Bób z kurkami

To pozornie dziwne połączenie składników - tak przynajmniej twierdzili wszyscy, którzy czytali przepis zanim go wypróbowali. Potem było zdziwienie, że to takie dobre!


 


składniki:
  • ok. 300 g bobu
  • ok. 300 g kurek
  • 100 g boczku wędzonego lub innej wędzonki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 - 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, pieprz ziołowy

sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam i tylko większe przekroiłam na pół. Bób opłukałam, zalałam wrzątkiem, gotowałam 5 - 10 min. (może nieco dłużej jeśli bób nie jest już młody), odcedziłam, przelałam zimną wodą, obrałam z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w paseczki boczek a kiedy się wytopił i zrumienił dodałam pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyłam chwilę aż grzyby puściły sok, dusiłam pod przykryciem kilka minut. Dodałam śmietanę, doprawiłam, dodałam zieleninę i bób, podgrzałam i ...gotowe! Można podawać np. z ciemnym pieczywem.

Uważam, że mięta pasuje tu doskonale, ale można dodać bazylię albo oregano - wedle własnego smaku.

3 komentarze:

  1. Wypróbuję na 100% - lubię takie smaki! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy makaron do tego też się nada?;)
    pozdrawiam Iwona;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam bez, ale w sumie czemu nie z makaronem ? myślę, że się nada :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger