gorącą kawą z ekspresu z odrobiną mleka i bitej śmietany. Polałam ją wspaniałym syropem daktylowym, który sprezentowała mi moja dobra koleżanka mieszkająca obecnie w Dubaju. Syrop nadeje kawie niebywałego dopełniacza smaku, jest po prostu niesamowicie pyszna. Posypałam ją dla estetycznych doznań jadalna brokatową posypką. Do tego kilka kakaowych biszkoptów i stał się cud. Poczułam to znowu...kawowe spełnienie...Oto przepis : 150 ml średnio mocnej kawy z ekspresu ciśnieniowego, odrobina ciepłego mleka, tyle bitej śmietany, ile się zmieści :-), kawę polać burżujsko syropem daktylowym (opcjonalnie klonowym), posypać ulubioną posypką lub oprószyć brązowym cukrem. Neblina
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda, ale na razie o smaku mogę tylko pomarzyć bo nie posiadam takiego syropu :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/883945258305069/?type=3&theater
UsuńSubstytutem może być syrop klonpwy:-)
Usuńdzięki, spróbuję :)
UsuńOto przepis na moją ulubioną kawę.
OdpowiedzUsuńSkładniki na Kaiser kaffee, czyli kawę po wiedeńsku na dwie porcje
2 łyżki cukru
2 żółtka
200 ml mocnej kawy ( może być zarówno z ekspresu lub rozpuszczalna)
około 0,5 szklanki bitej śmietany do dekoracji
Żółtko ubijamy z cukrem na puch, dodajemy wrzącą kawę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż składniki się połączą. Wlewamy do szklaneczek, dekorujemy bitą śmietana i ewentualnie wiórkami czekolady lub likierem czekoladowym i podajemy. Pychota!!!
Pozdrawiam ;)
takiej nigdy nie piłam - ciekawy pomysł :)
UsuńPolecam. Nawet zamiast deseru ;)
UsuńKawa z piernikowymi piankami i spienionym mlekiem to wielka przyjemność sama w sobie. Pianki do kawy polecam zawsze, a te przywiózł mi z podróży Mąż. Uwielbiam otrzymywać ( dawać również ) upominki kulinarne. Mój przepis na tę już przedświąteczna kawę : 120 ml średnio mocnej kawy z ekspresu ciśnieniowego, do tego kilka łyżek spienionego ciepłego mleka 2%. Do tego odrobinka bitej śmietany i pianki, u mnie są to pianki piernikowe. Kawa daje pewność wejścia w świąteczny klimat...przynajmniej ze mna tak było:-) Kawa na zdjęciu w jednym z moich ulubionych kubeczków, który przywiozłam sobie kiedyś z Wilna. Kubek jest zgrabny i lekki. Neblina
OdpowiedzUsuńależ to musi być dobre ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/884073521625576/?type=3&theater
UsuńWcale nie ma tak mało zgłoszeń, spora konkurencja ;)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię kawę bananową, oto przepis:
BANANOWE LATTE
Składniki:
100-200 ml espresso
200 ml mleka
1/2 dużego banana
cukier
śmietanka 30%
cukier puder
czekolada
Wykonanie:
Bananowe latte możemy przygotować na dwa sposoby tzn. banana można połączyć z kawą lub z mlekiem.
W moim przypadku został połączony z kawą czyli banana blendujemy dokładnie i dodajemy kawę, jeszcze chwilę blendujemy. Dosładzamy do smaku. Drugim sposobem jest zblendowanie banana z ciepłym mlekiem.
Spieniamy mleko, spieniaczem lub podgrzewamy je lekko i ubijamy trzepaczką :-). Trzeba sobie jakoś radzić :-).
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy odrobinę cukru pudru, a kostki czekolady kroimy w drobne paski.
Do wysokiej szklanki nalewamy mleko, następnie powoli wlewamy bananową kawę, wykładamy bitą śmietanę, dekorujemy plasterkiem banana i czekoladą.
Smacznego!
