Filety nadziewane serem
Niby zwykła pierś z kurczaka, ale kremowe, serowe nadzienie nadało jej innego wymiaru.
składniki:
sposób przygotowania: jajko roztrzepałam ze śmietanką, posoliłam, dodałam po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i suszonych pomidorów i tyle mąki żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Serek kanapkowy utarłam z topiony i przyprawami. Filety rozcięłam poziomo na pół nie przecinając do końca i rozłożyłam tak żeby uzyskać płat mięsa. Lekko rozbiłam tłuczkiem przykrywając mięso folią spożywczą. Każdy posmarowałam porcją masy serowej i zwinęłam jak krokiety zawijając także boki żeby ser nie wypłynął i lekko je spłaszczyłam przyklepując dłonią. Kotlety odłożyłam do lodówki na pół godziny żeby stężały. Następnie obtoczyłam je w cieście pomagając sobie dwoma widelcami. Kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam na niezbyt silnym ogniu żeby roladki usmażyły się również w środku. Dla pewności przykryłam patelnię pokrywką pod sam koniec smażenia czyli gdy kotlety były już rumiane z obu stron.
Podałam z ziemniakami i surówką z marchewki
składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka
- 3 czubate łyżki serka kanapkowego albo twarożku
- 4 trójkąciki serka topionego - 3 śmietankowe i 1 z pomidorami
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
- sól do smaku
- CIASTO - 1 duże jajko
- 6 łyżek słodkiej, rzadkiej śmietanki
- mąka pszenna
- suszone pomidory w proszku
- papryka mielona ostra
- sól do smaku
sposób przygotowania: jajko roztrzepałam ze śmietanką, posoliłam, dodałam po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i suszonych pomidorów i tyle mąki żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Serek kanapkowy utarłam z topiony i przyprawami. Filety rozcięłam poziomo na pół nie przecinając do końca i rozłożyłam tak żeby uzyskać płat mięsa. Lekko rozbiłam tłuczkiem przykrywając mięso folią spożywczą. Każdy posmarowałam porcją masy serowej i zwinęłam jak krokiety zawijając także boki żeby ser nie wypłynął i lekko je spłaszczyłam przyklepując dłonią. Kotlety odłożyłam do lodówki na pół godziny żeby stężały. Następnie obtoczyłam je w cieście pomagając sobie dwoma widelcami. Kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam na niezbyt silnym ogniu żeby roladki usmażyły się również w środku. Dla pewności przykryłam patelnię pokrywką pod sam koniec smażenia czyli gdy kotlety były już rumiane z obu stron.
Podałam z ziemniakami i surówką z marchewki
pyszności
OdpowiedzUsuńI mam już pomysł na obiad :) Aż ślinka cieknie tak pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńOj, cieknie, cieknie ślinka. Gdyby nie to, że w lodówce na dzisiejszy obiad od wczoraj czeka cały kurczak w marynacie, skoczyłabym do sklepu po piersi:)
OdpowiedzUsuń