Kapusta włoska duszona z masłem, koperkiem i skwareczkami
To taka jarzynka albo samodzielne danie gdy zje się z pieczywem - wykorzystałam środkową część główki kapusty włoskiej. Żarłoczki kręciły nosem i dobrze bo więcej zostało dla Pyzy Kapuściary :D
składniki:
sposób przygotowania: podgardle (ew. wędzony boczek) pokroić w paseczki i zesmażyć na gorącej patelni na skwarki. Kapustę grubo pokroić usuwając grube nerwy z liści, przełożyć do garnka. Wlać ok. 1-1,5 szkl. wody, dodać po 1/2 łyżeczki soli, cukru i dusić kilka minut pod przykryciem. Miękkie masło wymieszać z mąkę na pastę i dodać do półtwardej kapusty. Mieszać żeby dobrze się rozprowadziło i dusić razem jeszcze chwilę żeby kapusta zmiękła, ale nie rozgotowała się. Na koniec dosypać koperek i skwarki, ew. doprawić do smaku.
Ja taką kapustę podaję jako dodatek do obiadu, ale pyszna jest nawet sama.
składniki:
- 1 mała główka kapusty włoskiej a właściwie jasny środek w dużej głowy
- kilka plasterków podgardla wędzonego
- 4 łyżki masła
- 1 czubata łyżeczka mąki
- 1/2 pęczka koperku
- do smaku: sól, cukier
sposób przygotowania: podgardle (ew. wędzony boczek) pokroić w paseczki i zesmażyć na gorącej patelni na skwarki. Kapustę grubo pokroić usuwając grube nerwy z liści, przełożyć do garnka. Wlać ok. 1-1,5 szkl. wody, dodać po 1/2 łyżeczki soli, cukru i dusić kilka minut pod przykryciem. Miękkie masło wymieszać z mąkę na pastę i dodać do półtwardej kapusty. Mieszać żeby dobrze się rozprowadziło i dusić razem jeszcze chwilę żeby kapusta zmiękła, ale nie rozgotowała się. Na koniec dosypać koperek i skwarki, ew. doprawić do smaku.
Ja taką kapustę podaję jako dodatek do obiadu, ale pyszna jest nawet sama.
Właśnie czegoś takiego szukałam. Kapusta którą kupiłam jest ogromna! Wierzchnie liście wykorzystam do owinięcia parówek i zrobię duszone w sosie pomidorowym. Środkowe zużyje na gołąbki a z ostatnich przyrządzę jarzynkę według tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńzaciekawił mnie pomysł na te parówki w liściach - zdradzisz coś więcej na ten temat ?
UsuńJa natomiast każda kapustę odparzam celem usunięcia zanieczyszczeń, chemii itp.
OdpowiedzUsuńNadaje smaku kapuscie zasmazka nie zaprawka. masło i maka zasmazone na patelni do pewnego momentu gdy juz ładnie pachnie i ma złoty kolor, uwazać trzeba bo a za chwile bedzie brazowa i gorzka
sparzenie niestety nie usunie chemii - jeśli warzywa były pryskane to związki chemiczne przeniknęły do komórek - lepiej po prostu kupować warzywa ze sprawdzonego źródła
Usuń