niedziela, 15 marca 2015

Jak obrać owoc granatu?

Lubicie granaty? To owoc, który w środku ma mnóstwo małych pesteczek a każda z nich otoczona jest soczystym, czerwonym miąższem. Lubię ich słodko cierpki smak, ale do niedawna obranie tego owocu i wydobycie z niego jadalnych części było dla mnie problemem. Można przekroić granat na pół i trzymając go nad miską stukać energicznie w skórkę a nasiona wypadną. Tyle, że przy okazji wszystko dookoła jest spryskane sokiem. Znacznie łatwiej posłużyć się ostrym nożykiem a jak to zrobić zobaczcie i przeczytajcie sami.

Kiedy byłam w Toskanii widziałam na obrzeżach winnicy owocujące granatowce. 


granaty w Toskanii

Granat jest jagodą wielkości jabłka pochodzącą z rośliny o  nazwie granatowiec właściwy. Pochodzi z Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego. W dzisiejszych czasach uprawi się go jednak w wielu krajach świata. Kochaj klimat gorący i suchy. Granatowiec to krzew albo niewielkie drzewko wysokości od 3 do 5 m.

Owoce mają kształt i wielkość podobne do jabłka. Pokryte są skórzastą skórką, łupiną, która zwykle ma kolor purpurowy, czasami biało czerwony lub fioletowy. Na szczycie owocu jest mała pozostałość kielicha kwiatowego. W środku znajdują się ciasno ułożone nasiona, otoczone soczystymi osnówkami - to z nich otrzymuje się sok. Osnówki przeważnie są czerwone, purpurowe, ale bywają też odmiany o zabarwieniu żółtym. Granaty mają słodko-kwaśno-cierpki smak. Zawierają 8–19% cukru, z czego 5–10% to glukoza. Zawierają także białko, kwasy organiczne, głównie cytrynowy od 05–9%,  żelazo, wapń, witaminę C oraz fitoestrogeny. Sok z granatu obniża ciśnienie krwi, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i antymiażdżycowo.



 

Jak obrać owoc granatu i wydobyć z niego soczyste nasiona? 

Owoc granatu najpierw umyłam dokładnie pod ciepłą, bieżącą wodą bo podróżuje do nas z dalekich krajów i na pewno jest spryskany jakimiś substancjami konserwującymi. Następnie trzymając go w lewej dłoni, kielichem do góry, końcem ostrza nożyka robię nacięcie wokół owocu i zdejmuję odciętą część łupiny - taką czapeczkę.





Następnie nacinam łupinę od góry do dołu wzdłuż widocznych, białych skórek wewnątrz owocu, dzielących go na segmenty.

Odkładam nóż i kładę owoc na talerzu.. Trzymając go w obu dłoniach i obracając delikatnie naciskam starając się rozerwać go na boki. Owoc poddaje się temu zabiegowi i rozdziela właśnie na te części oddzielone białymi skórkami.


Teraz wystarczy tylko usunąć skórki i otrzymujemy duże części zlepionych ziaren, które już bardzo łatwo podzielić na pojedyncze cząsteczki.

Przy obieraniu granatu trzeba tylko uważać żeby nie poplamić się krwistym sokiem. Łatwo się nim opryskać a zostawia ciężkie do usunięcia przebarwienia na skórze i ubraniu.


5 komentarzy:

  1. Iza dzięki za poradę. Zawsze miałam problem z obieraniem a ten pomysł z odcięciem góry rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam granat - przydatna porada.

    OdpowiedzUsuń
  3. Granat poprzecinany wygląda jak bukiet. Wspaniale uchwycone:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale ten granat na drzewie wygląda idealnie, zero pomarszczeń i mieni się w słońcu. To co można dostać w sklepie to już jest, że tak powiem trochę zdezelowane.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...