Bób z kurkami
To pozornie dziwne połączenie składników - tak przynajmniej twierdzili wszyscy, którzy czytali przepis zanim go wypróbowali. Potem było zdziwienie, że to takie dobre!
składniki:
sposób przygotowania: Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam i tylko większe przekroiłam na pół. Bób opłukałam, zalałam wrzątkiem, gotowałam 5 - 10 min. (może nieco dłużej jeśli bób nie jest już młody), odcedziłam, przelałam zimną wodą, obrałam z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w paseczki boczek a kiedy się wytopił i zrumienił dodałam pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyłam chwilę aż grzyby puściły sok, dusiłam pod przykryciem kilka minut. Dodałam śmietanę, doprawiłam, dodałam zieleninę i bób, podgrzałam i ...gotowe! Można podawać np. z ciemnym pieczywem.
Uważam, że mięta pasuje tu doskonale, ale można dodać bazylię albo oregano - wedle własnego smaku.
składniki:
- ok. 300 g bobu
- ok. 300 g kurek
- 100 g boczku wędzonego lub innej wędzonki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 - 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
- do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, pieprz ziołowy
sposób przygotowania: Kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam i tylko większe przekroiłam na pół. Bób opłukałam, zalałam wrzątkiem, gotowałam 5 - 10 min. (może nieco dłużej jeśli bób nie jest już młody), odcedziłam, przelałam zimną wodą, obrałam z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojony w paseczki boczek a kiedy się wytopił i zrumienił dodałam pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyłam chwilę aż grzyby puściły sok, dusiłam pod przykryciem kilka minut. Dodałam śmietanę, doprawiłam, dodałam zieleninę i bób, podgrzałam i ...gotowe! Można podawać np. z ciemnym pieczywem.
Uważam, że mięta pasuje tu doskonale, ale można dodać bazylię albo oregano - wedle własnego smaku.
Wypróbuję na 100% - lubię takie smaki! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńCzy makaron do tego też się nada?;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Iwona;)
robiłam bez, ale w sumie czemu nie z makaronem ? myślę, że się nada :)
Usuń