Na maila wysyłam zdjęcie bananowego latte jak również zdjęcie mojego ulubionego kubka.
taka kawowa rozpusta :) zdjęcie kawy w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/884993724866889/?type=3&theater
UsuńCześć :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona kawa to:
przede wszystkim świeżo zmielone ziarna, które moim zdaniem są najważniejsze, bardzo lubię kawę z Gwatemali (ja mam przywiezioną z podróży, ale dla ciekawych smaku dostępna jest też w Starbucksie ;) ) teraz piję kawę z Kolumbii, która jest po prostu przepyszna.
Do świeżo zmielonej kawy, zaparzonej w makinetce, dodaję ciepłe mleko :) i takie proste połączenie uwielbiam, dzięki temu mogę się delektować czystym i prawdziwym smakiem kawy.
Zdjęcie mojej ulubionej filiżanki i kawy poszło na maila :)
siła w prostocie - zarówno przy przygotowaniu jak i podawaniu bo lubię proste filiżanki :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/884995131533415/?type=3&theater
UsuńPrzepis na moją ulubioną kawę jest bardziej romantyczny niż praktyczny, ale szczerze namawiam do korzystania :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie najpyszniejszej kawy na świecie jest zawsze poprzedzone pytaniem typu: "Czy moja kochana małżonka napiłaby się kawy?"
Receptura jest niezmiennie ta sama. Rano kawa mocniejsza, po południu słabsza. Dobra kawa w ziarnach, świeżo zmielona i zaparzona + spienione mleko. Podana zawsze w śnieżnobiałej filiżance. Czasem z domowym ciastem, czasem z odrobiną amaretto.
Zawsze z czułością!!!
Taka jest najlepsza!
taką też lubię najbardziej - nawet kiedy z kubeczku tylko inka z mlekiem to i tak najważniejsza jest ta czułość :)
UsuńLatem nie wyobrażam sobie upalnego dnia bez kawy mrożonej podanej z lodami waniliowymi albo straciatella.
OdpowiedzUsuńDo blendera wlewamy szklankę wcześniej zaparzonej i wystudzonej kawy oraz kilka gałek lodów. Wszystko ze sobą blendujemy. Kawę wlewamy do wysokiej szklanki, a na górę dajemy jeszcze gałkę lodów. To jest dopiero ochłoda w upalne dni.
chętnie wypiłabym taką nawet dzisiaj :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/np.122554629.100000959039204/885161608183434/?type=3&theater
UsuńCappuccino z bitą śmietaną i syropem różanym ( u mnie syrop z płatków róży). Zachowująć kolejność wlej do filiżanki : 40 ml espresso, 40 ml gorącego mleka, dodaj mleczną pianę, odrobinę bitej śmietany i całość polej syropem różanym. Udekoruj wg uznania np. posypką, sproszkowaną wanilią lub kryształkami brązowgo cukru.To subtelne niebo w gębie. Neblina
OdpowiedzUsuńcudowna - i jak musi pachnieć ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/885152854850976/?type=3&theater
UsuńJa najbardziej lubię tę podaną do łóżka jak dogorywam z bólem głowy, i to nic że jest słaba, że za dużo mleka (zimnego brrr) albo o zgrozo z cukrem, ważne że podana z miłością przez już nie takie małe rączki dziecięcia któregoś mojego….
OdpowiedzUsuńo widzisz, i całkowicie się zgadzam :) najważniejsze, że komuś się chciało nam tę kawę przygotować i podać :)
UsuńWaniliowa arabika - kawa która zastępuje deser
OdpowiedzUsuńZaparzam gorzką,mocną arabikę i przelewam do ulubionego kubeczka / szklanki / kielicha.
W garnuszku podgrzewam mleko 3,2 % z dodatkiem 1 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego (takiego który sama robię z resztek laski wanilii). Jak się zagotuje ubijam mleko za pomocą trzepaczki aż do uzyskania gęstej piany.
Ubite waniliowe mleko przelewam delikatnie stróżką po łyżce umieszczoną nad kawą. Dzięki temu powstają estetyczne warstwy.
Uwielbiam waniliową piankę oraz czarne ziarenka wanilii.
