Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie.
Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania ciasta.
Bułeczki upiekłam z tego przepisu w ramach cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie"
Zobacz przepis na Bułeczki tureckie z rodzynkami
Zwykłe pszenne bułeczki z makiem. Crusty Hard Rolls
czas przygotowania : 20 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki :
Jak zrobić pyszne bułeczki z makiem?
Drożdże rozmieszałam w pół szklanki letniej wody dodając cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować. Mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól i zaczyn oraz jeszcze wody bo zagniecione ciasto było zbyt ścisłe. Wyrabiałam je rękami ok. 10 minut a następnie przełożyłam do miski posmarowanej wewnątrz olejem, szczelnie przykryłam i zostawiłam do wyrastania. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 mniej więcej równych części i z każdej uformowałam lekko owalną bułeczkę. Z kawałka ciasta robiłam najpierw w dłoniach placuszek a następnie wszystkie brzegi zawijałam pod spód. Te czynności można powtórzyć aż do uzyskania ładnego kształtu. Uformowane bułki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam do napuszenia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte bułki nacięłam na środku ostrym nożem, posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam makiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 15-18 minut, grzanie góra/dół. Przed wstawieniem bułek na dno piekarnika wrzuciłam 4 kostki lodu żeby wytworzyła się para. Po upieczeniu ostudziłam na kratce.
Bułeczki z tego przepisu upiekli także :
Dorota - Moje małe czarowanie
Małgosia - Smaki Alzacji
Joanna - Różowa kuchnia
Alina - Ala piecze i gotuje
Ewelina - Stylowa kuchnia
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Bułeczki upiekłam z tego przepisu w ramach cotygodniowej akcji "Wypiekanie na śniadanie"
Zobacz przepis na Bułeczki tureckie z rodzynkami
Zwykłe pszenne bułeczki z makiem. Crusty Hard Rolls
czas przygotowania : 20 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
składniki :
- 390 g mąki pszennej - użyłam tortowej
- 6 g suchych drożdży - u mnie 12 g świeżych
- 250 ml wody - u mnie 30 ml więcej bo ciasto było za twarde
- 10 g soli
- 10 g cukru
- do smarowania - 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleka
- do posypania - 2 łyżeczki suchego maku
Jak zrobić pyszne bułeczki z makiem?
Drożdże rozmieszałam w pół szklanki letniej wody dodając cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować. Mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól i zaczyn oraz jeszcze wody bo zagniecione ciasto było zbyt ścisłe. Wyrabiałam je rękami ok. 10 minut a następnie przełożyłam do miski posmarowanej wewnątrz olejem, szczelnie przykryłam i zostawiłam do wyrastania. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 mniej więcej równych części i z każdej uformowałam lekko owalną bułeczkę. Z kawałka ciasta robiłam najpierw w dłoniach placuszek a następnie wszystkie brzegi zawijałam pod spód. Te czynności można powtórzyć aż do uzyskania ładnego kształtu. Uformowane bułki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam do napuszenia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte bułki nacięłam na środku ostrym nożem, posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypałam makiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 15-18 minut, grzanie góra/dół. Przed wstawieniem bułek na dno piekarnika wrzuciłam 4 kostki lodu żeby wytworzyła się para. Po upieczeniu ostudziłam na kratce.
Bułeczki z tego przepisu upiekli także :
Dorota - Moje małe czarowanie
Małgosia - Smaki Alzacji
Joanna - Różowa kuchnia
Alina - Ala piecze i gotuje
Ewelina - Stylowa kuchnia
Bożena - Moje domowe kucharzenie
takie świeże pieczywo na śniadanie jest rewelacyjnie z samym masłem by wcinała:)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, dzięki Iza :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne bułeczki,a Twoje wyglądają niezwykle smakowicie. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPiękne :) Dziękuję za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńPiękne bułki, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, że ho ho...
OdpowiedzUsuńZrobiłam, cała rodzina się zajadała, pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie dodajemy do wnętrza żadnego jaja ?
OdpowiedzUsuńnie, nie trzeba dodawać jajka do ciasta
Usuń