Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami
W tę niedzielę na śniadanie nie było jak zwykle jajecznicy. Szefowa kuchni się zbuntowała i zrobiła naleśniki ! Żarłoczek, zatwardziały wielbiciel jajówy o poranku, był zachwycony. I weź tu, kobieto, zrozum faceta...
Na taką zmianę trochę napuściły mnie koleżanki blogerki a pomysł podrzuciły w ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne "
Zobacz także przepis na Naleśniki z serem i bakaliami
Naleśnikowa róża z jabłkami karmelizowanymi
czas przygotowania : 30 minut + czas leżakowania ciasta
składniki :
Jak zrobić pyszne naleśniki?
CIASTO - w misce roztrzepałam jajka z mlekiem, cukrem i solą. Cały czas mieszając rózgą dosypywałam mąkę. Na koniec dolałam stopione masło. Gładkie ciasto odstawiłam na godzinę żeby odpoczęło.
JABŁKA - jabłka obrałam i pokroiłam na ósemki usuwając gniazda nasienne. Od razu polałam je sokiem z cytryny i wymieszałam żeby nie ściemniały. Na dużej patelni roztopiłam masło, dodałam cukier a kiedy się stopił włożyłam jabłka razem z sokiem. Smażyłam ok. 10 minut początkowo delikatnie mieszając drewnianą łyżką a potem tylko potrząsając naczyniem żeby kawałki owoców obtoczyły się w karmelu.
Z ciasta usmażyłam na niedużej patelni cienkie naleśniki. Patelnię za pierwszym razem posmarowałam olejem a później już nie było takiej potrzeby. Na ciepłe naleśniki nakładałam po 3 kawałeczki jabłek, składałam na pół i kładąc po 4-5 sztuk na talerz zwijałam je tworząc różę. Podałam z jogurtem i miodem do polania.
Na taką zmianę trochę napuściły mnie koleżanki blogerki a pomysł podrzuciły w ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis pochodzi z książki Martine Lizambard "Naleśniki słodkie, słone i pikantne "
Zobacz także przepis na Naleśniki z serem i bakaliami
Naleśnikowa róża z jabłkami karmelizowanymi
czas przygotowania : 30 minut + czas leżakowania ciasta
składniki :
- NALEŚNIKI - 2 jajka
- 350 ml mleka
- 170 g mąki pszennej wrocławskiej
- 40 g masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- JABŁKA - 6-8 małych jabłek
- sok z 1 dużej cytryny
- 50 g cukru trzcinowego demerara
- 50 g masła
- do podania - kilka łyżek jogurtu naturalnego
- kilka łyżeczek płynnego miodu lipowego
- do posmarowania patelni - 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
Jak zrobić pyszne naleśniki?
CIASTO - w misce roztrzepałam jajka z mlekiem, cukrem i solą. Cały czas mieszając rózgą dosypywałam mąkę. Na koniec dolałam stopione masło. Gładkie ciasto odstawiłam na godzinę żeby odpoczęło.
JABŁKA - jabłka obrałam i pokroiłam na ósemki usuwając gniazda nasienne. Od razu polałam je sokiem z cytryny i wymieszałam żeby nie ściemniały. Na dużej patelni roztopiłam masło, dodałam cukier a kiedy się stopił włożyłam jabłka razem z sokiem. Smażyłam ok. 10 minut początkowo delikatnie mieszając drewnianą łyżką a potem tylko potrząsając naczyniem żeby kawałki owoców obtoczyły się w karmelu.
Z ciasta usmażyłam na niedużej patelni cienkie naleśniki. Patelnię za pierwszym razem posmarowałam olejem a później już nie było takiej potrzeby. Na ciepłe naleśniki nakładałam po 3 kawałeczki jabłek, składałam na pół i kładąc po 4-5 sztuk na talerz zwijałam je tworząc różę. Podałam z jogurtem i miodem do polania.
Wspaniale wyglądają!
OdpowiedzUsuńAlez one musza byc pyszne!
OdpowiedzUsuń