Najlepiej smakuje po południu, w pozycji siedząco - leżącej, koniecznie w kocu :-)
pyszna kawusia :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/885164861516442/?type=3&theater
UsuńCzasami mam ochote po prostu na espresso. Mała czarna pełnia smaku. Kop!Energia!Moc! 30 ml espresso z ekspresu do kawy, gorącego, koniecznie z wysokiej jakości kawy. Gdy mam gości, ono wolą te moje kawy z mlekiem, śmietaną, syropami, ale czasami proponuję też ścisły smak. Podrużując po Włoszech nauczyłam się, że kawa może odzwierciedlać Ciebie, Twój nastrój. Może też być niezmiennie mocna!Neblina
OdpowiedzUsuńporządne espresso stawia na nogi ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/885171534849108/?type=3&theater
UsuńMoją ulubioną zimową kawę przygotowuję w bardzo prosty sposób. Rozpuszczam w kąpieli wodnej 70 g gorzkiej czekolady i wlewam do wysokiej szklanki, Rozprowadzam po ściankach szklanki, gdy czegolada jest jeszcze mocno ciepła, zostawiam do zastygnięcia. Spieniam mleko migdałowe na sztywną, mocno ciepłą pianę, przelewam do szklanki ozdobionej czekoladą. Zaparzam mocne espresso i wąskim strumieniem dolewam do szklanki. Całość posypuję przyprawą piernikową i podaję z małym pierniczkiem. Smacznego :)
OdpowiedzUsuńBeatko, toż to musi być pyszne !
UsuńZaparzyć mocna kawę wysokiej jakości. Do szklanki nałożyć gęsty miód naturalny, wlać kawę, syrop piernikowy, dodać spienione mleko, odrobinę bitej śmietany. Posypać brązowym cukrem, świeżym, aromatycznym, mielonym cynamonem. Podawać w towarzystwie pierników w czekoladzie ( u mnie przełożonych śliwkową marmoladą). P.S. Preferuję dodatek domowego syropu piernikowego, którym można się cieszyć pijąc kawę lub grzańca. Oczywiście w sprzedaży znajduje się cała masa syropów piernikowych z różnymi dodatkami, np. imbirem, miodem. Neblina
OdpowiedzUsuńbardzo mi smakuje kawa z miodem :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/885996231433305/?type=3&theater
UsuńTo i ja dodam ;)
OdpowiedzUsuńMoim ulubionym napojem jest kawa marki Zawida, To kanadyjska firma rodzinna, zajmują sie kawą od ok. 30 lat.
Pod nazwą Hazelnut Vanilla, kryje się przepyszna kawa ziarnista aromatyzowana wanilią i orzechami. Na opakowaniu jest charakterystyczna rzekotka z czerwonymi oczkami.
Mój przepis jest szybki i prosty, ponieważ każdy dzień jest bardzo napięty, nie mam możliwości posiedzenia sobie nad filiżanką kawy. Zwykle w biegu dopijam po łyczku.
Do filiżanki dodaję jedną kostkę brązowego cukru, do tego 1 łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego, wstawiam do ekspresu. Gdy wyciągam ją, pięknie pachnąca i z delikatną pianką, dodaję jeszcze 3 łyżki prawdziwego mleka.
ja też zwykle piję kawę w biegu... zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/885996231433305/?type=3&theater
UsuńTo ja jeszcze napiszę dodatkowo o moim ulubionym kubku - nie należę do osób, które kolekcjonują kubki, więc mam tylko 3 sztuki - kubek z owieczką, z babeczką i mój ulubiony kubek z napisem To będzie dobry dzień, który idealnie poprawia humor :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie oczywiście na mailu ;)
ładny kubek - prosty, ale ładny :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/886203964745865/?type=3&theater
UsuńCzasami jest taki dzień, kiedy potrzebujemy rozluźnienia, rozgrzania, kopa w niebo! Wtedy sprawdza się moja kawa z mlekiem ( najlepiej skondensowanym niesłodzonym) i likierem kawowym.Wygląda zwyczajnie, a smakuje bosko. Do tego mocno czekoladowa babeczka i jest dobrze...Pozdrawiam. Neblina
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/886649744701287/?type=3&theater
Usuńpolska kawa na styl hinduski w gruzińskim tygielku
OdpowiedzUsuńMoje dzieciństwo to Południe Włoch...i nierozerwalnie rządząca tam kawa espresso pijana rano lub popołudniu; mocna, aromatyczna z delikatną cremoną na wierzchu. Ach co to był za zapach w domu.
