Orkiszowy placek z borówkami i jabłkiem

W sobotę zrobiłam babeczki i myślałam, ze wystarczą na weekend, ale niestety . . . 
Moje Kochane Żarłoki pożarły wszystko do wieczora i nic nie zostało. To znaczy na szczęście zostało mi trochę borówek więc w niedzielę koło południa bardzo szybko zakręciłam placek z mąki orkiszowej. Pachniało cudnie już podczas pieczenia a robi się go ekspresowo. Jak znam życie to równie ekspresowo zniknie . . . 


składniki:
  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru zwykłego
  • 200 g roztopionego masła albo margaryny
  • 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 , 5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jabłko, miałam Jersey Mac
  • trochę borówek amerykańskich, ok. 25 dkg
  • cukier perlisty


sposób przygotowania:
Jajka ubiłam z cukrem prawie na sztywno. Miksując na małych obrotach dolałam przestudzony tłuszcz i sok z cytryny. Następnie dosypałam mieszankę mąki orkiszowej, kukurydzianej, soli, cynamonu i proszku do pieczenia - wymieszałam łyżką. Masę przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa 24x24 cm). Na wierzchu ułożyłam kawałki jabłka - pokroiłam je, razem ze skórką, na tzw. szesnastki - i borówki. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 35 min., ale każdy piekarnik piecze inaczej więc radzę sprawdzić przed wyjęciem nakłuwając placek patyczkiem. Pod koniec pieczenia  posypałam jeszcze placek cukrem perlistym.


2 komentarze:

  1. Placek wygląda smakowicie:)Lubię eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, więc dodaję przepis do zakładek i kiedyś na peno wykorzystam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger