Lekka zupka z kaszą jaglaną
Kiedy mamy kłopoty z żołądkiem albo jesteśmy osłabieni po chorobie taka lekkostrawna jarzynowa może nam pomóc. To lekka, ale pożywna zupa, doskonała dla małych dzieci, ludzi starszych i rekonwalescentów.
składniki:
sposób przygotowania: Kaszę opłukałam na sicie, zalałam w garnku trzema szklankami wody, dodałam listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotowałam 10 min. Warzywa oczyściłam, oskrobałam. Korzeniowe starłam na tarce jarzynowej, pora drobno posiekałam - wrzuciłam do zupy, gotowałam kolejne 10 min., doprawiłam odrobiną soli.
Nic więcej nie potrzeba.
składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 kawałek korzenia selera
- 4 - 6 cm kawałek pora
- 6 czubatych łyżek kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku: sól
sposób przygotowania: Kaszę opłukałam na sicie, zalałam w garnku trzema szklankami wody, dodałam listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotowałam 10 min. Warzywa oczyściłam, oskrobałam. Korzeniowe starłam na tarce jarzynowej, pora drobno posiekałam - wrzuciłam do zupy, gotowałam kolejne 10 min., doprawiłam odrobiną soli.
Nic więcej nie potrzeba.
O, lubię takie lekkostrawne zupy. :) Zdrowe i smaczne.
OdpowiedzUsuń