Drugie wspomnienie to poranki, gdy mama wchodziła do pokoju zbudzić mnie do szkoły i pachniała mieszanką perfum i słodkiego espresso, dawała buziaka a ja się rozpływałam i marzyłam, że też kiedyś będę taką elegancką kobietą [hehe]
W tym czasie dorosłam i zaczęłam odkrywać smaki i aromaty kaw jeżdżąc po świecie i chodząc na różne szkolenia...i obecnie moją ukochaną wersją, którą piję w weekendy i od tzw. święta jest mocna czarna przygotowywana w tygielku przywiezionym z Gruzji. W niedziele leniwe robię w nim wersję hinduską czyli z przyprawami, a jak mam ochotę poprawić sobie wyjątkowo humor i osłodzić życie dodaję mleko spienione i irlandzki likier...pełna rozpusta
Wcześniej w moździerzu kruszymy przyprawy - proponuję
cynamon mielony szczypta
goździki 2szt.
kardamon 3 szt.
anyż 1/2 gwiazdki
wanilia kawałek laski
Do tygielka wlewamy wodę do poziomu 3/4, a w zasadzie do rowka, jak mi pokazała pewna Gruzinka.
Wsypujemy jedną czubatą łyżeczkę kawy, najlepiej świeżo zmielonej[rodzaj kawy wg. upodobań]
Wstawiamy na mały gaz i czekamy aż zacznie bulgotać a poziom się podniesie do 4/5, szybko gasimy, bo kawa nie może się gotować a tym bardziej przepalić.
Szybciutko dodajemy przyprawy i mieszamy chwilę. Wcześniej nie wierzyłam, że to wystarczy, myślałam że trzeba dłużej gotować ale wierzcie mi, że napój przechodzi aromatami.
Do pełnej rozpusty biorę wysoką szklankę spieniam mleko, wlewam kawę, mleko i z wierzchu delikatnie likier[ja używam irlandzkiego lub w stylu Baileys] tak by został ślad na piance...on to jest zapowiedzią tego smaczku, który gdzieś w trakcie picia odnajdziemy...trochę jak po nici do kłębka...zawsze pełna podniecenia jak dziecko przebieram nóżkami gdy powoli popijam w oczekiwaniu na ów tajemniczy składnik, który siada na samym dnie.
tak oto powstaje polska kawa na styl hinduski w gruzińskim tygielku...tygiel kulturowy hehe
piękna opowieść, dziękuję :)
Usuńdziękuję...ale i przepis polecam...naprawdę warto zakupić taki tygielek i poeksperymentować z dodatkami do kawy. bo podstawa czyli kawa robi się w nim świetna...reszta t wyobraźnia i indywidualne upodobania
Usuńzdjęcie podeślę rano
Usuńzdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/888156927883902/?type=3&theater
UsuńZapach zaparzonej kawy rozpoznają chyba wszyscy, a lubi większość z nas. Nawet ci, którzy z różnych powodów nie mogą się nią delektować. Kawa jest niezwykłym napojem, można ja pić na gorąco lub mrożoną. Towarzyszy nam w pracy, podczas spotkań towarzyskich, podczas świąt, konferencji, chwil relaksu, w podróży itp.W wielu domach nie ma dnia, aby nie poczuć jej zapachu. Każdy strudzony gość cieszy się na myśl o fakcie, że zostanie nią poczęstowany...(i nie strudzony również).Do wypicia moich kaw nikogo nie muszę zachęcać. Po prostu uwielbiam kawę, każdą włąściwie zaparzoną. Lubię też z dodatkami, które uzupełniają jej walory smakowe. Przyznam się, że nie stronię też od herbaty, szczególnie zielonej. Co do kawy i herbaty zawsze imponowało mi bogactwo wyboru. Doceniam fakt, że moge mieć wybór. Podaję więc przepis na moją pyszną małą kawę orzechowo-czekoladową. 40 ml mocnej kawy + 1-2 łyżki alkoholowego likieru orzechowego, całośc posypać czekoladą ( czekolady nie żałować). Taka kawę podaję z ciasteczkami udekorowanymi orzechami włoskimi. Mam wrażenie,że to taka trochę retro kawa. Neblina
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/886882064678055/?type=3&theater
Usuńmoja ulubiona kawa .. gdy tylko jest na tyle ciepło by można ją pić to zawsze ja robię ...chociaż czasami i w zimę najdzie mnie mnie ochota to przy kominku "zajadam" - tak zajadam się nią bo jest dla mnie jak przepyszny deser :)
OdpowiedzUsuńkawa mrożona słoikowa
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1-2 łyżeczki cukru
50 ml wody nie gazowanej
100 ml mleka
kostki lodu
Kawę plus cukier wsypujemy do słoika zalewamy wodą .Słoik zakrecamy pokrywką i "szejkujemy" jak szejkerem, gdy powstanie pianka przelewamy kawe do szklanki , dodajemy kostki lodu i resztę szklanki uzupełniamy mlekiem.
