Złota rybka
Rybko, złota rybko ! ! ! Do Ciebie mówię, głuchoto ! ! !
To chyba z jakiegoś kabaretu było, ale nie pamiętam dokładnie. W każdym razie po podaniu obiadu Żarłoczek widząc danie zapodał ten tekst i rechotaliśmy jak głupki aż wszystko prawie wystygło. Jak to niewiele czasami człowiekowi potrzeba żeby się pośmiać, nie?
Dorsz w złocistym cieście serowym
składniki:
sposób przygotowania: rybę świeżą wystarczy pokroić na porcje, oprószyć solą, skropić leciutko sokiem z cytryny i odłożyć przynajmniej na pół godziny. Rybę mrożoną najlepiej wyjąć na talerz wieczorem poprzedniego dnia i zostawić na półce w lodówce żeby bardzo pomału się rozmroziła. Przed przygotowaniem osuszyć ręcznikami papierowymi z nadmiaru wody a potem potraktować tak jak świeżą.
Na głębokim talerzu roztrzepałam jajko dodając śmietankę, ser, 3/4 op. przyprawy, trochę papryki mielonej i tyle mąki żeby uzyskać po wymieszaniu lekko lejące ciasto, takie gęste naleśnikowe. Kawałki ryby lekko osuszyłam, oprószyłam mąką na drugim talerzu, otrzepałam jej nadmiar i obtoczyłam w cieście pomagając sobie dwoma widelcami. Od razu kładłam rybkę na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyłam na dość silnym ogniu aż ładnie się zrumieniła.
Podałam z gotowanymi, małymi ziemniakami posypując je mieloną papryką i surówką polaną jogurtem zmieszanym z resztą przyprawy użytej do ryby.
To chyba z jakiegoś kabaretu było, ale nie pamiętam dokładnie. W każdym razie po podaniu obiadu Żarłoczek widząc danie zapodał ten tekst i rechotaliśmy jak głupki aż wszystko prawie wystygło. Jak to niewiele czasami człowiekowi potrzeba żeby się pośmiać, nie?
Dorsz w złocistym cieście serowym
składniki:
- 3 filety z dorsza, bez skóry - mogą być świeże albo mrożone
- 1 duże jajko
- kilka łyżek śmietanki
- 3 czubate łyżki startego sera typu parmezan
- 1 op. przyprawy 'złociste piramidki z kurczaka'
- mąka pszenna
- do smaku: papryka słodka mielona, sól, sok z cytryny
- do smażenia: olej
sposób przygotowania: rybę świeżą wystarczy pokroić na porcje, oprószyć solą, skropić leciutko sokiem z cytryny i odłożyć przynajmniej na pół godziny. Rybę mrożoną najlepiej wyjąć na talerz wieczorem poprzedniego dnia i zostawić na półce w lodówce żeby bardzo pomału się rozmroziła. Przed przygotowaniem osuszyć ręcznikami papierowymi z nadmiaru wody a potem potraktować tak jak świeżą.
Na głębokim talerzu roztrzepałam jajko dodając śmietankę, ser, 3/4 op. przyprawy, trochę papryki mielonej i tyle mąki żeby uzyskać po wymieszaniu lekko lejące ciasto, takie gęste naleśnikowe. Kawałki ryby lekko osuszyłam, oprószyłam mąką na drugim talerzu, otrzepałam jej nadmiar i obtoczyłam w cieście pomagając sobie dwoma widelcami. Od razu kładłam rybkę na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyłam na dość silnym ogniu aż ładnie się zrumieniła.
Podałam z gotowanymi, małymi ziemniakami posypując je mieloną papryką i surówką polaną jogurtem zmieszanym z resztą przyprawy użytej do ryby.
faktycznie złota rybka, a 3 życzenia spełniła?
OdpowiedzUsuńo smacznym obiedzie na pewno!
Bardzo podoba mi się ta panierka, ale nie mam możliwości kupienia tej przyprawy, prawdę mówiąc nawet jej nie widziałam, jak byłam ostatnio w Polsce... :( Może napiszesz mi, co tam jest w składzie? :)
OdpowiedzUsuńKasiu, to "danie ze smakiem" f-my Kamis - składa się z czosnku, cebuli, kurkumy, papryki, kolendry i imbiru - jest kilka różnych z tej serii i mnie pasują
OdpowiedzUsuńNo to już coś, bo piramidki z kurczaka to mi nic nie mówiło... ;> Dzięki Ci wielkie za skład, już sobie spisałam i na pewno skorzystam, bo fajnie wygląda. ;)
OdpowiedzUsuńale ta Twoja rybka wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńbyła pyszna i pachnąca, bardzo smakowita
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ryby, dorsza uwielbiamy. Takiej panierki nie robiłam, ale wyobrażam sobie, że jest pyszna! Koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!