wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 15 marca 2015

Jak obrać owoc granatu?

Lubicie granaty? To owoc, który w środku ma mnóstwo małych pesteczek a każda z nich otoczona jest soczystym, czerwonym miąższem. Lubię ich słodko cierpki smak, ale do niedawna obranie tego owocu i wydobycie z niego jadalnych części było dla mnie problemem. Można przekroić granat na pół i trzymając go nad miską stukać energicznie w skórkę a nasiona wypadną. Tyle, że przy okazji wszystko dookoła jest spryskane sokiem. Znacznie łatwiej posłużyć się ostrym nożykiem a jak to zrobić zobaczcie i przeczytajcie sami.

Kiedy byłam w Toskanii widziałam na obrzeżach winnicy owocujące granatowce. 


granaty w Toskanii

Granat jest jagodą wielkości jabłka pochodzącą z rośliny o  nazwie granatowiec właściwy. Pochodzi z Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego. W dzisiejszych czasach uprawi się go jednak w wielu krajach świata. Kochaj klimat gorący i suchy. Granatowiec to krzew albo niewielkie drzewko wysokości od 3 do 5 m.

Owoce mają kształt i wielkość podobne do jabłka. Pokryte są skórzastą skórką, łupiną, która zwykle ma kolor purpurowy, czasami biało czerwony lub fioletowy. Na szczycie owocu jest mała pozostałość kielicha kwiatowego. W środku znajdują się ciasno ułożone nasiona, otoczone soczystymi osnówkami - to z nich otrzymuje się sok. Osnówki przeważnie są czerwone, purpurowe, ale bywają też odmiany o zabarwieniu żółtym. Granaty mają słodko-kwaśno-cierpki smak. Zawierają 8–19% cukru, z czego 5–10% to glukoza. Zawierają także białko, kwasy organiczne, głównie cytrynowy od 05–9%,  żelazo, wapń, witaminę C oraz fitoestrogeny. Sok z granatu obniża ciśnienie krwi, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i antymiażdżycowo.



 

Jak obrać owoc granatu i wydobyć z niego soczyste nasiona? 

Owoc granatu najpierw umyłam dokładnie pod ciepłą, bieżącą wodą bo podróżuje do nas z dalekich krajów i na pewno jest spryskany jakimiś substancjami konserwującymi. Następnie trzymając go w lewej dłoni, kielichem do góry, końcem ostrza nożyka robię nacięcie wokół owocu i zdejmuję odciętą część łupiny - taką czapeczkę.





Następnie nacinam łupinę od góry do dołu wzdłuż widocznych, białych skórek wewnątrz owocu, dzielących go na segmenty.

Odkładam nóż i kładę owoc na talerzu.. Trzymając go w obu dłoniach i obracając delikatnie naciskam starając się rozerwać go na boki. Owoc poddaje się temu zabiegowi i rozdziela właśnie na te części oddzielone białymi skórkami.


Teraz wystarczy tylko usunąć skórki i otrzymujemy duże części zlepionych ziaren, które już bardzo łatwo podzielić na pojedyncze cząsteczki.

Przy obieraniu granatu trzeba tylko uważać żeby nie poplamić się krwistym sokiem. Łatwo się nim opryskać a zostawia ciężkie do usunięcia przebarwienia na skórze i ubraniu.


5 komentarzy:

  1. Iza dzięki za poradę. Zawsze miałam problem z obieraniem a ten pomysł z odcięciem góry rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam granat - przydatna porada.

    OdpowiedzUsuń
  3. Granat poprzecinany wygląda jak bukiet. Wspaniale uchwycone:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale ten granat na drzewie wygląda idealnie, zero pomarszczeń i mieni się w słońcu. To co można dostać w sklepie to już jest, że tak powiem trochę zdezelowane.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...