sprytny pomysł na kawkę :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/887166964649565/?type=3&theater
UsuńKawa czekoladowo-migdałowa. Kawa+ czekolada pełnomleczna z nadzieniem migdałowym. Zaparzyć 100 ml kawy rozpuszczalnej, dodać 4 kostki czekolady z nadzieniem migdałowym, wymieszać. Posypać odrobiną czekolady tartej. Taką kawę polecam osobom, których dopadło zmęczenie. Poza tym ma bardzo świąteczny smak. Neblina
OdpowiedzUsuńapetycznie i pięknie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/887332631299665/?type=3&theater
UsuńMoja ulubiona kawa to "trójkolorowa kawa z prądem" :
OdpowiedzUsuń1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
ok. 1/4 szkl. śmietany kremówki
1 łyżeczka kakao rozpuszczalnego
ok. kieliszek ulubionego likieru ( ja używam domowego advocata)
Śmietankę ubijamy mikserem ręcznym. Alkohol wlewamy na dno wysokiej szklanki. Kawę zalewamy gorącą wodą - ok.3/4 szkl. Przelewamy do szklaneczki lub dzbanuszka z dziubkiem, po ściance wlewamy ostrożnie do szklanki z likierem. Wykładamy na wierzch ubitą śmietanę, posypujemy kakao.
Anna Bratek
dziękuję :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/888156927883902/?type=3&theater
UsuńSzatan nie kawa. Piłam ja dawno ale postawiła na nogi po Sylwestrowej zabawie .
OdpowiedzUsuń2 łyżeczki kawy zaparzyc wrzatkiem w szklance , dodać kieliszek koniaku i poslodzic 2 łyżeczk ami cukru.
pomysł może się niedługo przydać :)
UsuńA jak chcesz otrzezwic aby doszedł osobnik do domu o własnych nogach to zamiast koniaku cała cytryna wciśnięta do kawy...
Usuńwypita duszkiem.
efekt ekspresowy. ;)))
Co do kawy...muszę koniecznie napisać, że lubię wypić gorącą, pachnącą.Taka, która wystygła nie smakuje mi. Co innego rzecz jasna mrożona, ale to inna bajka. Teraz przepis : kawa poprawiająca nastrój. 50 ml espresso+ 80 ml gorącego mleka+ roztopiona czekolada mleczna + bita śmietana. Taka kawę dekoruję wafelkowymi jajeczkami w czekoladzie ( są lekkie i delikatne). Lubie ją bardzo. Czasami zamiast mlecznej czekolady dodaję białą ( bez dodatków). Gdyby ktoś miał watpliwości- kawę uwielbiam, pijam też zieloną herbatę i równie często świeżo wyciskane soki. Jednak do kawy mam szczególną słabość. Neblina
OdpowiedzUsuńO dzień dobry(:
OdpowiedzUsuńPowiem tak: zawsze kochałam latte, w wysokiej filiżance, z dużą ilością pianki polanej połową łyżeczki płynnego miodu. Jeśli chodzi o dodatki i ekscesy wokół smaku zdarzało mi się kupować kawę aromatyzowaną w palarni, moja ulubiona to miętowa. Próbowałam jednak różnych rzeczy ze zwykłą przy parzeniu w kawiarce, np. dodawałam liście świeżej mięty do tej dolnej części z wrzątkiem, albo mieszałam w tej części, gdzie sypiemy kawę cynamon z kawą, mielone migdały lub dodawalam tam skórkę pomarańczową.(: Można mocno eksperymentować przy takim sposobie parzenia, nawet jeśli parzymy zaciskając kawę. Od jakiegoś czasu niestety nie mogę pić mleka, próbowałam sama wyprodukować zamienniki ale jeszcze nie dotarłam (mleko z orzechów tworzy mi niefajną zawiesinę). Nie lubię kawy słodkiej, więc nie podam takiego pięknego przepisu. Kocham łączenie gorzkiej kawy z deserem, wiec skupiłam się jednak na idealnych łączeniach. Do tej pory moje naj to kawa czarna pita z ciasteczkami z mielonych orzechów włoskich (100g zmielonych orzechów, 1 łyżka mąki orkiszowej, 1,5 łyżki brązowego cukru, jajko, 1 łyżeczka oliwy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki trzeba złączyć w jednolitą masę, schłodzić w lodówce i potem uformować w kuleczki, piec w 170 stopniach ok. 20 min. Podwieczorek łączący kawę z tymi ciasteczkami jest cudny.(: Zaraz ślę zdjęcie na maila, pozdrawiam!
