Ciasto cytrynowe z borówkami

Jagody jakieś takie nieładne i pogniecione były w sobotę na straganie - za to borówki śliczności :) I tak ładnie się uśmiechały do mnie szepcząc "zabierz nas do domu". No to zabrałam - nie wszystkie oczywiście, ale trochę - tyle żeby do ciasta było. Codziennie przecież są świeże. 



składniki:
  • 400 g mąki pszennej luksusowej 
  • 60 g mąki ziemniaczanej 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 10 g proszku do pieczenia 
  • 220 g masła albo margaryny 
  • 280 g zwykłego cukru 
  • 4 jajka
  • sok z 1 , 5 cytryny- ok. 1/4 szklanki
  • skórka otarta z dwóch dużych cytryn 

  • ok. 500 g borówek amerykańskich 

  • lukier - 3/4 szkl. cukru pudru 
  • sok z jednej cytryny

sposób przygotowania: borówki opłukałam i dobrze osączyłam. Blaszkę o wymiarach 23x35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Cytryny sparzyłam i osuszyłam. Tłuszcz roztopiłam, przestudziłam.

Mąki przesiałam do miski dodając sól i proszek do pieczenia. Otarłam skórkę i wymieszałam z sypkimi składnikami. W drugiej misce ubiłam jajka z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodawałam partiami mąkę a następnie wlewałam cienkim strumieniem tłuszcz. Na końcu dolałam sok z cytryny, wymieszałam i wylałam ciasto na blachę. Na wierzchu rozsypałam borówki. Piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger