Sałatka z miętą i owocami
Świeżutkie składniki, świeżutki smak, po prostu pyszności. Można zjeść samą, można podać jako dodatek do mięska, wygląda kolorowo i ładnie, smakuje świetnie.
składniki:
Składniki sosu (oliwę, octy, czosnek i przyprawy) umieściłam w małym słoiczku, zakręciłam go i energicznie wstrząsając wymieszałam. Odstawiłam na kilka minut.
Sałaty i miętę opłukałam, dokładnie osączyłam, porwałam na kawałki takie na 1 kęs. Nektarynki sparzyłam wrzątkiem a następnie przelałam zimną wodą, obrałam ze skórki a miąższ pokroiłam w plasterki. Opłukane i osuszone truskawki powinny być pokrojone na połówki albo ćwiartki, nie za drobno.
Na talerzach rozłożyłam najpierw sałatę, na to owoce. Całość skropiłam sosem i posypałam listami mięty. Podawałam od razu.
składniki:
- kilka liści sałaty masłowej
- kilka liści sałaty karbowanej (zielonej i czerwonej)
- 1,5 szkl. pokrojonych świeżych truskawek
- 2 - 3 nektarynki
- 2 garści listków mięty
- Sos: 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 - 3 łyżki octu jabłkowego
- 6 łyżek oliwy z pestek winogron
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- przyprawy: cukier, po szczypcie suszonego tymianku, pieprzu, szałwii i bazylii
Składniki sosu (oliwę, octy, czosnek i przyprawy) umieściłam w małym słoiczku, zakręciłam go i energicznie wstrząsając wymieszałam. Odstawiłam na kilka minut.
Sałaty i miętę opłukałam, dokładnie osączyłam, porwałam na kawałki takie na 1 kęs. Nektarynki sparzyłam wrzątkiem a następnie przelałam zimną wodą, obrałam ze skórki a miąższ pokroiłam w plasterki. Opłukane i osuszone truskawki powinny być pokrojone na połówki albo ćwiartki, nie za drobno.
Na talerzach rozłożyłam najpierw sałatę, na to owoce. Całość skropiłam sosem i posypałam listami mięty. Podawałam od razu.
Bardzo kolorowa i apetyczna!
OdpowiedzUsuńa jaka pyszna! polecam!
OdpowiedzUsuń