Orkiszowy placek z borówkami i jabłkiem
W sobotę zrobiłam babeczki i myślałam, ze wystarczą na weekend, ale niestety . . .
Moje Kochane Żarłoki pożarły wszystko do wieczora i nic nie zostało. To znaczy na szczęście zostało mi trochę borówek więc w niedzielę koło południa bardzo szybko zakręciłam placek z mąki orkiszowej. Pachniało cudnie już podczas pieczenia a robi się go ekspresowo. Jak znam życie to równie ekspresowo zniknie . . .
składniki:
sposób przygotowania: Jajka ubiłam z cukrem prawie na sztywno. Miksując na małych obrotach dolałam przestudzony tłuszcz i sok z cytryny. Następnie dosypałam mieszankę mąki orkiszowej, kukurydzianej, soli, cynamonu i proszku do pieczenia - wymieszałam łyżką. Masę przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa 24x24 cm). Na wierzchu ułożyłam kawałki jabłka - pokroiłam je, razem ze skórką, na tzw. szesnastki - i borówki. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 35 min., ale każdy piekarnik piecze inaczej więc radzę sprawdzić przed wyjęciem nakłuwając placek patyczkiem. Pod koniec pieczenia posypałam jeszcze placek cukrem perlistym.
Moje Kochane Żarłoki pożarły wszystko do wieczora i nic nie zostało. To znaczy na szczęście zostało mi trochę borówek więc w niedzielę koło południa bardzo szybko zakręciłam placek z mąki orkiszowej. Pachniało cudnie już podczas pieczenia a robi się go ekspresowo. Jak znam życie to równie ekspresowo zniknie . . .
składniki:
- 3 duże jajka
- 200 g cukru zwykłego
- 200 g roztopionego masła albo margaryny
- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 4 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 , 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jabłko, miałam Jersey Mac
- trochę borówek amerykańskich, ok. 25 dkg
- cukier perlisty
sposób przygotowania: Jajka ubiłam z cukrem prawie na sztywno. Miksując na małych obrotach dolałam przestudzony tłuszcz i sok z cytryny. Następnie dosypałam mieszankę mąki orkiszowej, kukurydzianej, soli, cynamonu i proszku do pieczenia - wymieszałam łyżką. Masę przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa 24x24 cm). Na wierzchu ułożyłam kawałki jabłka - pokroiłam je, razem ze skórką, na tzw. szesnastki - i borówki. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 35 min., ale każdy piekarnik piecze inaczej więc radzę sprawdzić przed wyjęciem nakłuwając placek patyczkiem. Pod koniec pieczenia posypałam jeszcze placek cukrem perlistym.
Placek wygląda smakowicie:)Lubię eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, więc dodaję przepis do zakładek i kiedyś na peno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mm.. zdrowe pyszności ♥♥
OdpowiedzUsuń