Ania
bardzo dziękuję za opowieść i zdjęcie :) jest już w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/888790024487259/?type=3&theater
UsuńO mały włos, a przegapiłabym ten konkurs. A ja przecież kawopij do kwadratu jestem :) Podrzucam zatem przepis, w którym zawarte są moje dwie ostatnie nowości: kuchnia 5 przemian i kasza manna, podkradziona Gizmolowi. Także taką kawę od czasu do czasu popijam, jak mi się nie chce owsianki robić. Takie moje 2 w 1 :)
OdpowiedzUsuńTruskawkowa Manna Latte
2-3 łyżki kaszki manny zalałam 100 ml mleka. Zagotowałam.
Dodałam kilka truskawek. Pół banana.
Zmiksowałam na gładką, acz gęstą masę. Odstawiłam.
Szczyptę kardamonu zalałam szklanką zimnej wody.
Dorzuciłam kilka truskawek. Zagotowałam.
Następnie wsypałam 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej.
Szczyptę cynamonu. Gotowałam 2 min.
Kilka łyżek ciepłego mleka spieniłam.
Na dno szklanki przełożyłam mus z manny.
Następnie delikatnie po ściance wlałam gorącą kawę.
Uważając, aby się nie połączyła z kaszką.
Wierzch zwieńczyłam spienionym mlekiem.
Z dodatkiem posypki czekoladowej.
Polecam wszystkim śniadaniowym kaszkożercowm i kawopijom :)
bastalena (Magdalena Karolak)
jestem bardzo ciekawa smaku :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/888849927814602/?type=3&theater
UsuńKawa może być ucztą...wystarczy ładnie ja podać. Oczywiście, gdy mamy 4-5 minut wolnego czasu, a jeszcze lepiej gdy mamy też jakieś urocze ciasteczko na boku. Najlepiej domowej roboty, ale nie jest to koniecznością. Moja kawa z syropem cynamonowo-imbirowym : 50-80 ml espresso wlać do wysokiej szklanki, dodać syrop i dopełnić spienionym mlekiem. Posypać cynamoenm i np. posypką ( u mnie jest to czerwona jadlana brokatowa posypka). Można też udekorować lekkim ciasteczkiem, które efektownie osiądzie na spienionym mleku:-) Ciasteczko można tez po prosto położyc obok na talerzyku. Ja użyłam pierników, które wczoraj przyniosła moja 5-letnia córeczka z mikołajkowej domówki. Sama je udekorowała, tym lepiej mi smakowały.Pozdrawiam i życzę smacznego. P.S. Jeżeli nie macie syropu, nie szkodzi i bez niego ta kawa będzie pyszna.Neblina
OdpowiedzUsuńjesteś niesamowita z tymi kawami :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.882975608402034.1073741891.272642222768712/888851277814467/?type=3&theater
UsuńSmaczna kawa i do ciastka i na spotkannie sie nada. Jeśli szukacie sklepu z super dobrymi kawami to polecam espressoart. Naprawdę smaczne i bogaty smak
OdpowiedzUsuń