Lekka zupka z kaszą jaglaną

Kiedy mamy kłopoty z żołądkiem albo jesteśmy osłabieni po chorobie taka lekkostrawna jarzynowa może nam pomóc. To lekka, ale pożywna zupa, doskonała dla małych dzieci, ludzi starszych i rekonwalescentów.


składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 kawałek korzenia selera
  • 4 - 6 cm kawałek pora
  • 6 czubatych łyżek kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól

sposób przygotowania:
Kaszę opłukałam na sicie, zalałam w garnku trzema szklankami wody, dodałam listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotowałam 10 min. Warzywa oczyściłam, oskrobałam. Korzeniowe starłam na tarce jarzynowej, pora drobno posiekałam - wrzuciłam do zupy, gotowałam kolejne 10 min., doprawiłam odrobiną soli.

Nic więcej nie potrzeba.

1 komentarz:

  1. O, lubię takie lekkostrawne zupy. :) Zdrowe i smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger